slideslideslide

Időpontegyeztetés

Időpontegyeztetés szakrendeléseinkre és további információk a +36 (70) 425 5044 és +36 (30) 928 9957 telefonszámokon hétköznap 9 és 17 óra között, vagy a szakrendelo@humancell.hu e-mail címen.

A férfi meddőség kivizsgálása és kezelése

Az andrológia avagy a férfigyógyászat  tevékenységi körébe elsősorban a férfi nemzőképességi problémák, a férfi meddőség és a férfi szexuális zavarok diagnosztikája és kezelése tartozik. A szakrendelés keretében teljes körű andrológiai kivizsgálással foglalkozunk. A rendelés diszkrét, kulturált körülmények között zajlik, előre egyeztetett időpontban. Lehetőség van a férfi meddőség diagnosztikájára, sperma vizsgálatra, különböző bakteriális, vírus, hormonális vizsgálatok elvégzésére, valamint lombikbébi program előtti andrológiai állapotfelmérésre. Szükség esetén spermium mélyfagyasztás, illetve here szövet tárolás is megoldható.
 • spermavizsgálat lehető legmodernebb számítógépes elemzéssel (CASA), objektív vizsgálati módszer a spermiumok számbeli, mozgási, alaki paramétereinek meghatározására
 • here, mellékhere, prosztata gyulladások, ezzel kapcsolatos panaszok kezelése
 • here, mellékhere ultrahang (UH) vizsgálata
 • merevedési zavarok, impotencia vizsgálata és kezelése
 • magömléssel kapcsolatos, ejaculációs zavarok (korai magömlés, stb.) vizsgálata, kezelése
 • hormonális státusz vizsgálata
 • a vizelet és sperma baktérium, gomba tenyésztéses vizsgálat, vírusfertőzések kimutatása
 • férfi meddőség hátterében szóba jöhető genetikai vizsgálatok elvégzése
 • spermadonorok vizsgálata

A kivizsgálás a beteg kikérdezésével kezdődik. Sor kerül a kórtörténet felvételére, előző betegségek, műtétek, dohányzás, alkohol, gyógyszerek szedése, környezeti ártalmak megbeszélése. Korábbi ambuláns lapok, zárójelentések megléte segítséget jelent. Ezt követi a fizikális vizsgálat. Másodlagos nemi jellegek megtekintése, herék, mellékherék, ondóvezeték, hímvessző vizsgálata, szükség esetén prosztatavizsgálat. Nemzőképességi vizsgálat esetén spermavizsgálat, annak kiértékelése, megbeszélése. Eredmények ismeretében további vizsgálatok (vérvétel, vizelet, UH, CT) végzése, indikálása, kezelési lehetőségek megbeszélése.

QuaDeGa tanusítvány

A férfi ivarsejt vizsgálatokat végző laboratóriumunk rendelkezik a Német Andrológiai Társaság által kiállított QuaDeGA (Quality of the German Society of Andrology) minőség tanusítvánnyal. A minősítés a WHO által szabályozott és elvégzett férfi ivarsejt vizsgálat külső kontrollját jelenti. A laboratóriumunk tehát nemzetközileg is elismerten a legmagasabb szakmai szinvonalon dolgozik. Az általunk kiállított leleteket a világon bármely intézet elfogadja, amely a WHO standard szerint dolgozik. Németországban, 2001-óta minden andrológiai laboratóriumnak kötelező rendelkeznie, ezzel a tanúsítvánnyal. A minősítés megszerzése tanúsítja az intézet megbízhatóságát és szakmai szinvonalát.

Ondóvizsgálat – spermiogram (SPG)

Szakrendelőnkben kb. 1 órán belül komplett nemzőképességi-, és andrológiai vizsgálatot végzünk, valamint összefoglaló véleményt is adunk.

A férfi meddőségi kivizsgálását az ondóváladék vizsgálatával kell kezdeni, mely gyorsan és egyszerűen kivitelezhető. A férfiúi nemzőképességről többek között a spermiumok számának, a spermiumok mozgásának, valamint a normális és kóros alakú spermiumok arányának a vizsgálatával alkothatunk képet. Az elmúlt évtizedek statisztikája szerint a férfiak nemzőképességi mutatói fokozatosan romlanak. A normálisnak tekintett értékeknél alacsonyabb értékek esetén a nemzőképesség valószínűsége csökken. Ha alacsony a spermiumszám, kevesebb éri el a petesejtet természetes körülmények között, ha a mozgásában vagy a morfológiájában van eltérés, csökken a túlélés esélye a női ivarszervben, illetve a spermium nehezebben jut el a petesejtig. Az ondóváladék vizsgálata során többféle eltérést találhatunk. Minden esetben további vizsgálatok válnak szükségessé: funkcionális tesztek, vérvétel, hormon vizsgálatok, here UH vizsgálat, immunológiai kivizsgálás, genetikai vizsgálatok stb.
A spermiumok számát és mozgását a hagyományos mikroszkópos vizsgálat mellett a ma legmodernebb számítógépes (CASA) módszerrel is vizsgáljuk. A módszer nagy előnye, hogy teljességgel objektíven, az emberi szubjektivitást kizáró módon határozza meg a spermiumok számbeli, alaki és mozgási paramétereit. A vizsgálat során megnézzük az ondóban a fehérvérsejt számot is, amely az esetleges gyulladásos folyamatokra utalhat, valamint szükség esetén baktériumtenyésztést végzünk.

 • Mintaadás előtti fontos tudnivalók
Az ondóvizsgálat előtt minimum 3, maximum 5 napos önmegtartóztatás javasolt. A gyakori magömlés illetve az 5 napon túli önmegtartóztatás esetében eltérés lehet a spermiumok számában és mozgási paramétereiben. A legjobb megoldás helyben a rendelőben, az erre a célra kialakított helyiségben leadott minta. Otthonról hozott minta esetén steril vizeletes poharat kell használni, illetve steril mintavevő edényt rendelőnk is biztosít. Hozott minta esetén zsebben (testmelegen) érdemes tartani, ugyanis a minta lehűlése esetén rosszabb eredményt kaphatunk. Fontos megjegyezni, hogy az ejakulátum első része tartalmazza a spermiumok nagy részét, tehát ha ez nem kerül a vizsgálóedénybe, az eredmény nem lesz pontosan értékelhető. A hímvessző és a kezek alapos lemosása is javasolt a minta adása előtt főleg azokban az esetekben, ha ondóváladék-tenyésztést is szeretnénk végezni az adott mintából.
 • Mi, mit jelent az andrológiai leleteken?
   
