slide slide slideslideslide

Választható szolgáltatáscsomagjaink

 

 

Megnézem ►

 

 

 

 

Megnézem ►

 

 

 

 

Megnézem ►

 

 

 

Őssejtbank: Előrelátó gondoskodás

Minden gyermek születésekor a köldökzsinórvérből és a köldökzsinórból különleges értékű őssejtek gyűjthetők és őrizhetők meg későbbi orvosi felhasználásra.  A Humancell Őssejtbank teljes körű és megbízható szolgáltatással segít abban, hogy Ön is élni tudjon ezzel a lehetőséggel!

A méhen belül a magzat vére a köldökzsinóron és a méhlepényen keresztül keringve veszi fel az oxigént és a tápanyagokat. A köldökzsinór a legfontosabb összekötő kapocs a baba és az anya között. Két artéria és egy véna található benne, amelyek az úgynevezett Wharton kocsonyába vannak ágyazva. Mind a köldökzsinórvér, mind pedig a köldökzsinór kellő mennyiségű, és jó minőségű, nagy önfenntartó képességű, fiatal őssejtet tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek későbbi orvosi felhasználásra.

A köldökzsinórvérből jellemzően haemopoetikus őssejtek, míg a köldökzsinórból (a Wharton kocsonyából és az erek falából) jellemzően mesenchymalis őssejtek nyerhetők ki. A haemopoetikus őssejtek orvosi felhasználása számos betegségben már rutinszerűen történik és megszámlálhatatlan azoknak a kutatási programoknak a száma, amelyek egyre közelebb kerülnek a különféle betegségek haemopoetikus vagy mesenchymalis őssejtekkel való sikeres gyógyításához.

Hasznos-e a köldökzsinórvér őssejtek megőrzése?

Egyre gyakrabban hangzik el a kérdés a szülészeteken: tároltassuk-e a köldökzsinórvért? 20 évvel ezelőtt senki sem kérdezett ilyet, pedig akkoriban már megtörtént az első sikeres transzplantáció köldökzsinórvér grafttal. A köldökzsinórvér transzfúzióra való felhasználása korántsem új, először 1939-ben említ ilyen esetet az angol The Lancet tudományos folyóirat.

Kezdetben a legtöbb intézet elvetette az ötletet, hogy a csontvelő transzplantációkat felváltsák köldökzsinórvér transzplantációra. Ezt az ellenállást azonban csökkentette az első köldökzsinórvér graft sikeres alkalmazása 1988-ban. Valójában hematológiai szempontból nem volt ez olyan elképzelhetetlen eljárás, hiszen a csontvelő sejtösszetételét addigra már jól ismerték, és ez nagyon hasonló a köldökzsinórvér sejtösszetételéhez. Sajnálatos módon a hematológia ezzel a lendülettel ki is sajátította magának a köldökzsinórvérrel kapcsolatos kutatásokat, ami a regeneratív medicinában való felhasználást hosszú időre visszavetette.
A köldökzsinórvér gyűjtése különleges jelentőséggel bír. Szerencsére a hematológiai felhasználáson túl egyre inkább előtérbe kerül a regeneratív célú felhasználás, mely egyre nagyobb figyelmet fordít a köldökzsinór szöveti állományában nagy mennyiségben előforduló mesenchymalis őssejtek felé. Elsőként az OBGYN csoport laboratóriumában ismerték fel az őssejtek különleges fejlődési sajátságait. Szintén itt sikerült először őssejtet differenciálni máj-, ideg-, hasnyálmirigy- és egyéb testi sejtté (2000). Ezek a sejtvonalak egyrészt gyógyszerkísérletekhez hasznosak, másrészt alkalmazták már őket klinikai kísérletekben, ahol sikeresen szerepeltek újszülöttek hypoxia okozta sérüléseinek és májkárosodásának gyógyításában. Ez a tény semmiképp sem elhanyagolható, hiszen ma közel 500 millió Hepatitis B vagy C fertőzöttet tartanak nyilván. A szemsebészet terén is jól szerepeltek az őssejtek, ahol retinasérülések helyrehozása volt a cél. A fejlődő országokban nagy számban születnek gyermekek a nyúlajaknak nevezett fejlődési rendellenességgel. Ennek helyreállításánál a mesenchymalis őssejtek szintén bizonyítottan jól használhatók. Az eredmények tükrében számos klinikai kísérlet indult mesenchymalis őssejtekkel olyan problémák kezelésére, mint például a hallásvesztés, szív- és érrendszeri károsodások, diabetes, ízületi gyulladások, metabolikus szindrómák… Az iménti eljárások mind autológ felhasználási módok, ezzel is bizonyítva, hogy a korábbi nézettel ellentétben nemcsak allogén felhasználásra van lehetőség az őssejtek esetében. Sajnos ez a korábbi téves elképzelés életeket is követelt. Ez ma már elkerülhető, így, ha megkérdezik, hogy hasznos-e tároltatni köldökzsinórvér és/vagy mesenchymalis őssejt mintát, a válasz egyértelmű: IGEN!
Az őssejtbankok megbízhatóságáról azonban kulcsfontosságú meggyőződni, mielőtt választanánk közülük. Manapság a kellő tőke birtokában könnyűszerrel alapíthat bárki laboratóriumot. Számos ilyen laboratórium később nyilvánvaló hazugságokkal vezeti félre vevőit gyors meggazdagodás reményében. Másrészt a nem megfelelően ellenőrzött laboratóriumok gyakran dolgoznak olcsó, és rossz eljárásokkal, amelyekkel tönkreteszik a mintát.
Összefoglalásképp elmondható, hogy mind a regeneratív medicina őssejt-felhasználásának, mind az allogén és autológ köldökzsinórvér transzplantációnak csodálatos jövő jósolható. Ezért fontos, hogy ne engedjük magunkat rábeszélni egy olyan felbecsülhetetlen értékű minta megsemmisítésére, mint a köldökzsinórvér minta. Bízzuk inkább ezeket jól ellenőrzött, megbízható őssejtbankok szakembereire. Remélhetőleg ez a nézet elterjed a fejlődő országokban is. Így az őssejtterápia nemsokára elérhetővé válik a Föld összes országában.
 
