slide slideslideslideslide

Választható szolgáltatáscsomagjaink

 

 

Megnézem ►

 

 

 

 

Megnézem ►

 

 

 

 

Megnézem ►

 

 

 

Őssejtbank: Előrelátó gondoskodás

Minden gyermek születésekor a köldökzsinórvérből és a köldökzsinórból különleges értékű őssejtek gyűjthetők és őrizhetők meg későbbi orvosi felhasználásra.  A Humancell Őssejtbank teljes körű és megbízható szolgáltatással segít abban, hogy Ön is élni tudjon ezzel a lehetőséggel!

A méhen belül a magzat vére a köldökzsinóron és a méhlepényen keresztül keringve veszi fel az oxigént és a tápanyagokat. A köldökzsinór a legfontosabb összekötő kapocs a baba és az anya között. Két artéria és egy véna található benne, amelyek az úgynevezett Wharton kocsonyába vannak ágyazva. Mind a köldökzsinórvér, mind pedig a köldökzsinór kellő mennyiségű, és jó minőségű, nagy önfenntartó képességű, fiatal őssejtet tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek későbbi orvosi felhasználásra.

A köldökzsinórvérből jellemzően haemopoetikus őssejtek, míg a köldökzsinórból (a Wharton kocsonyából és az erek falából) jellemzően mesenchymalis őssejtek nyerhetők ki. A haemopoetikus őssejtek orvosi felhasználása számos betegségben már rutinszerűen történik és megszámlálhatatlan azoknak a kutatási programoknak a száma, amelyek egyre közelebb kerülnek a különféle betegségek haemopoetikus vagy mesenchymalis őssejtekkel való sikeres gyógyításához.

Teljes körű és megbízható szolgáltatás

A köldökzsinórvér és köldökzsinór őssejtek gyűjtése és megőrzése során a mintavételt, a szállítást, a feldolgozást és a tárolást az uniós és magyar jogi normák valamint szakmai irányelvek szigorú betartása mellett, a legkorszerűbb technológiai eszközökkel és sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek közreműködésével végezzük. Ügyfélszolgálatunk valós és hiteles információkkal szolgál a köldökzsinórvér valamint köldökzsinór eredetű őssejt megőrzésében és orvosi felhasználásban rejlő lehetőségről. A szerződéskötés történhet on-line megrendeléssel, személyesen, vagy postai úton.

A szolgáltatást versenyképes kedvező árakon biztosítjuk. Áraink a szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos valamennyi járulékos költséget tartalmazzák. Van lehetőség halasztott vagy részletekben történő fizetésre is. A 20 éves tárolási költsége fizethető évente. A mintavételi készleten kívül valamennyi részszolgáltatás költsége fizethető utólag. A köldökzsinórvér-őssejt  vagy köldökzsinór-őssejt gyűjtés meghiúsulása esetére pénz-visszafizetési garanciát adunk.

Mintavétel

A mintavétel a megfelelő mennyiségű és minőségű köldökzsinórvér és köldökzsinór nyerésére irányuló eljárás. A mintavételre a szülést vezető szakorvos közreműködésével a szülőszobán rutinszerűen kerül sor. A mintavétel teljesen kockázat és fájdalom mentes eljárás mind az anya, mind pedig az újszülött szempontjából, amelyre csak a gyermek megszületése után kerül sor. A mintavételre kizárólag az újszülött és az anya állapotának felmérése és a szülésvezetési feladatok elsődleges ellátása mellett, a szokásos szülészeti ellátás lépéseinek módosítása nélkül kerülhet sor. A császármetszés, koraszülés, vízben való szülés, epidurális érzéstelenítés alkalmazása a mintavételt nem zárja ki. A szülés közben esetleg jelentkező váratlan körülmények esetén a szülész-nőgyógyász szakorvos dönt a mintavétel elvégzéséről. A mintavétel elmaradásáért sem a szülészeti-nőgyógyászati szervezeti egységet üzemeltető egészségügyi szolgáltató, sem a szülész-nőgyógyász szakorvos, sem pedig az őssejtbank felelősséget nem vállal.