  • csökkent hímivarsejtszám: oligozoospermia (15 millió/ml alatti)
  • súlyosan csökkent hímivarsejtszám: oligozoospermia maximalis (5 millió/ml alatti)
  • nem található hímivarsejt az ondóban: azoospermia (nincs spermium az ondóban)
  • csökkent mozgású spermiumok: asthenozoospermia
  • károsodott alakú spermiumok: teratozoospermia (4% alatti szigorú kritériumok szerint)
  • nem életképes spermiumok: necrozoospermia
  • csökkent mozgás, szám és rossz alak: OAT oligo-astheno-teratozoospermia
    
 • A vizsgálat menete

A steril edényben felfogott, elfolyósodott ejakulátumot 2-5 ml-es fecskendőbe szívjuk, majd Makler kamrában megvizsgáljuk (spermiumszám, motilitás). Egy csepp ejakulátumot tárgylemezre cseppentve fedőlemez segítségével kenetet készítünk, amit fixálás és festés után vagy anélkül megvizsgálunk. Megszámoljuk rajta a normál morfológiájú spermium alakokat. A kapott értéket százalékos arányban közöljük.
Az ondóminta pH-jának mérése univerzál indikátor papír segítségével történik, a mintát rácseppentjük az indikátorpapírra, az eredményt leolvassuk az e célra szolgáló skáláról.
A mikroszkópos analízis mellett végzünk még CASA (Computer Assisted Sperma Analisator) készülékkel is vizsgálatot, itt a mikroszkóphoz kötött számítógép segítségével történik az analízis.
 
 • A WHO (Egészségügyi Világszervezet) által 2010-ben elfogadott normálértékek (Normozospermia)

  • térfogat: minimum 1,5 ml
  • koncentráció: minimum 15 millió/ml
  • teljes spermiumszám: minimum 39 millió/minta
  • motilitás: minimum 40% mozgó
  • szerkezet: minimum 4% normális

Spermium vizsgálati módszerek

 • HBA-teszt (Sperm-Hyaluronan Binding Assay)

A HBA-teszt egy, a friss ejakulátumban lévő érett spermiumok arányának megállapítására szolgáló módszer. Az esetleges fertilitás diagnózisához semmiképpen sem elegendő a teszt által kapott eredmény, de segítséget nyújthat a pár későbbi IVF-kezelési lehetőségeinek kiválasztásában. A módszer az érett spermiumok hialuronsavkötő képességén alapszik, mely molekula a petesejtet körülvevő sejtekben, az ún. cumulusban és a tüszőfolyadékban fiziológiásan is jelen van. A hialuronsav kötésére az éretlen vagy hibás fejlődésű hímivarsejtek nem képesek, csak a nagy valószínűséggel ép kromoszóma-állományú, érett spermiumok.
A teszt csak akkor végezhető el, ha a minta tartalmaz mozgó spermiumokat. A nagyon alacsony spermium-koncentrációjú vagy alacsony motilitású minták esetében álnegatív eredményt kaphatunk! A teszt elvégzése előtt minden esetben ajánlott SPG vizsgálatot is végezni.
A módszert fagyasztott-felengedett, valamint feldolgozott mintákon nem validálták, így alkalmazása csak friss (3 óránál nem régebbi) ejakulátum vizsgálatára ajánlott, tehát objektív eredmény a helyszínen nyert mintából várható.
A mintanyerés módja a spermiogram készítésénél leírtakkal egyezik meg. Elfolyósodás után történik a HBA-teszt elvégzése, lehetőleg 1 órán belül.
A normál kategóriájú mintáknál a határértéknél magasabb arány nem feltétlenül jelenti a fertilitás növekedését is!

 • Leucoscreen vizsgálat

A teszt segítségével el lehet különíteni a fehérvérsejteket a spermiogenezis előalakjaitól – így kiderül, hogy fertőzés zajlik-e a háttérben, vagy esetlegesen spermiumérési zavart mutat a vizsgálat eredménye.
Szinte minden emberi ejakulátum tartalmaz kerek sejteket, amelyek lehetnek fehérvérsejtek vagy a spermiumok előalakjai (spermatidák, spermatociták, ritkán spermiogoniumok).
Nagy számban való előfordulásuk (leukocytospermia) utalhat a reproduktív rendszer fertőzésére. Ehhez társulhat az ejakulátum mennyiségének - a spermiumok koncentrációjának -, valamint ez utóbbiak mozgásának a csökkenése. A fertőzés eredményezheti káros szabad oxigén-gyökök felszabadulását és/vagy a sejt-toxikus citokinek kiválasztását, mely következtében romolhat a hímivarsejtek megtermékenyítő képessége. A leukociták morfológiailag hasonlóak a spermiumok előalakjaihoz.

 • SperMar (Mar) teszt (IgA és IgG)

