slideslideslide

Donor program

Egészségügyi intézményünk várja 18-35 év közötti férfiak jelentkezését férfi ivarsejt donor programunkba! Olyan egészséges férfiak jelentkezését várjuk, akik még nem vettek részt Magyarországon ivarsejt adományozására irányuló programban, és tudomásul veszik, hogy más egészségügyi intézmény által szervezett ivarsejt adományozási programban nem vehetnek részt.

Donor csak teljesen egészséges személy lehet. A jelölteknek többlépcsős kivizsgáláson kell keresztül esnie, ennek keretében spermavizsgálat, mikrobiológiai és szerológiai vizsgálat, vér- és vizelet vizsgálat, andrológiai vizsgálat valamint pszichológiai vizsgálat történik. A donor ivarsejtek genetikai állománya öröklődő betegségeket nem hordozhat, az ondófolyadéknak nemi úton terjedő betegségektől mentesnek kell lennie. A vizsgálatokat 6 hónap után meg kell ismételni, hogy kizárható legyen bármiféle betegség jelenlétét.
 
A kivizsgálása a jelöltek számára ingyenes. A programban való részvétel nagy előnye, hogy a jelölt értékes kivizsgáláson esnek át, és minden költség nélkül kaphatnak képet saját nemzőképességi állapotáról. Amennyiben a donor jelölt a vizsgálatokon megfelelt, adományozás céljára többször is adhat mintát. Ha a minta megfelel az előírt minőségi követelményeknek, az adományozó mintaadással felmerült költségeit alkalmanként 20.000 Ft költségátalány fizetésével térítjük meg.
 
A magyarországi törvények szerint a donor személye titkos. A donor kiválasztása számítógépes nyilvántartásból történik fenotípusos tulajdonságok alapján. Az adományozóról csak bizonyos fenotípusos tulajdonságok, mint testalkat, szemszín, hajszín stb. ismerhetőek meg. Az adományozott férfi ivarsejtek felhasználása során biztosítani kell, hogy az ugyanazon adományozótól származó utódok száma különböző személyeknél elvégzett reprodukciós eljárások során se haladja meg a négyet.
 
Jelentkezés és további felvilágosítás a 06 (30) 928 9957 és 06 (70) 4255044 telefonszámon vagy a spermabank@humancell.hu e-mail címen.

Donor jelöltek kivizsgálása

A donor jelöltek teljes körű és ingyenes kivizsgálásban részesülnek az általános egészségi állapotuk és nemzőképességük  vonatkozásában. Aki nem felel meg a programban való részvétel feltételeinek, az felvilágosítást kap egészségi állapotáról és a lehetséges kezelési lehetőségekről. Aki megfelel, az segítséget nyújthat olyan, gyermeket vállalni akaró pároknak, akiknek nincs esélyük saját gyermekre.

 • Spermavizsgálat

A vizsgálatot 3-5 napos szexuális önmegtartóztatás után lehet elvégezni. A vizsgálat részei a hím-ivarsejtek számolása, mozgásuk és alakjuk vizsgálata mikroszkóp és számítógépes sejt analizátor segítségével. A vizsgálat eredményeképpen megállapításra kerül, hogy az adott minta az adományozáshoz szükséges szintnek megfelelő-e. Ha igen, a jelölt további vizsgálatokra engedhető. Intézetünk az átlag feletti spermiumszámú mintákat keresi, így lehetséges, hogy a minta az adományozáshoz szükséges szint alatti, de még jó minőségű (normális, egészséges spermakép). Ez azt jelenti, hogy a jelölt ugyan spermadonornak nem alkalmas, de teljesen egészséges. Ha az elfogadható határérték alatti, akkor a jelölt orvosi kivizsgálása ajánlott.
 
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) által meghatározott elfogadható határértékek a következők:
 • térfogat: minimum 2 ml
 • koncentráció: minimum 15 millió/ml
 • teljes spermiumszám: minimum 39 millió/minta
 • motilitási mutató: minimum 40% mozgó
 • szerkezet: minimum 4% normális
 
Az ivarsejt-adományozás céljára felajánlott mintának az elfogadható határértéknél jobbnak kell lennie. A minta adományozás céljára akkor tárolható, ha fagyasztása előtt  a mennyisége több, mint 1,5 ml, a hímivarsejt koncentráció több mint 100 millió/ml, a mozgékony hímivarsejtek aránya több mint 70%.
 
 • Mikrobiológiai és szerológiai vizsgálatok
A mintának nemi úton terjedő betegségektől mentesnek kell lennie, ezért minden mintát szűrünk HIV, Hepatitis B, Hepatitis C, Syphilis, Chlamydia trachomatis, Neisseria Gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Herpes simplex kórokozókra, ezen kívül bakteriológiai és gombatenyésztést is végzünk. Ahhoz, hogy a minták felhasználhatóak legyenek, ezeknek a vizsgálatoknak az első vérvételtől számított 6 hónap múlva újra negatívnak kell lenniük. Így az intézetünkből kikerülő minták garantáltan fertőzésmentesek lesznek.
 
 • Genetikai vizsgálat
Az ivarsejt-adományozás céljára felajánlott minta genetikai állománya öröklődő betegségeket nem hordozhat. Ezért fontos a citogenetikai vizsgálat, mely során meggyőződünk a jelölt kromoszómális állapotáról, illetve a családfaelemzés segítségével kizárhatjuk az öröklődő megbetegedéseket.
 
 • Vér-és vizeletvizsgálat
A vizsgálatok során meghatározásra kerül a jelölt vércsoportja. A vérkép és süllyedés vizsgálat alkalmával vérképzőszervi zavarok és gyulladások kizárása történik. A kémiai vizsgálat során megbizonyosodunk a belső szervek megfelelő működéséről. A vizeletvizsgálatok a húgyutak állapotáról adnak képet, beleértve a vizelet bakteriológiai vizsgálatát, esetleges bakteriális fertőzés kizárása érdekében.
 
 • Andrológiai vizsgálat

A vizsgálat célja a nemzőképtelenség, merevedési zavarok (szervi és pszichés eredetű) és a hormonhiányos állapotok felderítése. A vizsgálat alkalmával sor kerül a pénisz és a herék vizsgálatára is és szükség szerint prosztatavizsgálatra.
 
 • Pszichológiai vizsgálat
A pszichológiai vizsgálat célja a donor jelölt személyiségének, az értelmi és az érzelmi intelligencia szintjének vizsgálata. A donorok jelölt pszichológiai szűrése a saját és a születendő gyermekek érdekében történik. A szűrés azt a célt szolgálja, hogy teljesebb és tisztább képet nyerjünk a mintát adók állapotáról, hiszen szűrés nélkül a születendő gyermekek 20-50 százaléka válhat érintetté valamilyen mentális zavarban, vagy pszichés megbetegedésben. A donor jelöltek a szűrés alkalmával bármilyen kérdéssel bizalommal fordulhatnak a pszichológushoz.