Colin McGuckin-nak a Lyoni Őssejtterápiás Kutatóintézet igazgatójának a 28. ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) konferencián elhangzott előadásának összefoglalója

Teljes körű és megbízható szolgáltatás

A köldökzsinórvér és köldökzsinór őssejtek gyűjtése és megőrzése során a mintavételt, a szállítást, a feldolgozást és a tárolást az uniós és magyar jogi normák valamint szakmai irányelvek szigorú betartása mellett, a legkorszerűbb technológiai eszközökkel és sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek közreműködésével végezzük. Ügyfélszolgálatunk valós és hiteles információkkal szolgál a köldökzsinórvér valamint köldökzsinór eredetű őssejt megőrzésében és orvosi felhasználásban rejlő lehetőségről. A szerződéskötés történhet on-line megrendeléssel, személyesen, vagy postai úton.

A szolgáltatást versenyképes kedvező árakon biztosítjuk. Áraink a szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos valamennyi járulékos költséget tartalmazzák. Van lehetőség halasztott vagy részletekben történő fizetésre is. A 20 éves tárolási költsége fizethető évente. A mintavételi készleten kívül valamennyi részszolgáltatás költsége fizethető utólag. A köldökzsinórvér-őssejt  vagy köldökzsinór-őssejt gyűjtés meghiúsulása esetére pénz-visszafizetési garanciát adunk.

Mintavétel

A mintavétel a megfelelő mennyiségű és minőségű köldökzsinórvér és köldökzsinór nyerésére irányuló eljárás. A mintavételre a szülést vezető szakorvos közreműködésével a szülőszobán rutinszerűen kerül sor. A mintavétel teljesen kockázat és fájdalom mentes eljárás mind az anya, mind pedig az újszülött szempontjából, amelyre csak a gyermek megszületése után kerül sor. A mintavételre kizárólag az újszülött és az anya állapotának felmérése és a szülésvezetési feladatok elsődleges ellátása mellett, a szokásos szülészeti ellátás lépéseinek módosítása nélkül kerülhet sor. A császármetszés, koraszülés, vízben való szülés, epidurális érzéstelenítés alkalmazása a mintavételt nem zárja ki. A szülés közben esetleg jelentkező váratlan körülmények esetén a szülész-nőgyógyász szakorvos dönt a mintavétel elvégzéséről. A mintavétel elmaradásáért sem a szülészeti-nőgyógyászati szervezeti egységet üzemeltető egészségügyi szolgáltató, sem a szülész-nőgyógyász szakorvos, sem pedig az őssejtbank felelősséget nem vállal.

A mintavételi készletben megtalálható a steril vérgyűjtő zsák, és az anyai vérvételhez szükséges eszközök. A szakszerű feldolgozáshoz és fagyasztva tároláshoz, illetve az őssejtek későbbi terápiás felhasználásához a szakmai követelmények szerint legalább 40 ml steril köldökzsinórvér-mintára, illetve legalább 15 cm hosszú steril köldökzsinór mintára van szükség. A vérvételi zsákban lévő véralvadásgátló biztosítja, hogy a vér minőségi változások nélkül jusson el a laboratóriumba. A feldolgozás megkezdéséig köldökzsinórvér és/vagy köldökzsinór mintát szobahőmérsékleten az általunk biztosított hőtároló dobozban kell tartani!

Szállítás

A minta szállítását a szülészetekről a feldolgozó laboratóriumba minden esetben szakképzett futárszolgálat végzi. A szülést, illetve a mintavételt követő 2 órán belül a 06 (70) 941 0529 telefonszámon kell értesíteni az őssejtbankot, amely gondoskodik a mintáknak a feldolgozó laboratóriumba történő szállításáról.

Feldolgozás

Laboratóriumunk az év 365 napján fogadja és feldolgozza a beérkező mintákat. A minták feldolgozását az uniós normák valamint szakmai irányelvek szigorú betartása mellett, a legkorszerűbb technológiai eszközökkel és sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek közreműködésével végezzük.
A köldökzsinórvér minta feldolgozása során speciális volumenredukciós eljárást alkalmazunk a világ legnagyobb, New York-i székhelyű vérbankja által is ajánlott módszer szerint (Processing and cryo preservation of placental/umbilical cord blood for unrelated bone marrow reconstitution, Proc. Natl. Acad. Sci. USA, vol.92, pp.10119-10122, October 1995.).