A spermiumok felszínén található antigén(ek)kel reakcióba lépő spermium-antitestek jelenléte az immunológiai infertilitás egyik tipikus és specifikus fajtája. Ezen antitestek a meddő férfiak mintegy 8%-ában jelen vannak. Számos immunglobulin osztályban akadnak képviselőik, de klinikai szempontból az IgG és IgA osztályba tartozók relevánsak. Előbbiek citotoxikus sajátságúak, és a SperMar IgG-teszttel pontosan kimutathatók, míg utóbbiak főleg kicsapódást (agglutináció) okoznak. Legtöbbször az IgG-antitestek mellett, azokkal együttesen fordulnak elő, meddőségben játszott szerepük azonban jóval fontosabb, mint az IgG-é. Azok a páciensek, akik vagy IgA, vagy együttesen IgA és IgG antitesteket hordoznak, általában nem képesek partnerüket természetes módon termékenyíteni. Emiatt a teszt elvégzése magas diagnosztikus és prognosztikus értékkel bír.
Az antitesteket a járulékos ivarmirigyek termelik. Általában a hímivarsejtek felszínén, és ritkábban a seminalis plazmában vannak jelen; a szérumból teljesen hiányoznak. A szérum vizsgálata így nem vezet eredményre, a tesztet a seminalis plazmán érdemes elvégezni, különösen alacsony spermium-koncentráció és/vagy csökkent motilitás esetén.
A SperMar-teszt friss és feldolgozott mintán is elvégezhető. A teszt során a spermiumokat az anti-IgA-t és IgG-t tartalmazó latex-gyöngyökkel hozzuk össze. Az antitestek jelenlétére a motilis spermiumok és a latex-gyöngyök összecsapódása utal.
A teszt csak akkor végezhető el, ha a minta tartalmaz mozgó spermiumokat. A nagyon alacsony spermium-koncentrációjú vagy alacsony motilitású minták esetében fals negatív eredményt kaphatunk! A teszt elvégzése előtt minden esetben ajánlott SPG vizsgálatot is végezni.

 • Vitalscreen

Az eozin-nigrozin festési technika azon alapszik, hogy az elhalt spermiumok felveszik az eozint és ezáltal pirosra festődnek. A nigrozin sötét hátteret biztosítva könnyíti meg a minták kiértékelését. A vizsgálat elvégzése asthenozoospermia esetén ajánlott a nem mozgó élő és az elhalt spermiumok megkülönböztetésére.

Legkorszerűbb spermium vizsgálati módszerei

 • Spermium DNS fragmentáció mérése SCSA módszerrel
Az embrió létrejöttéhez szükséges genetikai állomány felét a spermiumokban található kettős szálú, DNS tartalmú kromoszómák hordozzák. A megfelelő termékenyítéshez és a korai magzati fejlődéséhez elengedhetetlen ezen DNS molekulák szerkezetének épsége, a kettős szálú DNS struktúra megléte. Azonban előfordulhat, hogy a kettős szálú DNS szerkezet kisebb-nagyobb mértékben megbomlik, és egyes DNS szakaszok egyszálúvá válnak. Az ilyen módon sérült DNS-t töredezett, idegen szóval élve, fragmentált DNS-nek hívják. Azok a spermiumok, amelyek sok fragmentált DNS-t tartalmaznak, alkalmatlanok életképes utód létrehozására.
Hagyományosan a férfi nemzőképességet az ondóváladék mikroszkópos vizsgálatával végzik, mely során a hímivarsejtek számát, mozgását, alakját vizsgálják. Sajnos ezek a paraméterek nem mindig adnak választ férfi meddőség okaira, ill. a mesterséges megtermékenyítésben résztvevő párok sikertelenségeire.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy normális spemaparaméterek esetén 10-25%-ban magasabb DNS fragmentáció igazolódott. A meddő férfiak mintegy 25%-ban magasabb DNS fragmentációs értékeket mérünk.
Eddig sok esetben nem tudtuk magyarázni mi a kudarc oka, de ma már elérhető egy új módszer, amivel ki lehet mutatni a spermiumok DNS sérülését is, amely a klasszikus spermium vizsgálattal nem lehetséges.
Egy tanulmányban az inszemináció sikerességét vizsgálták különböző fragmentácós értékek esetén, IUI sikeressége 30% alatti fragmentáció során 19%-os volt, 30% feletti érték esetén csak 1.5%-os. Egy másik tanulmány szerint 25 % alatti fragmentáció esetén a terhesség 33%-os volt, 50% felett csak 13%-os IVF kezelés során. 
A vizsgálati módszer azon alapul, hogy a DNS-hez kötődő speciális festék lézerfény hatására másképpen gerjesztődik, amikor a normál dupla szálú, vagy amikor a fragmentált szimpla szálú DNS-hez kötődik. Ezen gerjesztés alapú színkülönbséget áramlási citométerrel (flow cytometer) detektáljuk. A vizsgálandó ondóminta néhány mikroliteres mennyiségét összehozzuk DNS festékkel. Ezután az áramlási citométerrel egyenként megvizsgálunk 10 000 spermiumot. A vizsgálat eredményeként megkapjuk, hogy a spermiumok hány százaléka tartalmaz fragmentált DNS molekulát. Ez egy objektív módszer, mely alkalmasabb a pontos detektálásra mint a korábban használt tesztek.
 
A SCSA spermium DNS fragmentáció vizsgálatot a következő esetekben javasolt elvégezni:
 • rossz spermium paraméterek esetén (mozgási, számbeli és alaki eltérések esetén)
 • ismeretlen eredetű meddőség
 • női oldal kivizsgálása és kezelése után továbbra is fennáll a meddőség
 • ismétlődő vetélések után (spontán terhesség illetve lombik – IVF és ICSI – és inszemináció – IUI – esetén is)
 • sikertelen inszemináció illetve lombik eljárások után
 • lombik eljárások előtt (a különböző lombik módszerek kiválasztására)
 • herevisszér tágulat (azokban az esetkben mikor a hagyományos spermium paraméterek normálisak)
 • daganatos betegségek esetén (kezelések előtt és után)
 • 40-45 éves kor felett
 • környezeti károsító hatások esetén
 • ROS vizsgálat
A különböző okokra visszavezethető fokozott szabadgyök képződés következtében kialakuló oxidatív stressz a spermiumok károsodásán keresztül nemzőképességi problémákhoz vezet. A spermiumok szabadgyök terhelése jól mérhető áramlási citométeres módszerekkel. A fokozott ROS termelődés antioxidáns terápiával csökkenthető.  A terápia hatékonysága a ROS méréssel követhető.
 • IL6-IL8 vizsgálat
A húgyutak és az ezzel összefüggésben levő ivarszervek gyulladása a kellemetlen tünetek mellett veszélyezteti a nemzőképességet is. A gyulladásban résztvevő fehérvérsejtek megjelenhetnek az ondófolyadékban is. Ezen fehérvérsejtek reaktív oxigén gyök és gyulladásos mediátor (citokine) termelésükön keresztül károsíthatják a spermiumokat.
A fehérvérsejtek mennyisége és összetétele jellemző a gyulladás okára. Áramlási citométerrel nagy részletességgel és pontossággal határozhatók meg az ondó folyadékban levő gyulladásos sejtek. 
Az ondó folyadékban levő fehérvérsejtek olyan anyagokat termelnek, amelyek hozzájárulnak a férfi ivarszervek gyulladásának fenntartásához. Ezek közül az interleukin 6 (IL-6) és interleukin 8 (IL-8) jellemző a férfi ivarszervi gyulladásra. Az IL-6 és IL-8 szint emelkedése összefüggésbe hozható a csökkent nemzőképességgel, ezért ezen interleukinek szintjének csökkentésével javul az ivaszervek gyulladása és növelhető a nemzőképesség. Az IL-6 és IL-8 szint mérése az ondó folyadékban alkalmas arra, hogy az orvos kövesse a gyulladáscsökkentő terápia hatékonyságát.