A mintavételi készletben megtalálható a steril vérgyűjtő zsák, és az anyai vérvételhez szükséges eszközök. A szakszerű feldolgozáshoz és fagyasztva tároláshoz, illetve az őssejtek későbbi terápiás felhasználásához a szakmai követelmények szerint legalább 40 ml steril köldökzsinórvér-mintára, illetve legalább 7 cm hosszú steril köldökzsinór mintára van szükség. A vérvételi zsákban lévő véralvadásgátló biztosítja, hogy a vér minőségi változások nélkül jusson el a laboratóriumba. A feldolgozás megkezdéséig köldökzsinórvér és/vagy köldökzsinór mintát szobahőmérsékleten az általunk biztosított hőtároló dobozban kell tartani!

Szállítás

A minta szállítását a szülészetekről a feldolgozó laboratóriumba minden esetben szakképzett futárszolgálat végzi. A szülést, illetve a mintavételt követő 2 órán belül a 06 (70) 941 0529 telefonszámon kell értesíteni az őssejtbankot, amely gondoskodik a mintáknak a feldolgozó laboratóriumba történő szállításáról.

Feldolgozás

Laboratóriumunk az év 365 napján fogadja és feldolgozza a beérkező mintákat. A minták feldolgozását az uniós normák valamint szakmai irányelvek szigorú betartása mellett, a legkorszerűbb technológiai eszközökkel és sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek közreműködésével végezzük.
A köldökzsinórvér minta feldolgozása során speciális volumenredukciós eljárást alkalmazunk a világ legnagyobb, New York-i székhelyű vérbankja által is ajánlott módszer szerint (Processing and cryo preservation of placental/umbilical cord blood for unrelated bone marrow reconstitution, Proc. Natl. Acad. Sci. USA, vol.92, pp.10119-10122, October 1995.).

A magvas sejtek koncentrálását követően az őssejt-készítményeket több egységre osztva fagyasztózsákokba és ampullákba töltve készítjük elő a mélyfagyasztásra.   A köldökzsinórvér feldolgozásához laboratóriumunkban a svájci Biosafe cég Sepax I. és II. rendszereit használjuk. A Biosafe és a Sepax piacvezető a köldökzsinórvér feldolgozás és a regeneratív medicina területén. A technológia a legmagasabb minőségi követelményekkel és a legmodernebb eljárással, zárt rendszerben dolgozza fel a mintákat, amely kizárja a laboratóriumi fertőződés veszélyét. Több mint 700.000 mintát dolgoztak már fel ezzel a technológiával világszerte. A Sepax előnye, hogy teljes mértékben automatizált, reprodukálható és az emberi szubjektivitást kizáró módon készíti elő a mintákat a mélyfagyasztásra. A köldökzsinórvér feldolgozás ezzel a technológiával megfelel a GMP (good manufacturing practice/helyes gyógyszergyártási gyakorlat) laboratóriumi elvárásoknak.

A köldökzsinór minta feldolgozását a mintavételt követő 72 órán belül megkezdjük. A köldökzsinórban lévő őssejtek megőrzésére kétféle eljárást alkalmazunk. Az egyik választható eljárás eredményeképpen köldökzsinórszövetben található Wharton-kocsonya laboratóriumi előkészítése után a mesenchymális őssejtek szöveti környezetükben kerülnek fagyasztva tárolásra. A készítményt 4 ampullába töltve készítjük elő a speciális fagyasztási eljárásra. A másik választható eljárás eredményeképpen a köldökzsinór mintából (a Wharton kocsonyából és az erek falából) a laboratóriumi feldolgozás során mesenchymalis őssejt tartalmú készítményt állítunk elő, melyeket 3 ampullába szétosztva készítünk elő a speciális fagyasztási eljárásra.

Ha a szúráshelyektől és véralvadéktól mentes köldökzsinór minta több, mint 27 cm hosszúságú, úgy lehetséges a köldökzsinór mintának kétféle eljárással történő feldolgozása is.