A magvas sejtek koncentrálását követően az őssejt-készítményeket több egységre osztva fagyasztózsákokba és ampullákba töltve készítjük elő a mélyfagyasztásra.   A köldökzsinórvér feldolgozásához laboratóriumunkban a svájci Biosafe cég Sepax I. és II. rendszereit használjuk. A Biosafe és a Sepax piacvezető a köldökzsinórvér feldolgozás és a regeneratív medicina területén. A technológia a legmagasabb minőségi követelményekkel és a legmodernebb eljárással, zárt rendszerben dolgozza fel a mintákat, amely kizárja a laboratóriumi fertőződés veszélyét. Több mint 700.000 mintát dolgoztak már fel ezzel a technológiával világszerte. A Sepax előnye, hogy teljes mértékben automatizált, reprodukálható és az emberi szubjektivitást kizáró módon készíti elő a mintákat a mélyfagyasztásra. A köldökzsinórvér feldolgozás ezzel a technológiával megfelel a GMP (good manufacturing practice/helyes gyógyszergyártási gyakorlat) laboratóriumi elvárásoknak.

A köldökzsinór minta feldolgozását a mintavételt követő 36 órán belül megkezdjük. A köldökzsinórban lévő őssejtek megőrzésére kétféle eljárást alkalmazunk. Az egyik választható eljárás eredményeképpen köldökzsinórszövetben található Wharton-kocsonya laboratóriumi előkészítése után a mesenchymális őssejtek szöveti környezetükben kerülnek fagyasztva tárolásra. A készítményt 4 ampullába töltve készítjük elő a speciális fagyasztási eljárásra. A másik választható eljárás eredményeképpen a köldökzsinór mintából (a Wharton kocsonyából és az erek falából) a laboratóriumi feldolgozás során mesenchymalis őssejt tartalmú készítményt állítunk elő, melyeket 3 ampullába szétosztva készítünk elő a speciális fagyasztási eljárásra.

Ha a szúráshelyektől és véralvadéktól mentes köldökzsinór minta több, mint 35 cm hosszúságú, úgy lehetséges a köldökzsinór mintának kétféle eljárással történő feldolgozása is.

Szűrővizsgálatok

Az anyai vér szűrővizsgálata HIV, hepatitisz B, hepatitisz C, szifilisz valamint CMV fertőzöttség ellenőrzésének céljából történik. A köldökzsinórvér és köldökzsinór minta feldolgozása és az őssejt készítmények fagyasztva tárolása minőségi hiba miatt nem végezhető el, valamint az őssejt készítmények későbbi terápiás felhasználhatósága kizárt abban az esetben, ha az anyai vér az ismert, vérrel átvihető kórokozókkal fertőzött. A szűrővizsgálatot molekuláris biológiai módszerrel végezzük. Az eljárás a vírusok korai és közvetlen kimutatását teszi lehetővé.  A szűrővizsgálatok elvégzéséhez 2x10 ml vénás anyai vérminta levételére van szükség a szülés alkalmával. A szűrővizsgálat ezzel a módszerrel külön költséggel, kellemetlenséggel vagy idő ráfordítással nem jár a kismama számára. A vírus fertőzöttség ellenőrzése mellett a laboratóriumunkba beérkező köldökzsinórvér/köldökzsinór mintákból aerob és anaerob környezetben előforduló baktériumok, illetve gomba jelenlétének vizsgálatára kerül sor. Ritka esetekben előfordulnak olyan baktériumok a köldökzsinórvér/köldökzsinór mintákban, amelyek a normális hüvelyi-, bél- vagy bőrflóra tagjai. Ez esetben értesítjük az édesanyát az észlelt fertőződésről. A nemzetközi gyakorlattal összhangban, de kizárólag a megőrzésre irányuló előzetes írásbeli igény bejelentése esetén, biztosítjuk a baktériummal fertőzött köldökzsinórvér-őssejt készítmények megőrzésének a lehetőségét. A köldökzsinór-őssejt készítmény megőrzésének a lehetősége bakteriális vagy gombás fertőződés esetében viszont nem biztosítható (kivételt képez a Mycoplasma fertőzöttség).

Fagyasztva tárolás

Az őssejt készítményeket fagyasztózsákokban és ampullákban több egységre osztva budapesti laboratóriumunkban tároljuk a többszöri felhasználás vagy laboratóriumi körülmények között történő őssejt-szaporítás, valamint a felhasználás előtt szükséges vizsgálatok elvégezhetőségének biztosítása érdekében. Az őssejt készítmények fagyasztva tárolása egyedileg azonosítható módon a folyékony nitrogén gőz fázisában -180°C-on történik. Az őssejtek ezen a hőmérsékleten elvileg korlátlan ideig megőrzik előnyös tulajdonságaikat.

Az őssejt-készítmények megőrzését minimum 20 éves időtartamra vállaljuk. A szerződés a határozott idő lejártakor meghosszabbítható. Felhasználási igény esetén a készítményt díjmentesen, speciális cryo-szállítóeszközzel szállítjuk át a bármely transzplantációt végző európai intézetbe.