 

Andrológiai betegségek

A leggyakoribb andrológiai betegségek diagnosztikája és kezelése:

Tesztoszteron problémák

A tesztoszteron a legfontosabb férfihormon. A tesztoszteron hatással van a testfelépítésre (izomerő, zsíreloszlás) és a másodlagos nemi jellegekre (haj, pénisz növekedés, stb). Nagyon fontos szerepet játszik a spermium termelődésben és a szexuális funkciókban. A tesztoszteron felelős a férfiak viselkedéséért. A tesztoszteron szint csökkenése miatt csökken az energiaszint, irritabilitás, koncentráció zavar, csökkent izomerő, csökkent szexuális érdeklődés alakulhat ki.
Azoknál, akiknél a tesztoszteron hiány tünetei jelen vannak, és nincs más betegségük. Nagyon fontos a prosztata rák kizárása a terápia megkezdése előtt. A tesztoszteron szint ezekben az esetekben 8 nanomol alatti. Néhány esetben szükséges lehet 8-15 nanomol közötti szint esetén  is a kezelés. A terápia hatására nő az izomerő, javul a koleszterin szint, javul az életminőség és a szexuális vágy. Tesztoszteron tabletta (Andriol Testocaps), illetve testre kenhető krém (Androgel, Tostran) formában is elérhető. Ez utóbbi azért nagyon jó, mert alkalmazása esetén a máj tesztoszteronbontó hatása nem érvényesül.
A tesztoszteron adásának hatására a spermium termelődés csökkenhet, illetve leállhat. Ha tesztoszteront viszünk be kívülről, a szervezet úgy érzékeli, hogy a tesztoszeron termelés magas, ezért csökkenti az FSH és LH termelődést, ezek a hormonváltozások pedig spermium termelődés leállásához, vagy csökkenéséhez vezetnek. Jelenleg a férfi meddőség kezelésében a tesztoszteron adása nem javasolt (kivétel az úgynevezett hypogonadotrop hypogonadizmus eseteit). A merevedési zavarok kevesebb, mint 5%-ban mutatható ki tesztoszteron hiány. Természetesen minden férfinál, akinél merevedési zavar állapítható meg, meg kell nézni a férfi hormonokat, de csak azokat kell tesztoszteronnal kezelni, akiknél valóban tesztoszteron hiány igazolható.
Nagymennyiségű tesztoszteron hatására megnő az izmok mérete és ereje. Mellékhatásként pattanások jelennek meg, testtömeg növekedés, viselkedési zavar (főleg agresszív viselkedés) alakul ki. A herék mérete csökken, a spermiumtermelődés lecsökken vagy leáll. A kémiailag módosított tesztoszteron készítmények májműködési zavarhoz is vezethetnek.

A férfi meddőség

Ha egy éves rendszeres, védekezés nélküli házasélet után sem jön létre a terhesség és az elvégzett vizsgálatok férfi oldali problémát igazolnak, férfi meddőségről beszélünk. A legtöbb esetben a férfi meddőségnek nincs semmilyen jele. Normális a magömlés és a szexuális együttlét.
 
A férfi meddőség okai:

 • spermium termelődési zavarok
 • hormonális zavarok
 • spermium ürülési zavarok
 • szexuális problémák
 • nem megfelelő a merevedés vagy a magömlés
 • spermium ellenes antitestek termelődése
 • ismeretlen okú meddőség
   
Spermium termelődési zavarok okai:

 • genetikai betegségek
 • hereleszállási zavarok
 • fertőzések
 • meleg ártalom (szauna!)
 • here visszér tágulat (varicokele)
 • gyógyszerek, vegyszerek
 • sugárzás
 • ismeretlen okok

Spermium ürülési és transzport zavarok okai:

 • fertőzések
 • prosztata betegségek
 • ondózsinór hiánya

Spermium ellenes antitestek termelődésének okai:
 
 • művi meddővététel után (vasectomia)
 • a mellékhere sérülése vagy fertőzése után
 • ismeretlen okok miatt alakulnak ki

Szexuális problémák:

 • korai magömlés
 • ritka együttlét
 • gerincsérülés után
 • prosztata műtétek után
 • idegsérülés következtében
 • gyógyszer mellékhatás
 
Hormonális betegségek:
 
 • hipofizis tumorok
 • FSH/LH termelődési zavarok
 • anabolikus szteroidok
   

A férfi meddőség kivizsgálását a spermium vizsgálatával kell kezdeni, mely gyorsan és egyszerűen kivitelezhető. Rendelőnkben a hagyományos mikroszkópos vizsgálat mellett a legmodernebb számítógépes spermium (CASA) vizsgálatot végezzük. A módszer nagy előnye, hogy pontos és objektív eredményeket ad a spermiumok számáról, mozgásáról és alaki eltéréseiről.

A férfi meddőség esetében többféle spermium eltérést találhatunk. A spermiumok száma csökkent (oligozoospermia), spermiumok teljes hiánya (azoospemia), mozgás lassúbb (asthenospermia), spermium feji eltérései (teratozoopsermia), életképtelen spermiumok (necrospermia) és természetesen a fenti eltérések együttesen is jelen lehetnek.