Szűrővizsgálatok

Az anyai vér szűrővizsgálata HIV, hepatitisz B, hepatitisz C, szifilisz valamint CMV fertőzöttség ellenőrzésének céljából történik. A köldökzsinórvér és köldökzsinór minta feldolgozása és az őssejt készítmények fagyasztva tárolása minőségi hiba miatt nem végezhető el, valamint az őssejt készítmények későbbi terápiás felhasználhatósága kizárt abban az esetben, ha az anyai vér az ismert, vérrel átvihető kórokozókkal fertőzött. A szűrővizsgálatot molekuláris biológiai módszerrel végezzük. Az eljárás a vírusok korai és közvetlen kimutatását teszi lehetővé.  A szűrővizsgálatok elvégzéséhez 1x10 ml vénás anyai vérminta levételére van szükség a szülés alkalmával. A szűrővizsgálat ezzel a módszerrel külön költséggel, kellemetlenséggel vagy idő ráfordítással nem jár a kismama számára. A vírus fertőzöttség ellenőrzése mellett a laboratóriumunkba beérkező köldökzsinórvér/köldökzsinór mintákból aerob és anaerob környezetben előforduló baktériumok, illetve gomba jelenlétének vizsgálatára kerül sor. Ritka esetekben előfordulnak olyan baktériumok a köldökzsinórvér/köldökzsinór mintákban, amelyek a normális hüvelyi-, bél- vagy bőrflóra tagjai. Ez esetben értesítjük az édesanyát az észlelt fertőződésről. A nemzetközi gyakorlattal összhangban, de kizárólag a megőrzésre irányuló előzetes írásbeli igény bejelentése esetén, biztosítjuk a baktériummal fertőzött köldökzsinórvér-őssejt készítmények megőrzésének a lehetőségét. A köldökzsinór-őssejt készítmény megőrzésének a lehetősége bakteriális vagy gombás fertőződés esetében viszont nem biztosítható (kivételt képez a Mycoplasma fertőzöttség).

Fagyasztva tárolás

Az őssejt készítményeket fagyasztózsákokban és ampullákban több egységre osztva budapesti laboratóriumunkban tároljuk a többszöri felhasználás vagy laboratóriumi körülmények között történő őssejt-szaporítás, valamint a felhasználás előtt szükséges vizsgálatok elvégezhetőségének biztosítása érdekében. Az őssejt készítmények fagyasztva tárolása egyedileg azonosítható módon a folyékony nitrogén gőz fázisában -180°C-on történik. Az őssejtek ezen a hőmérsékleten elvileg korlátlan ideig megőrzik előnyös tulajdonságaikat.

Az őssejt-készítmények megőrzését minimum 20 éves időtartamra vállaljuk. A szerződés a határozott idő lejártakor meghosszabbítható. Felhasználási igény esetén a készítményt díjmentesen, speciális cryo-szállítóeszközzel szállítjuk át a bármely transzplantációt végző európai intézetbe.

Az őssejt készítményeket a felhasználása során szükséges részletes kísérő dokumentációval tároljuk el. A dokumentáció tartalmazza az őssejt készítménynek a fagyasztást követő tényleges vérképző őssejt tartalmának a meghatározására irányuló vizsgálatok eredményeit is. Ezek a vizsgálatok és dokumentációk intézetünkben a mindenkori alapszolgáltatás részét képezik.

Szülői teendők

Már a terhesség korai időszakában érdemes elkezdeni a tájékozódást. Ügyfélszolgálatunk és képviselőink valós és hiteles információkkal szolgálnak ügyfeleinknek a köldökzsinórvér és köldökzsinór őssejt-gyűjtésében és orvosi felhasználásában rejlő lehetőségeket illetően, valamint részletes tájékoztatást adnak a szolgáltatás igénybevételének feltételei felől. Sürgős esetekben 24 órás ügyfélszolgálattal állunk ügyfeleink rendelkezésére a 06 (70) 425 5041-as telefonszámon.

  • Szerződéskötés

A szerződéskötés történhet személyesen, postai úton, vagy online megrendeléssel.

Személyes szerződéskötésre, illetve konzultációra előzetes időpont egyeztetés után ügyfélszolgálati irodánkban kerülhet sor, valamint vidéki ügyfeleink kérésére területi képviselőnkkel történő egyeztetésre és találkozásra is biztosítunk lehetőséget. A szerződéskötés során a részletes tájékoztatást, illetve konzultációt követően felvesszük a személyes adatokat, kitöltjük a nyilatkozatokat, felvesszük a kismama kórelőzményét, valamint bemutatjuk és átadjuk a köldökzsinórvér levételéhez szükséges gyűjtőkészletet.

Postai úton történő szerződéskötés esetén az ahhoz szükséges iratminták, illetve szerződéscsomag web oldalunkról letölthetőek, valamint kérésükre e-mailen vagy postán is eljuttatjuk a családnak. A felmerülő kérdéseket telefonon, illetve elektronikus levélben van mód tisztázni. A kitöltött és aláírt szerződéscsomagot ügyfélszolgálati irodánk postacímére kérjük megküldeni. A beérkezett szerződést feldolgozzuk, és a gyűjtőegységet, valamint a szerződés szülői példányát telefonon előre egyeztetett időpontban futárszolgálat útján kézbesítjük.