Az őssejt készítményeket a felhasználása során szükséges részletes kísérő dokumentációval tároljuk el. A dokumentáció tartalmazza az őssejt készítménynek a fagyasztást követő tényleges vérképző őssejt tartalmának a meghatározására irányuló vizsgálatok eredményeit is. Ezek a vizsgálatok és dokumentációk intézetünkben a mindenkori alapszolgáltatás részét képezik.

Szülői teendők

Már a terhesség korai időszakában érdemes elkezdeni a tájékozódást. Ügyfélszolgálatunk és képviselőink valós és hiteles információkkal szolgálnak ügyfeleinknek a köldökzsinórvér és köldökzsinór őssejt-gyűjtésében és orvosi felhasználásában rejlő lehetőségeket illetően, valamint részletes tájékoztatást adnak a szolgáltatás igénybevételének feltételei felől. Sürgős esetekben 24 órás ügyfélszolgálattal állunk ügyfeleink rendelkezésére a 06 (70) 425 5041-as telefonszámon.

  • Szerződéskötés

A szerződéskötés történhet személyesen, postai úton, vagy online megrendeléssel.

Személyes szerződéskötésre, illetve konzultációra előzetes időpont egyeztetés után ügyfélszolgálati irodánkban kerülhet sor, valamint vidéki ügyfeleink kérésére területi képviselőnkkel történő egyeztetésre és találkozásra is biztosítunk lehetőséget. A szerződéskötés során a részletes tájékoztatást, illetve konzultációt követően felvesszük a személyes adatokat, kitöltjük a nyilatkozatokat, felvesszük a kismama kórelőzményét, valamint bemutatjuk és átadjuk a köldökzsinórvér levételéhez szükséges gyűjtőkészletet.

Postai úton történő szerződéskötés esetén az ahhoz szükséges iratminták, illetve szerződéscsomag web oldalunkról letölthetőek, valamint kérésükre e-mailen vagy postán is eljuttatjuk a családnak. A felmerülő kérdéseket telefonon, illetve elektronikus levélben van mód tisztázni. A kitöltött és aláírt szerződéscsomagot ügyfélszolgálati irodánk postacímére kérjük megküldeni. A beérkezett szerződést feldolgozzuk, és a gyűjtőegységet, valamint a szerződés szülői példányát telefonon előre egyeztetett időpontban futárszolgálat útján kézbesítjük.

Az online megrendelés lehetőséget mindazoknak az internet használó kismamáknak vagy családoknak ajánljuk, akik kényelmesen, otthonukból szeretnék intézni gyermekük köldökzsinórvér-őssejtjeinek és köldökzsinór-őssejtjeinek gyűjtéséhez és megőrzéséhez szükséges adminisztrációt. Az on-line megrendelés esetén a papíralapú dokumentumokat és a mintavételi készletet telefonon előre egyeztetett időpontban futárszolgálat útján kézbesítjük.

  • Szűrővizsgálatok

A szűrővizsgálat HIV, hepatitisz B, hepatitisz C, szifilisz valamint CMV fertőzöttség ellenőrzésének céljából történik. A köldökzsinórvér eredetű őssejtek megőrzésének és későbbi terápiás felhasználhatóságának feltétele, hogy a szűrővizsgálat eredménye negatív legyen. Arra törekszünk, hogy a legkorszerűbb és legkényelmesebb eljárást kínáljuk ügyfeleinknek. A hatályos jogi szabályozás lehetőséget enged a kétszeri – a kismamákat terhelő – szűrővizsgálat mellőzésére egy új vizsgálati módszer alkalmazása esetén. Az egyszeri szűrővizsgálat molekuláris biológiai módszerrel történik. Ez korunk legmodernebb kórokozó-detektálási technológiája. A vírusok korai és közvetlen kimutatását teszi lehetővé, sok esetben még a betegség tüneteinek jelentkezése előtt. Az eljárás lényege, hogy a szervezetben jelenlévő kórokozók genetikai örökítő anyagát nukleinsav-sokszorozó eljárással dúsítjuk és valósidejű polimeráz láncreakcióval kimutatjuk. A szűrővizsgálatok elvégzéséhez 2x10 ml  anyai vérminta vételére van szükség a szülés alkalmával. A szűrővizsgálat ezzel a módszerrel külön költséggel, kellemetlenséggel vagy idő ráfordítással nem jár a kismama számára.

  • Mintavételi készlet átadása a szakorvosnak

Ha eljön a szülés ideje, a kismama feltétlenül vigye magával a mintavételi készletet a szülőszobára! A mintavételi készletet szerződéskötéskor személyesen, vagy futárszolgálat útján adjuk át a szülőknek. A kórházban az orvos (vagy az orvos megbízásából a szülésznő) fogja átvenni. A gyűjtőkészlet tartalmazza a köldökzsinórvér és köldökzsinór, valamint az anyai vér levételéhez, a minta szállításához szükséges eszközöket, a mintavételi dokumentációt. Az eszközeinkkel a mintavétel rutinszerűen zajlik a szülészeteken. A gyűjtőkészlet birtokában a szakszerű mintavétel elvégzéséről a szülést vezető szülész-nőgyógyász szakorvos gondoskodik.