Ha valamilyen eltérést találunk, további kivizsgálásra van szükség. Úgymint vérvétel, nemi hormon vizsgálatok, here UH vizsgálat, immunológiai kivizsgálás, genetikai vizsgálatok stb.

Merevedési zavarok

A merevedési zavar (erektilis diszfunkció, ED) a kielégítő szexuális tevékenységhez szükséges merevedés elérésének és fenntartásának tartós képtelensége. Enyhe fokú a merevedési zavar, amikor az erekció zavara az együttlétek többségében már előfordul. Közepes fokú a merevedési zavar, amikor csak időnként sikerül megfelelő erekciót elérni. Súlyos fokú a merevedési zavar, amikor sosem megfelelő mértékű a merevedés, illetve sosem sikerül azt megtartani.
A merevedési zavar minden életkorban veszélyezteti a férfiakat. Becslések szerint a 40 és 70 év közötti férfiak több mint 50 százaléka időnként ED-ben, ennek a széles korcsoportnak mintegy 10 százaléka pedig teljes merevedésképtelenségben szenved. Továbbá annak ellenére, hogy az ED leggyakrabban a 40 év feletti férfiaknál fordul elő, fiatalabb korban is kialakulhat. A merevedési zavarok több, mint 90%-a ma már eredményesen kezelhető valamilyen módszerrel. Nem kell tehát lemondani a szexuális élet örömeiről, az esetek többségében orvosaink segíteni tudnak. Okok között szerepelhetnek a korral járó változások, gyógyszer mellékhatások, különböző kábítószerek, hormonális eltérések, érfal elváltozások, artériás és vénás keringési elégtelenség, neurogén problémák.
 • Gyógyszeres kezelés
Legszélesebb körben használatosak az alábbi merevedés zavart gyógyító készítmények. Viagra (sildenafil), Levitra (vardenafil), Cialis (tadalafil).
 • Hímvesszőbe adott injekció (Intracavernosus terápia)

A hímvesszőbe adott injekció a barlangos test sima izmainak relaxációját okozza, ezáltal az megtelik vérrel és létrejön a merevedés. Az injekciót az együttlét előtt kell a hímvesszőbe adni. Az egyik ilyen készítmény a Papaverin injekció melyet több évtizede használnak. Előnye, hogy olcsó, nagy hátránya viszont, hogy lokális savasodáshoz és ezáltal hegesedéshez vezet. Másik mellékhatása a kóros, hosszan (több órán át) tartó merevedés, az úgynevezett priapizmus kialakulása. Ez súlyos következményekkel is járhat, mivel a hímvessző nem kap elegendő oxigént és sejtelhalás alakulhat ki. Ilyen esetben azonnali orvosi beavatkozásra van szükség. A Caverject nevű injekciónál ennek a mellékhatásnak a kialakulása minimális, modern készítmény, nagyon jó eredménnyel használható.

 • Vákuum pumpa

Ezzel a készülékkel a hímvesszőbe vér “szívható”, így érhető el a megfelelő merevedés. A vér elfolyásának megakadályozására a péniszgyökre egy speciális gumigyűrűt kell helyezni. Ezt a megoldást akkor érdemes alkalmazni, ha egyéb megoldások nem vezetnek sikerre, illetve, ha gyógyszerek nem szedhetők.

 • Hímvessző protézis

Ebben az esetben a hímvesszőbe különböző protézisek helyezhetők. Nagyon sok fajtája létezik (merev, félmerev, felfújható stb.). Protézisek akkor alkalmazhatók, ha gyógyszeres és egyéb terápiák nem vezettek eredményre, olyan kísérő betegségek állnak fent (pl. cukorbetegség), melyek befolyásolják az ér-ideg működést. illetve a pénisz súlyos görbületét okozó úgynevezett Peyron kórban.

Magömlési problémák

 • Korai magömlés


A magömlés kontrollálásának képtelenségét jelenti a hüvelybe behatolást követően. Korai magömlésről akkor beszélünk, ha a hüvelyi közösülés során 60 másodpercnél rövidebb időn belül létrejön a magömlés. Okok között szerepelhet pszichológiai, fiziológiai ok, hormonális eltérések, kismedencei eltérések, neurológiai betegségek, prostata és a nemi mirigyek gyulladása. Fiatal embereknél gyakran előfordul új partnerkapcsolatban, mely nagyon gyakran magától rendeződik. A korai magömlés kezelésében fontos megkülönböztetni az egész élet során meglévő, illetve a szerzett formák kezelését. A szerzett formáknál, ill. a rövid ideje meglévő formáknál az elszorításos technika, a helyi érzéstelenítők használata és az úgynevezett serotonin reuptake gátló gyógyszerek (SSRIS), illetve ezek kombinációja hatásos. Az egész élet során meglévő formánál elsősorban gyógyszeres kezelés jön szóba.

 • Késői magömlés


Késői magömlésről akkor beszélünk, ha erős és hosszan tartó stimuláció szükséges a magömléshez. Idősebb korban gyakrabban fordul elő ez a probléma.

 • Fájdalmas magömlés


Fájdalmas magömlés leggyakoribb oka a húgycső vagy prosztata gyulladása. Ilyen esetekben a különböző húgyúti gyulladásokat kell diagnosztizálni és kezelni.

 • Magömlés hiánya


Kétféle lehet: vagy teljesen hiányzik az ondó, vagy pedig magömléskor visszafelé jutva a hólyagba kerül. Mindkét esetben van kéjérzet. Okok között szerepelhet pszichológiai ok, idegi eltérés, gyógyszer mellékhatás, elzáródás, húgyúti műtétek, kismedencei műtétek miatti idegi sérülések, daganatos betegségek, stb. Nagyon gyakran a jóindulatú prosztata megnagyobbodásra adott gyógyszerek mellékhatása a retrograd ejaculatio. Nagyon gyakori kismedencei nyirokcsomók eltávolítását követően. Anejaculatio esetén speciális elektromos eszközzel végzett kezelés a leghatásosabb (elektroejaculatio). Retrograd ejaculatio esetén, ha gyógyszer okozta, a kiváltó gyógyszer elhagyása. Alpha receptor stimuláló gyógyszeres kezelés. Hólyagnyaki eltérések esetén műtéti megoldás. Ilyen eredetű meddőség esetén a vizeletből lehet kimosni a spermiumokat mesterséges megtermékenyítéshez.