Az online megrendelés lehetőséget mindazoknak az internet használó kismamáknak vagy családoknak ajánljuk, akik kényelmesen, otthonukból szeretnék intézni gyermekük köldökzsinórvér-őssejtjeinek és köldökzsinór-őssejtjeinek gyűjtéséhez és megőrzéséhez szükséges adminisztrációt. Az on-line megrendelés esetén a papíralapú dokumentumokat és a mintavételi készletet telefonon előre egyeztetett időpontban futárszolgálat útján kézbesítjük.

  • Szűrővizsgálatok

A szűrővizsgálat HIV, hepatitisz B, hepatitisz C, szifilisz valamint CMV fertőzöttség ellenőrzésének céljából történik. A köldökzsinórvér eredetű őssejtek megőrzésének és későbbi terápiás felhasználhatóságának feltétele, hogy a szűrővizsgálat eredménye negatív legyen. Arra törekszünk, hogy a legkorszerűbb és legkényelmesebb eljárást kínáljuk ügyfeleinknek. A hatályos jogi szabályozás lehetőséget enged a kétszeri – a kismamákat terhelő – szűrővizsgálat mellőzésére egy új vizsgálati módszer alkalmazása esetén. Az egyszeri szűrővizsgálat molekuláris biológiai módszerrel történik. Ez korunk legmodernebb kórokozó-detektálási technológiája. A vírusok korai és közvetlen kimutatását teszi lehetővé, sok esetben még a betegség tüneteinek jelentkezése előtt. Az eljárás lényege, hogy a szervezetben jelenlévő kórokozók genetikai örökítő anyagát nukleinsav-sokszorozó eljárással dúsítjuk és valósidejű polimeráz láncreakcióval kimutatjuk. A szűrővizsgálatok elvégzéséhez 2x10 ml  anyai vérminta vételére van szükség a szülés alkalmával. A szűrővizsgálat ezzel a módszerrel külön költséggel, kellemetlenséggel vagy idő ráfordítással nem jár a kismama számára.

  • Mintavételi készlet átadása a szakorvosnak

Ha eljön a szülés ideje, a kismama feltétlenül vigye magával a mintavételi készletet a szülőszobára! A mintavételi készletet szerződéskötéskor személyesen, vagy futárszolgálat útján adjuk át a szülőknek. A kórházban az orvos (vagy az orvos megbízásából a szülésznő) fogja átvenni. A gyűjtőkészlet tartalmazza a köldökzsinórvér és köldökzsinór, valamint az anyai vér levételéhez, a minta szállításához szükséges eszközöket, a mintavételi dokumentációt. Az eszközeinkkel a mintavétel rutinszerűen zajlik a szülészeteken. A gyűjtőkészlet birtokában a szakszerű mintavétel elvégzéséről a szülést vezető szülész-nőgyógyász szakorvos gondoskodik.

  • Futárszolgálat értesítése

A szülők feladata, hogy a 06 (70) 941 0529 telefonszámon a mintavételt követően 2 órán belül értesítsék őssejtbankunkat. A szülőszoba és a feldolgozó laboratórium közötti szállítás megszervezéséről éjjel-nappal működő ügyfélszolgálatunk és futárszolgálatunk gondoskodik az ország egész területén.

Akik minket választottak

slideSzakál-Szűcs Miklósműsorvezető
slideMohamed AidaEurópa-bajnok tőrvívó
slideDr. Tömösvári Zoltánszülész-nőgyógyász
slideHegyi-Benke Évavédőnő
slideDr. Kovács Róbertszülész-nőgyógyász
slideLéberné Veraszülészeti- nőgyógyászati asszisztens
slideDr. Stummer Jánosszülész-nőgyógyász
slideEdvin Martonhegedűművész
slideDr. Kolos Jánosszülész-nőgyógyász
slideDr. Bokor Andrásszülész-nőgyógyász
slideDr. Kardos Gáborszülész-nőgyógyász
slideKozák Danutatizenegyszeres világ-, ötszörös olimpiai bajnok kajakos
slideDr. Vadász Péterszülész-nőgyógyász
slideDr. Fábián Istvánszülész-nőgyógyász
slideSándor Orsiműsorvezető
slideDr. Tóth Zoltánszülész-nőgyógyász
slideDr. Busznyák Csabaszülész- nőgyógyász szakorvos