  • Futárszolgálat értesítése

A szülők feladata, hogy a 06 (70) 941 0529 telefonszámon a mintavételt követően 2 órán belül értesítsék őssejtbankunkat. A szülőszoba és a feldolgozó laboratórium közötti szállítás megszervezéséről éjjel-nappal működő ügyfélszolgálatunk és futárszolgálatunk gondoskodik az ország egész területén.

Hogyan válasszunk őssejtbankot?

A köldökzsinórvér és köldökzsinór őssejtek megőrzésének célja egyfajta hosszú távú gondoskodás. A gondoskodásnak ez a módja egyúttal jelentős költséggel is jár. Nem mindegy tehát, hogy hogyan választunk őssejtbankot. Számos szempont jöhet számításba, többek között a feldolgozás és tárolás helye, az alkalmazott eljárás és technológia, a köldökzsinórvér őssejtek mellett a köldökzsinór őssejtek megőrzésének a lehetősége és persze a kedvező ár és fizetési feltételek is. A szakmai és pénzügyi szempontokra egyaránt érdemes figyelemmel lenni. Nem minden szolgáltató vagy szolgáltatáscsomag felel meg maradéktalanul a ma már elvárható szakmai szempontoknak sem, valamint jelentős különbség lehet különböző őssejtbankok által nyújtott szolgáltatások szakmai és anyagi értéke között is.

Hazai feldolgozás és tárolás

Noha a minták és készítmények nemzetközi szállítása általában zökkenőmentesen zajlik, a hazai feldolgozásnak és tárolásnak is vannak előnyei. 
A köldökzsinórvér és köldökzsinór szövet, vagy őssejt készítmények szállítása speciális körülményeket igényel és az idővel is versenyt kell futni. Érdemes tudni, hogy a nemzetközi előírások szerint a köldökzsinórvér feldolgozását a szüléstől számított 48 órán belül el kell kezdeni! Minél hosszabb a szállítás távolsága és ideje, annál nagyobb a valószínűsége, illetve lehetősége a minták vagy készítmények sérülésének, vagy minőségük romlásának. A nemzetközi közlekedésben előfordulhatnak nem várt fennakadások is. A szállítással járó kockázatok minimalizálása leginkább a minták hazai feldolgozása és tárolása mellett biztosítható.

Hazai tárolás esetén viszonylag könnyen tájékozódhatunk a fagyasztva tárolt készítmények állapotáról. A hazai egészségügyi szolgáltatók tevékenységét egyúttal a magyarországi egészségügyi hatóság is folyamatosan ellenőrzi. Külföldi szolgáltatók ellenőrzésére magyar szakhatóságnak nincs ilyen hatásköre. A tevékenységre vonatkozó hazai előírások szigorúak és alaposak, szemben számos akár más európai országban irányadó előírásokkal. Fontos figyelemmel lenni arra is, hogy jogainkat leginkább itthon tudjuk érvényesíteni, hazai bíróságok előtt és hazai jog szerint. Külföldi szolgáltatók szerződéskötési gyakorlatában előfordul, hogy jogvita esetére székhelyük szerinti állam bíróságainak illetékességét és székhelyük szerinti állam jogának alkalmazását kötik ki, ami jelentősen költségessé teheti, megnehezítheti vagy teljesen ellehetetlenítheti jogaink érvényesítését.
 

Mintavétel

A mintavétel a megfelelő mennyiségű és minőségű köldökzsinórvér és köldökzsinór nyerésére irányuló eljárás. A köldökzsinórvér mintavételre a gyermek megszületése után, de még a méhlepény megszületése előtt, közvetlenül a köldökzsinór elvágását és elszorítását követően kerülhet sor. A köldökzsinórt fertőtlenítik, az artériát mintavételi tűvel megszúrják és punkciónak vetik alá. Mivel a placenta ekkor még nem született meg, a pulzáló mozgás és a hasi presszió segíti elő a köldökzsinórvérnek a vérvételi zsákba történő áramlását.

Szállítás

A minták szállításáért felelősséget a szolgáltatók csak akkor vállalnak, ha a szállítást maguk vagy az általuk megbízott futárszolgálat végzi. A futárszolgálat képes gondoskodni arról, hogy a minta szakszerűen és a lehető legrövidebb időn belül jusson el a feldolgozó laboratóriumba. A szállítás során a megfelelő hőmérséklet (+15 és +25 °C közötti hőmérséklet tartomány) biztosítása kiemelten fontos, ezért a minták szakszerű továbbítása speciális szállító eszközökben és folyamatos hőmérsékletfigyelés mellett történik. Ha a szövet és sejtbank megfelelő minőségirányítási rendszert is működtet, akkor a mintaszállításra vonatkozó adatok is pontosan dokumentáltak. A szállítással kapcsolatos dokumentumok pedig visszakereshetőek. Ennek minőségi problémák felmerülése esetén komoly jelentősége lehet! Nem utolsó sorban nem biztos, hogy a baba születése után mintaszállítással szeretnénk foglalkozni, megfosztva magunkat attól a vissza nem térő és megismételhetetlen élménytől, amit a babával a születése utáni pár órában való együttlét jelent.
 