Csökkent libidó

A libidó latin szó, jelentése: vágy. A nemi vágyat nagyon sok tényező befolyásolja. Így a testi, pszichés és kultúrális tényezők. A kivizsgálásnál fontos a szomatikus állapot felmérése, hormon vizsgálatok elvégzése és pszichológiai állapotfelmérés. Csökkent libidó a szexuális zavarok kb. 16-32%-t teszi ki. Okok között szerepelhetnek biológiai eltérések, pl. hormonzavarok (magas prolaktin szint), kor, gyógyszerek(nyugtatók), súlyos betegségek. Pszichológiai okok a stressz, rossz önkép, kóros szexuális viselkedés. Különböző pszichiátria betegségek miatt is kialakulhat.

Kezelés:
 
 • életvezetési tanácsok (önkép erősítés)
 • gyógyszeres kezelés (enyhe antidepresszánsok)
 • hormonkezelés, viselkedés-terápia
 • különböző pszihológiai kezelések

 

Here vízsérv

A here vízsérv (hydrokele) tulajdonképpen a here burkok között (tunica vaginalis testis) megrekedt sárgás áttetsző folyadék. Jellemzője az igen lassú növekedés, amely hónapokig, sőt évekig is eltarthat. Az esetek döntő többségében teljesen fájdalmatlan, még tapintásra, nyomásra sem érzékeny. A túl nagyra nőtt hydrokele esztétikai problémát jelent, súlya és mérete miatt akár a járást is nehezítheti.

Okok:
 
 • gyakran spontán alakul ki
 • here ütés, rúgás
 • gyakran sérv illetve varicokele műtét után is előfordul
 • mellékhere gyulladása is okozhatja
 • here tumor
 • le nem szállt here
 • időskori szívelégtelenség

Terápia:
 
 • leszívás, illetve sclerotizálás általában nem hatásos
 • műtéti megoldás javasolt, ennek több fajtája is ismeretes (Lord, Bergmann, Winckelman)
   

Férfi klimax

A férfi klimax időszakában a metabolikus szindróma (elhízás, magas vérnyomás, magas vérzsírszint, cukorbetegség) megjelenése mutatható ki. A férfi klimax hátterében hormonális változások állnak, amely első sorban a férfiak minden életfunkcióját ellenőrző férfi hormont érinti.

A vérben a tesztoszteron szint különböző okok miatt lecsökken, a hormonális rendszerben változások állnak be, ez befolyásolja a szexuális teljesítőképességet, a nemi vágyat, az izomerőt, a csontok állapotát. Megoldásként nagy körültekintéssel a tesztoszteron pótlás jön szóba.
 

Mellékhere és ondóhólyag gyulladás

A járulékos nemi mirigyek (mellékhere és ondóhólyag) gyulladása a spermatogramban eltérést okozhat (számbeli, alaki és mozgásbeli változásokat). Nemi kapcsolat során leggyakrabban átvihető kórokozó a Chlamydia trachomatis. Különböző uropathogen kórokozók is gyakran kimutathatók, ezek az E. Coli, Sterptococcus faecalis, Proteus mirabilis, Pseudomonas. Fontos felhívni a figyelmet a napjainkban is gyakori fertőzést okozó gonorrhoea-ra, mely súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

A gyulladásos tünetek úgynevezett klasszikus panaszokat okozhatnak, mint pl. fájdalom, duzzanat, károsodott működés. Hosszan tartó funkció károsodás a különböző enzimek, ásványi anyagok és váladékok termelési zavarához vezethet, mely végső soron a spermium termelődés és szállítás zavarát okozza. Nőhet a sperma viszkozitása, csökken a térfogata, immunológiai problémák alakulnak ki, ezáltal kialakulhat a férfi meddőség.

A kivizsgálás fizikális vizsgálatot (nemi szervek, herék, mellékhere, prosztata különböző eltéréseinek vizsgálata), vérvizsgálatot (vérkép, Chlamydia baktérium ellenes antitestek kimutatása), a vizelet és a spermium különböző tenyésztéses vizsgálatát, húgycsőváladék kenet vizsgálatot, ultrahang (here, prosztata) vizsgálatot jelent.

A kezelés a húgyúti infekciók kezeléséhez hasonló, tehát elsősorban antibiotikus terápiát jelent. Gyakran sikerül teljesen eradikálni a bakteriális fertőzést, előfordulhat azonban, hogy kiújul, illetve másfajta baktérium jelenik meg. Ilyenkor hosszabb ideig tartó kezelésre van szükség.

Here viszértágulat

Here visszértágulat (varicokele) az egyik leggyakoribb oka a férfi meddőségnek. A vér visszaáramlása a herevezeték vénáiban here és mellékhere funkció károsodást okoz. A varicokele spermatogram eltéréseket okozhat, az enyhe fokú eltérésektől egészen a spermium termelés teljes hiányáig. Tapintással az ún. reflux, vagyis a vér visszaáramlása nem detektálható, legpontosabb diagnózist a here UH, illetve az úgynevezett thermographia adja. A természetes fogantatás a varicokele műtét után 3-4x nagyobb.

A varicokele akkor fejlődik, ha nem megfelelő a vér elszállítása a herékből. Ennek egyik leggyakoribb oka a vénabillentyűk elégtelensége, a bal oldali herevénák merőleges beömlése a vesevénába. A vénás vérpangás következtében a herékben megemelkedik a különböző káros anyagok mennyisége, s ezáltal károsodik a spermiumok termelődése. Általában a varicokelének nincs különösebb tünete, időnként herékben húzó érzés, herefájdalom jelentkezik.
 
