slideslideslide

Saját sperma tárolás

A nemzőképesség csökkenésének, vagy elvesztésének kockázatával járó tényezők felmerülése esetén érdemes a későbbi gyermekvállalási esélyek biztosítása érdekében a spermát lefagyasztatni és eltároltatni. A nemzőképességet negatívan befolyásoló tényezők:
 • anatómiai eltérések
 • nemzőszerveket érintő műtétek
 • férfi fogamzásgátlás (vasectomia)
 • fertőző megbetegedések
 • hormonális problémák
 • anabolikus szteroidok használata
 • daganatos betegségek gyógyítása során alkalmazott gyógyszeres vagy sugárkezelések
 • a szervezetet érő fizikai (baleset), sugár, vagy vegyi behatások
 • egészségtelen életmód (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, drogfogyasztás, helytelen táplálkozás)
 • stressz
 • idős kor
A megfelelő módon fagyasztva tárolt sperma elvileg korlátlan ideig felhasználható, segítségével kiváltható az esetleges műtéti megoldás vagy a donoros megtermékenyítés.

Spermavizsgálatok

A férfiak nemzőképességét alapvetően a spermiumok mennyisége és minősége határozza meg, így a spermiumok száma, mozgási tulajdonsága (motilitása), valamint a normális és kóros alakú spermiumok aránya (morfológiai tulajdonság). Sajnos az elmúlt évtizedek statisztikája szerint a férfiak nemzőképességi mutatói fokozatosan romlanak. Ha alacsony a spermiumszám, kevesebb spermium éri el a petesejtet természetes körülmények között. Ha a mozgás vagy a morfológia nem megfelelő, akkor alacsonyabb a túlélés esélye a női ivarszervben, illetve a sperma nehezebben jut el a petesejtig.
 
A nemzőképességről a spermavizsgálat révén alkothatunk képet, többek között a spermiumok számának, motilitásának, és morfológiai tulajdonságának vizsgálatával. Intézetünkben a számítógépes vizsgálatokhoz a CASA (Computer Asszisztált Sperma Analízis) technikát alkalmazzuk, ez ma a legmodernebb technológia, amely egy számítógéppel összekötött kamera segítségével vizsgálja a spermiumokat. Spermabankunk biztosítja a spermiumok levételéhez a megfelelő kulturált és higiénikus körülményeket, valamint elvégzi a spermiumok komplett vizsgálatát. Az eredmények birtokában további szolgáltatásokkal állunk ügyfeleink rendelkezésére (andrológiai szakrendelés, pszichológiai tanácsadás).

Spermiumok fagyasztva tárolása

A spermiumok termelődését és a nemzőképességet rengeteg tényező befolyásolja. Ilyenek - a teljesség igénye nélkül - pl: dohányzás, drogfogyasztás, túlzott alkoholfogyasztás, mérgező nehézfémek, vegyszerek, radioaktív anyagokkal való érintkezés (pl.: munka miatt), szauna, stressz, kemoterápia, sugárkezelés, lázas betegségek, nemi szervek fertőző megbetegedései, varikokele (visszértágulat), fizikai károsodás (pl.: baleset), stb.

Ezek közül néhány csak átmeneti zavart okoz, vannak azonban olyanok, amelyek tartós károsodást idéznek elő. Ezekben az esetekben célszerű a spermiumok elraktározása a későbbi fertilitási képesség megtartása céljából.
 
Az ondóminta leadása, vizsgálata, a spermiumok gyűjtése a már leírtaknak megfelelően történik. Fagyasztáskor az elfolyósodás után spermatogram készül, majd hozzáadjuk az ondóváladékhoz a fagyasztó oldatot. A fagyasztás során jégkristályok képződhetnek, melyek károsíthatják a hímivarsejteket.  Ennek elkerülése érdekében speciális fagyasztó oldatot alkalmazunk, amelyek a víztartalom eltávolításán kívül stabilizálják a sejtek membránját is. Az alkalmazott technológián kívül egyéni adottságok is befolyásolják a fagyasztás eredményességét, egyes férfiak spermiumai jobban, másoké kevésbé bírják a fagyasztás és felengedés szélsőséges hőmérsékleti viszonyait.
 
Fagyasztáskor a mintákat a folyékony nitrogén hőmérsékletére, -196,5°C-ra hűtjük. A tárolás is ezen a hőmérsékleten történik, speciális szerkezetű műanyag ampullákban. A mintákat a megfelelően kialakított tárolókba tesszük, melyben a folyékony nitrogén szintjét riasztóval ellátott számítógépes mikroprocesszor vezérli. Az ivarsejtek a tudományos irodalmi adatok szerint folyékony nitrogénben korlátlan ideig tárolhatók, amennyiben a tárolás körülményei változatlanok. Az ivarsejtek tárolásáról és annak idejéről törvényrendelet rendelkezik.
 
Fagyasztani csak egy hónapnál nem régebbi, negatív HIV, Hepatítis B és C, CMV és Syphillis lelettel rendelkező pácienseknél lehet.  Amennyiben ez nincs meg, mód van intézetünkben is a vér levételére, ekkor azonban csak a negatív eredmények laboratóriumunkba való visszaérkezése után van módunk megkezdeni a minta lefagyasztását. Sürgős esetben (pl.: tumoros betegek esetében kemoterápia előtt) lefagyasztjuk a mintát,  és az a leletek megérkezéséig karanténtárolóba kerül.
 
A fagyasztás javallatai:
 
 • kemo-radioterápia előtt
 • súlyosan csökkent hímivarsejtszám esetén
 • orvosi javallat alapján végzett sterilizáció (vasectomia) előtt
 • közösülési képtelenség miatt (pl. paraplegia)
 •  IVF azon eseteiben, amikor a férfitag képtelen ondómintát leadni a petesejtnyerés előtt
 • retrográd ejakuláció esetén
 • szociális javallat (távollét esetén)
 • herék eltávolítása előtt