Volumenredukciós feldolgozás

A transzplantáció szempontjából támasztott alapvető követelmény, hogy a feldolgozás eredményeképp, a mononukleáris sejtekkel egyetemben, a lehető legtöbb CD34+ hemopoetikus őssejt maradjon a készítményben. A célt mind kézi (régebbi technológia), mind az utóbbi években leginkább elfogadott, az Európai Uniós irányelveknek, az FDA (Food and Drug Administration, USA) és EMA (European Medicines Agency) előírásoknak is megfelelő, GMP (good manufacturing practice/helyes gyógyszergyártási gyakorlat) laboratóriumi elvárásokat is kielégítő zárt rendszerű automatizált módszerrel el lehet érni. A különböző tanulmányok eredményeit összefoglalva az APX és – a Humancell Őssejtbank által is használt – Sepax I és II rendszerekkel érhető el a legnagyobb CD34+ visszanyerés a leghatékonyabb térfogatcsökkentés mellett, míg az automata rendszerek közül a Opti II és a Compomat G4 kevésbé hatékony és mára kissé elavult rendszernek tekinthető rosszabb eredményekkel.
 
A teljes köldökzsinórvér minta tárolása mellett felhozott érv az MSC-k és VSEL sejtek megőrzésének a lehetősége. Azonban a processzálás során valójában nem veszíthetünk el MSC-ket (mesenchymalis őssejteket) sem. Az MSC-k kötőszöveti ős- vagy elődsejtek. A köldökzsinórvérben és általában a keringésben nem, vagy legfeljebb minimális mennyiségben fordulnak elő, valószínűleg a köldökzsinór mechanikai sérülésének következtében. Ezt számos munkacsoport igazolta. A VSEL sejtek megőrzésének lehetősége még problematikusabb állítás. A szakirodalomban még az is vitatott, hogy léteznek-e egyáltalán ilyen sejtek a szervezetben. Néhány kutató csoport VSEL sejteknek (Very small embryonic/epiblast-like, magyarul nagyon kicsi embrionális őssejt szerű őssejt) nevezte el azokat a sejteket, amelyek méretüknél fogva nehezen vizsgálhatóak, köldökzsinórvérben lévő vörösvértest frakcióban megtalálhatóak  voltak. A legújabb eredmények szerint ezek nem működő, kromoszóma abnormalitással rendelkező sejtek, tumorsejtekre jellemző fiziológiai tulajdonságokkal. A nagyon részletes vizsgálatok szerint a VSEL sejtek nem őssejtek, azok semmilyen kötelezőnek tekinthető őssejtfunkcióval nem rendelkeznek.
 
Összegezve tehát, a volumenredukciós feldolgozás során minden, a transzplantáció szempontjából hasznos és fontos sejt megőrzésre kerül.
A volumenredukció lényege az, hogy a köldökzsinórvérből a mélyfagyasztás előtt eltávolításra kerülnek az orvosi felhasználás során felesleges vagy káros alkotórészek, azaz a plazma és a vörösvértestek. Az orvosi felhasználás során, amennyiben a felolvasztott készítmény vörösvértesteket tartalmazna, azok sejtszétesési folyamata káros mellékhatásokat okozhat (például vese működészavar vagy veseleállás). Azok a készítmények, amelyekből a mélyfagyasztás előtt nem távolították el a vörösvértesteket, az orvosi felhasználás előtt további előkészítést igényelnek. A felesleges alkotórészek felolvasztást követő eltávolítása során sokkalta nagyobb a sejtveszteség, mintha erre a mélyfagyasztást megelőzően került volna sor. Ezért a szakmailag meghatározó jelentőségű őssejtbankok a világon mindenhol általában már a volumenredukciós eljárást alkalmazzák a köldökzsinórvér feldolgozása során. A teljes köldökzsinórvér fagyasztva tárolása lényegesen olcsóbb, de ma már korszerűtlen eljárásnak számít.

 

GMP konform technológia

A Good Manufacturing Practice, azaz jó gyártási gyakorlat alkalmazása a gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban terjedt el leginkább. A termékbiztonság és az egyenletes termékminőség érdekében alkalmazható módszerek általános gyűjteménye. Két fő eleme a hatékony gyártási műveletek és a hatékony ellenőrzés, melyek egymást kiegészítik, és egymásra hatással vannak. A köldökzsinórvér minták feldolgozása történhet kézi vagy automata technológiával. Az automata GMP konform technológia haszna egyértelműen az, hogy a minták feldolgozása során az orvosi felhasználás szempontjából hasznos sejttartalom nyerése zárt rendszerben történik, amely kizárja a laboratóriumi fertőződés veszélyét. A legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő automata feldolgozás révén reprodukálható és az emberi szubjektivitást kizáró módon állíthatók elő a sejtkészítmények.

 

Minőségirányítási rendszer

Szinte minden őssejtbank weboldalán olvashatunk valamilyen minőségbiztosítási rendszerről és nemzetközi szervezeti tagságról. Semmiképpen sem szabad a számok vagy mennyiségek varázsa alá kerülnünk! Nem minden minőségirányítási rendszer és nemzetközi szervezeti tagság jelent egyúttal minőségi szolgáltatást! 