A varicokelének fokozatai:
 
 • harmadfokú varicokele esetén a tág vénák jól láthatóak és könnyen tapinthatók a herezacskó bőre alatt
 • másodfokú varicokele esetén a tág vénák könnyen tapinthatóak, de nem láthatóak
 • első fokú varicokele esetén nem tapinthatóak és nem láthatóak vénák, csak erős hasprés alkalmazása után
 • subklinikai varicokele esetén csak here color UH vizsgálattal, illetve thermographiával mutathatók ki tágult vénák
 
Azokban az esetekben, amikor varicokele igazolódik normál spermium analízis mellett, nincs műtéti teendő. A műtét előtt mindenképpen spermium vizsgálat javasolt. Azokban az esetekben, amikor a spermium analizis eltérést igazol és varicokele igazolódik (tágult vénák illetve úgynevezett refluxos véráramlás), műtéti megoldásra van szükség.

Az Amerikai Urológus Társaság javaslata alapján az alábbi négy dolog megléte javasolt a műtét elvégzéséhez:
 
 • a  női partner normál fertilitású, vagy potenciálisan javítható a fertilitása
 • a pár egyértelműen meddő (dokumentáltan)
 • a varicokele (here visszértágulat) tapintható, vagy ultrahanggal igazolható
 • a  férfi partnernak egy vagy több abnormális spermaképe, vagy funkcionális teszt eltérése van

a műtétnek különböző formái vannak: sebészeti, mikrosebészeti, laparoszkópos, katéteres. Saját gyakorlatunkban az úgynevezet subinguinális metszésből végzett mikrosebészeti módszert alkalmazzuk. Ez egy kb. 2-3 cm-es haránt bőrmetszés a lágyékhajlatban, innen előemeljük a herevezetéket és lekötjük a tágult vénákat.
 
A műtét után a párok 40%-nál spontán terhesség jön létre 1 éven belül, 60-75%-nál 2 éven belül.
 

Herefájdalom

Akutan jelentkező fájdalom esetén a herecsavarodás kizárása alapvető. Az akut herefájdalom oka lehet herecsavarodás, here és mellékhere gyulladás, heretumor, vérzéses herevízsérv, herecysták. A krónikus herefájdalom a herék és környező területek fájdalmát jelenti, ami több mint 6 hónapja tart. A krónikus herefájdalom kivizsgálásának első lépése gondos anamnézis felvétel és fizikális vizsgálat. Krónikus herefájdalom esetén gyakran valamilyen beidegzési probléma az ok. A herék beidegzésüket több helyről kapják (T 10-L1, L1-L2, S2-S3 gerincidegek).
 
Az okok között szerepelhet
 
 • lágyéksérv
 • varicokele
 • krónikus mellékhere gyulladás
 • krónikus prosztata gyulladás
 • hasi erek tágulata (aneurysma)
 • retroperitoneális fibrózis
 • gerincbetegségek
 • művi meddővététel után
 • sérvműtét után
 • cukorbetegség, alkohol neuropathia és sokér gyulladás esetén
   
Kezelés
 • a szájon át szedhető gyulladás és fájdalomcsillapítók ritkán hatásosak
 • helyi érzéstelenítők adása változó
 • különböző denervációs mikrosebészeti módszerek
 • alternatív módszerek (TENS, akupunktúra)
 • sebészi beavatkozások: mikrosebészeti denerváció, hereeltávolítás
 • mellékhere eltávolítás
 • varicokele, herevisszér műtét
   

Prosztata gyulladás

A prosztata gyulladás vagy prosztatitisz tüneteinek felismerése nem mindig egyszerű, mivel a tünetek nagyon változatosak lehetnek. Rectalis vizsgálatkor a prosztata gyakran puhább, érzékeny. A vizelet vizsgálat gyulladást, fertőzést igazolhat. Tünetek lehetnek fájdalmas vizelés, gyakori vizelés, deréktáji - keresztcsonti fájdalom, gáttáji fájdalom, izom fájdalom, a comb belső oldalába sugárzó fájdalmak, általános energia hiány, magömléskor jelentkező fájdalom. A merevedés erőssége csökken, a nemi vágy csökkenhet.

A prosztatagyulladás a legtöbb esetben bakteriális fertőzés következtében alakul ki, gyakran szexuálisan átvihető fertőzések után. A bakteriális prosztata gyulladás lehet akut, vagy krónikus. Nem baktérium okozta prosztata gyulladásnál kórokozót nem sikerül kimutatni, ennek a fajta gyulladásnak az oka nem mindig egyértelmű. A tünetek hol elmúlnak, hol fellángolnak. Nincs specifikus terápia, a gyulladáscsökkentők illetve a különböző alternatív kezelések hatásosak lehetnek. Gyakran a kismedencei izmok feszülése, a krónikus stressz okozza a problémákat. Aszimptomatikus prosztata gyulladás (prostataodynia) esetén nincs gyulladásos jel illetve nincs baktérium sem a prosztatában.

A prostata gyulladás sokféleképpen kezelhető, ennek ellenére sem gyógyul meg mindig.
 
 • Tabletták
 
Sok férfinak antibiotikumos kezelés után megszűnnek a panaszai. Más esetben az úgynevezett alfa blocker típusú gyógyszer ellazítja a húgycső izomzatát, így enyhülnek a panaszok. A nem szteroid gyulladáscsökkentők is jó eredménnyel alkalmazhatók. Izomrelaxánsok, allopurinol, 5 alfa reductase gátló is alkalmazható.
Transurethralis prosztata eltávolítás során a prosztata resectióját végezzük.
 
 • Prosztata masszázs

Jól alkalmazható, amikor krónikus kismedencei fájdalom szindróma áll fenn és a gyógyszeres kezelés nem segít. Ezzel a módszerrel a prosztata váladék ürülése is serkenthető. Sokszor nagyon jó eredmények érhetők el jelentős javulással, illetve gyógyulással.
 
 • Kismedencei izomzat gyakorlatok

Nagyon gyakran a kismedencei izmok feszülése okozza a panaszokat. Speciális gyakorlattal ez lazítható, illetve nyújtható. Ezzel a módszerrel enyhíthetők a panaszok.
 
 • Alternativ módszerek

Alkohol, kávé, erős fűszerek kerülése. Forró fürdő segíthet, ha ez nem válik be, kipróbálható a gát hűtése jégtassakkal. Életmód-változtatás, vibrációs ártalmak csökkentése, rendszeres mozgás. Akupunktúra, gyógynövény-terápia, neurál terápia, stb.
 

