slideslideslide

Őssejttel a koronavírus ellen!

Őssejtterápiával gyógyítottak meg koronavírusos betegeket Kínában

Kínai kutatók vizsgálják az őssejtkezelés alkalmazásának lehetőségeit az új koronavírussal súlyosan fertőzött betegek kezelésében, négy beteget már gyógyultan engedtek haza a kórházból – közölte a Science and Technology Daily című kínai napilap az MTI szerint.

 

 

Az őssejtek képesek megújulni, illetve sejtosztódással differenciálódni a szervezet speciális funkciót ellátó testi sejtjeivé, például vér-, tüdő- vagy szívsejtekké. Az őssejtterápiákat már használják egyes fertőző betegségek és komplikációk kezelésében. A H7N8 madárinfluenza idején jó eredményeket mutattak fel a fertőzöttek kezelésében.

Csuo Vej, a kínai nemzeti őssejtkutató program vezetője elmondta, hogy a kutatók jelenleg a kritikus állapotú új koronavírus-fertőzöttek állapotának javítására összpontosítanak elsősorban az őssejtkezeléssel. A súlyos betegeknél állapotuk súlyosbodását vagy halálukat a gyulladásos roham okozza, amikor a gyulladás miatt az immunrendszer túlzottan aktiválódik. Ez tüdőkárosodást, légzésgyengülést okozhat, egyes betegeknél légzéselégtelenség léphet fel.

 

A tüdőszövetek károsodása halálos lehet, és az őssejtterápia segíthet helyreállítani a károsodást – magyarázta Csuo. A kezelésekben a kutatók jelenleg három – mesenchymális, tüdő és embrionális – őssejttípust alkalmaznak. Az őssejtekből készített szert a tüdőbe fecskendezik be. Az őssejtek javíthatják az immun mikrokörnyezetet a tüdőben, és csökkenthetik a gyulladás okozta tüdőelégtelenség kockázatát.

A technológia széles körű használata azonban még távoli a koronavírusos betegeknél – figyelmeztettek a kutatók. Az ilyen típusú új szereknek vagy terápiáknak a biztonságosságát és a hatékonyságát klinikai tesztek során kell igazolni – hangsúlyozta Csuo

 

Forrás

Akik minket választottak

slideDr. Vadász Péterszülész-nőgyógyász
slideSándor Orsiműsorvezető
slideMohamed AidaEurópa-bajnok tőrvívó
slideSzakál-Szűcs Miklósműsorvezető
slideLéberné Veraszülészeti- nőgyógyászati asszisztens
slideDr. Kovács Róbertszülész-nőgyógyász
slideDr. Tóth Zoltánszülész-nőgyógyász
slideDr. Tömösvári Zoltánszülész-nőgyógyász
slideDr. Kardos Gáborszülész-nőgyógyász
slideHegyi-Benke Évavédőnő
slideKozák Danutatizenegyszeres világ-, ötszörös olimpiai bajnok kajakos
slideDr. Bokor Andrásszülész-nőgyógyász
slideDr. Fábián Istvánszülész-nőgyógyász
slideDr. Kolos Jánosszülész-nőgyógyász
slideDr. Stummer Jánosszülész-nőgyógyász
slideEdvin Martonhegedűművész
slideDr. Busznyák Csabaszülész- nőgyógyász szakorvos