A szövet-és sejtbanki tevékenység végzéséhez az uniós irányelvek szerint is szükséges valamely minőségirányítási rendszernek a megléte. Ez általában ISO 9001-es szokott lenni. Az ISO 9001-es rendszerek egy alapszintű minőségirányítási és minőségbiztosítási rendszert takarnak. Ezek meglétét mindenképpen érdemes leellenőrizni és azt is, hogy a szolgáltató által bemutatott tanúsítvány érvényes-e. Vannak olyan ISO rendszerek, amelyeknek gyakorlatilag semmi köze sincs a szövet és sejtbanki tevékenységhez. Az ISO számok misztikus rendszerében gyorsan segít eligazodni a Magyar Szabványügyi Testület honlapja (www.mszt.hu).
 

Kötelező szűrő és ellenőrző vizsgálatok

Az őssejt készítmények orvosi felhasználás céljára készülnek. Ezért az Egészségügyi Világszervezet követelményeinek, az Európai Unió Bizottságának irányelveinek, és hazai jogszabályoknak, a szakmai protokolloknak és irányelveknek valamint módszertani útmutatóknak megfelelően az őssejtbankoknak számos szűrő és ellenőrző vizsgálatot kell elvégezniük.

A szűrő és ellenőrző vizsgálatok során mindenekelőtt számos fertőzést, illetve fertőző ágenst ki kell zárni. Ez manapság a klinikumban rutinszerűen vérszérumokból, részben az anyai vérből részben pedig a köldökzsinórvérből történik. (Gondoljunk bele, hogy a kis „pocaklakó” az anyától tud gyakorlatilag elkapni bármilyen fertőzést!) Az anyai vér szűrővizsgálatára HIV, hepatitisz B, hepatitisz C, szifilisz valamint CMV fertőzöttség ellenőrzésének céljából kerül sor. A köldökzsinórvér és köldökzsinór minta feldolgozása és az őssejt készítmények fagyasztva tárolása nem végezhető el, valamint az őssejt készítmények későbbi terápiás felhasználhatósága kizárt abban az esetben, ha az anyai vér az ismert, vérrel átvihető kórokozókkal fertőzött. Itt azonban álljunk meg egy kicsit! Amennyiben a vérvizsgálat eredménye pozitív, azt az előírásoknak megfelelően egy újabb teszttel meg kell erősíteni. Bármennyire is sokkoló lehet egy ilyen eredmény, mindenképpen őrizzük meg a nyugalmunkat, mert maguk a tesztek is hibázhatnak! A leggyakoribb eset a szifilisz ál pozitivitás. Ehhez ismernünk kell a szifilisz kimutatásának a menetét. Amennyiben a szifilisz kórokozója (Treponema pallidum) a szervezetben van, az immunrendszerünk megpróbál védekezni és ellenanyagokat termel. Ezeket az ellenanyagokat mutatjuk ki a VDRL vizsgálattal. Azonban ez nem specifikus, ami azt jelenti, hogy a vizsgáló anyag nem csak a Treponema ellen termelt ellenanyaggal reagál, hanem az emberi szérumban keringő más antitestek is kiválthatják a reakciót. Ezt nevezzük tehát ál pozitív esetnek. Ennek a pontosítására el kell végezni valamelyik specifikus (csak a Treponemával reakciót adó) úgynevezett megerősítő vizsgálatot is! Ilyen esetben jön a Treponema Hemagglutinációs (THPA) teszt a szifilisz specifikus, megerősítő diagnosztikai vizsgálata. A végső eredményt a két teszt kimenetele határozza meg. Lehetőleg olyan szolgáltatót válasszunk, ahol mindkettőt elvégzik az anyai vérből, hiszen mint látjuk csak így biztos az eredmény! 

A vírusvizsgálatok mellett szükség van a bakteriális vagy gombás fertőzések ellenőrzésére is. Ezek a vizsgálatok sokszor 3-6 hetet is igénybe vehetnek, így ne ijedjünk meg, ha nincs azonnal eredmény. A köldökzsinórvér eredetű (haemopoetikus) őssejt készítmények esetében bizonyos bakteriális fertőzések nem befolyásolják a felhasználhatóságot (hiszen antibiotikumok manapság már minden mennyiségben elérhetőek). A gombás fertőzés viszont kizárhatja azt. A köldökzsinór eredetű (mesenchymalis) őssejt készítmények esetében bármilyen jellegű fertőzés kizáró ok lehet. Ezek a feltételek a nemzetközi előírásoknak (például Factcord) megfelelőek. Igyekezzünk olyan őssejtbankot választani, amely eljárásrendje igazodik ezekhez az előírásokhoz. 

Sokszor előfordul, hogy ha a minta fertőzött lesz, a szülők megijednek és rohangálnak a csecsemővel orvostól orvosig különböző vizsgálatok elvégzéséért. Teljesen értelmetlen! Ne féljünk felhívni az őssejtbankot, hiszen bizonyosan van olyan szakember (laborvezető, gyermekgyógyász vagy hematológus), aki részletes információkat tud adni a teendőkről. Mivel a szülés és a mintavétel nem teljesen steril körülmények között zajlik a szülőszobán, a legtöbb esetben pusztán arról van szó, hogy a minta fertőződött ugyan, de a kicsinek semmi baja.