Human Papilloma Vírus

A HPV egy nagyon gyakori vírus. A férfiak és nők zöme életük során valamikor biztosan szereznek HPV fertőzést. Egyes HPV fajták szemölcsöket okozhatnak („alacsony kockázatú” HPV), mások pedig abnormális sejtelváltozást okozhatnak a férfiak végbelében vagy péniszében („nagy kockázatú” HPV) - ezek a fajták a nőknél előforduló abnormális méhnyak sejtelváltozással függnek össze.

A genitális területen megtalálható HPV fajtákat általában nemi érintkezés során adják tovább (nemi úton terjed). A genitális HPV fajták általában nem terjednek túl a genitáliák területén. A genitális HPV-t általában fertőzött személlyel folytatott intim nemi érintkezés során zajló közvetlen bőrkontaktus útján lehet szerezni. A legtöbb férfi és nő nem tud arról, hogy hordozza a vírust. Általában lehetetlen meghatározni, hogy a HPV-t mikor és kitől kapjuk el. A HPV-t az érintkezés után meglehetősen hamar ki lehet mutatni, de előfordulhat, hogy csak több évvel később diagnosztizálják.

A HPV a legelterjedtebb nemi úton terjedő vírus. A becslések szerint a szexuálisan aktív amerikaiak 75%-a, vagy még többen, életük során valamikor elkapják a HPV-t. Ez azt jelenti, hogy mindenki, aki valaha szexuális kapcsolatot létesített, jó eséllyel fertőződhet a vírussal. Az esetek többségében immunrendszerünk ellenőrzése alatt tartja a vírust, vagy ki is írtja azt.

A vírusra magára jelenleg nem rendelkezünk kezeléssel.
A férfiakat általában klinikai úton, vizuális módon szűrik, a léziók (pl.: szemölcsök) meglétét ellenőrzik. Lehetőség van a bőrről kis kefével, átdörzsöléssel mintát venni, és azt úgynevezett PCR módszerrel vizsgálni. A legtöbb szexuálisan aktív pár rendelkezik HPV-vel, míg az immunreakció meg nem szünteti a fertőzést. Azok a partnerek, akik csak egymással élnek nemi életet, valószínűleg nem adogatják oda-vissza ugyanazt a vírust. Amikor a HPV fertőzés elmúlik, az immunrendszer emlékszik az adott HPV fajtára és meggátolja az azonos HPV fajta újbóli fertőzését. Mivel azonban a HPV-nek számos eltérő típusa van, az egyik fajta HPV-vel szembeni immunitás nem nyújt védelmet az újbóli fertőzéssel szemben, ha az egy másik HPV fajta.

Ha a nő kenetvizsgálata rendellenességet mutat, férfi partnerének HPV vizsgálatot kell végeztetnie. Azoknál a pároknál, akiknél HPV fertőzés igazolódik, érdemes 3-6 hónapig óvszert használni, majd megismételni a diagnosztikai vizsgálatokat.

Chlamydia trachomatis

A Chlamydia trachomatis az egyik leggyakoribb baktérium, amelynek több szerotípusa létezik. Ezek többféle betegséget okoznak, a trachomától az urogenitális fertőzéseken át, egészen a lymphogranuloma venereumig. A chlamydia férfiakban vizelési panaszokat, mellékhere gyulladást, húgycsőfolyást, a húgycső égő érzését okozza. Nagyon ritkán a prosztatagyulladás egyik kiváltója.

Az intracellulárisan szaporodó kórokozó emberben gyakran tünetmentesen van jelen, amely nehezíti a diagnózis felállítását, illetve gyakran csak a szövődmények során kerül felismerésre a kórkép. Az urogenitális chlamydia fertőzés korai felismerése és kezelése lehetővé teszi a késői szövődmények, mint meddőség és méhen kívüli terhesség kialakulásának, valamint a partnerek fertőződésének a megelőzését. A tünetmentes chlamydia fertőzés aránya nőkben a 85 %-ot, férfiakban a 40 %-ot is elérheti. A kezeletlen nők 40 %-ában alakul ki kismedencei gyulladás, melynek késői szövődménye krónikus kismedencei fájdalom, méhen kívüli terhesség, illetve meddőség lehet.

A chlamydia fertőzés legnagyobb arányban a fiatal férfiakban és nőkben észlelhető.

A serdülők és fiatal felnőttek szexuális úton terjedő fertőzésekre vonatkozó fokozott kockázatát a következők magyarázhatják: több szexuális partner, védekezés nélküli közösülés, valamint fokozott kockázatú partnerek választása. A serdülő lányok fogékonyabbak chlamydia által okozott cervicitisre. Egyes tanulmányok a szexuálisan aktív serdülők 30 %-át találták fertőzöttnek.

A ma ismert diagnosztikus eljárások közül a specificitást és különösen a szenzitivitást tekintve a polimeráz láncreakción (PCR) alapuló diagnosztika a legmegfelelőbb módszer a kórokozó kimutatására.

A fertőzés kimutatása esetén gyógyszeres kezelés javallott (Doxycylin vagy azithromycin).

Ultrahang vizsgálatok

A rendelkezésünkre álló korszerű ultrahang berendezéssel szűrővizsgálat elvégzését is vállaljuk, amely segíthet a betegségek korai stádiumban való felismerésében, szakorvossal történő konzultációt követően pedig a megfelelő terápia kiválasztásában és mielőbbi megkezdésében.
A genitális ultrahang-vizsgálat alkalmas a szakrendelésre jelentkezők alhasi és/vagy genitális (például prosztata, here) elváltozások morfológiai kimutatására, a betegség okának előrejelzésére. A helybeni ultrahang vizsgálat előnyei:

 • jó kiindulási pontja lehet a problémák feltárásának
 • alkalmas rejtett tumorok szűrésére és korai felismerésére
 • szakképzett urológus-andrológus szakorvos végzi a diagnosztikát
 • here eredetű meddőségi zavarok kimutatására is kiváló
 • megbízhatóan tudjuk jelezni a prosztatarák kialakulását
 • nem terheli a szervezetet sugárzással
 • külsőleg végezhető, nem invazív vizsgálat
 • teljes mértékben fájdalommentes
 • nincs kellemetlen érzés