Az elvégzendő vizsgálatoknak azonban ezzel még nincs vége. A magvas sejtek számának (fehérvérsejt szám), és az őssejtek (CD34 pozitív sejtek) mennyiségének meghatározása elengedhetetlen egy adott készítmény orvosi alkalmazhatóságának eldöntéséhez. A hasznos sejttartalom ismeretének hiányában nem tudunk képet alkotni a készítménynek, – amelyet akár 20 vagy 25 éven keresztül meg kívánunk őrizni, – orvosi alkalmazhatóságáról.
 
Vannak olyan őssejtbankok, amelyek ezeket a vizsgálatokat nem végzik el, vagy elvégzésüket extra szolgáltatásként felhasználási igény felmerülésének az esetére ajánlják csak fel! Válasszunk olyan őssejtbankot, ahol ezek a vizsgálatok is az alapszolgáltatás részét képezik!
 

Több egységre osztott tárolás

Az őssejt-készítmények tárolása vér esetében általában zsákokban, mesenchymalis őssejtek esetében pedig általában ampullákban szokott történni. A mindenképpen célszerű a több egységre bontott tárolás, ennek a gyakorlati haszna is egyértelmű és ennek az előnyeit már számos klinikai vizsgálatban bizonyították. Fontos az, hogy az orvosi felhasználás előtt esetlegesen szükséges diagnosztikus, illetve kompatibilitási vizsgálatok elvégzéséhez alkalmanként legyen felhasználható kismennyiségű anyag. Fontos a készítmények több egységre osztottan történő tárolása akkor is, ha a transzplantáció folyamatában sejtszaporítást is alkalmaznak. (A nemzetközi STEMEX vizsgálatban, amelyben magyar őssejt-transzplantációs intézetek is részt vettek, egy egység köldökzsinórvér eredetű őssejt-készítményt a transzplantáció tervezett időpontja előtt meghatározott idővel laboratóriumi körülmények között elkezdtek szaporítani, a transzplantáció tervezett első napján megkezdték a beteg kezelését egy másik egység beadásával, és ezt követően a második napon került sor a felszaporított egység beadására.) Fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy a már felolvasztott, de aktuálisan fel nem használt sejteket újra visszafagyasztani nem lehet!

Ár és fizetési feltételek

A különböző őssejtbankok által nyújtott szolgáltatások szakmai és anyagi értéke között jelentős különbség is lehet. Győződjünk meg róla, hogy a meghirdetett árért valóban szakmailag is színvonalas, teljes körű, korszerű és megbízható szolgáltatást kapunk-e! A szakma ismeretében állíthatjuk, hogy a feltűnően kedvező árakon (más szolgáltatókhoz képest akár több százezer Ft árkülönbséggel) színvonalas, korszerű és megbízható szolgáltatást (például futárszolgálat biztosítása, volumenredukciós eljárás alkalmazása, GMP konform technológia alkalmazása, a készítmények több egységre osztott tárolása, szűrő és ellenőrző vizsgálatok maradéktalan elvégzése, minőségirányítási és minőségbiztosítási rendszer működtetése stb.) nyújtani aligha lehet.

A babavárás időszakában megnövekedtek a család költségei és előnyösnek tűnhet a köldökzsinórvér és köldökzsinór őssejt gyűjtés és megőrzés költségeit részletekben vagy később megfizetni. Azonban számolni kell azzal, hogy a baba megérkezését követően sem fognak csökkenni a kiadások! Lehetőség szerint jobb minél előbb letudni a fizetési kötelezettségeket. A részletfizetési lehetőség igénybevételekor általában kamatfizetéssel is számolni kell! Éves tárolási díj esetén pedig a majdani tényleges költségeket jelentősen befolyásolhatja az éves infláció, vagy a forint és deviza árfolyam változása! (Gondoljunk csak a lakáshitelek törlesztő részleteinek elszabadulására.)

Akik minket választottak

slideDr. Fábián Istvánszülész-nőgyógyász
slideMohamed AidaEurópa-bajnok tőrvívó
slideDr. Busznyák Csabaszülész- nőgyógyász szakorvos
slideDr. Tóth Zoltánszülész-nőgyógyász
slideEdvin Martonhegedűművész
slideDr. Bokor Andrásszülész-nőgyógyász
slideDr. Kolos Jánosszülész-nőgyógyász
slideLéberné Veraszülészeti- nőgyógyászati asszisztens
slideDr. Stummer Jánosszülész-nőgyógyász
slideDr. Vadász Péterszülész-nőgyógyász
slideDr. Kardos Gáborszülész-nőgyógyász
slideSzakál-Szűcs Miklósműsorvezető
slideHegyi-Benke Évavédőnő
slideDr. Tömösvári Zoltánszülész-nőgyógyász
slideKozák Danutatizenegyszeres világ-, ötszörös olimpiai bajnok kajakos
slideDr. Kovács Róbertszülész-nőgyógyász
slideSándor Orsiműsorvezető