slideslideslide

Alapvető tudnivalók

Az őssejtek testünk építőkövei. A kifejlett szervezetben megtalálható őssejteknek két fontosabb típusa ismert, ezek az úgynevezett haemopoetikus őssejtek és a mesenchymalis őssejtek. Mindkét őssejt típusnak kitüntetett szerepe van a szervezet, a szövetek és a szervek regenerációjában. A haemopoetikus őssejtek legfontosabb feladata a vér alakos elemeinek (immunrendszer sejtjei, vörösvértestek stb.) létrehozása és a sebgyógyulás segítése, azonban nem képesek a szervezet más sejtjeinek és szöveteinek létrehozására. A mesenchymalis őssejtek viszont arra alkalmasak, hogy bőr-, ideg-, máj-, szívizom- és izomsejtekké valamint csont-, porc-, zsír-, ideg-, bőrszövetté alakuljanak. A szervezetben megtalálható őssejtek speciális tulajdonságaik és képességeik révén alkalmasak orvosi felhasználásra is. A haemopoetikus őssejtek orvosi felhasználása számos betegségben már rutinszerűen történik és számtalan további betegségben folyamatban van a haemopoetikus vagy mesenchymalis őssejtek orvosi felhasználásának kipróbálása.

Köldökzsinórvér eredetű őssejtek

A köldökzsinórvér eredetű őssejtek az orvosi felhasználás szempontjából számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Előnyük, hogy könnyen és gyorsan, gyakorlatilag fájdalom- és kockázatmentesen juthatunk hozzájuk. A köldökzsinórvér eredetű őssejtek még éretlen, immunológiailag inaktív sej­teknek tekinthetők, így másik személynél – akár családon belül, például egy beteg testvérnél – történő felhasználás során kevésbé támadják meg a befogadó szervezetet. A köldökzsinórvér őssejtjei „újszülött-korúak”, tehát nagyon fiatal sejttípusok. Osztódási képességük nagy, még sok sejtet tudnak létrehozni életük során. Emellett genetikai állományuk elméletileg környezeti károsodásoktól mentes. Az őssejtek, bár osztódási képességük elméletileg szinte korlátlan, velünk öregszenek, és a minket ért károsodások a sejtek genetikai állományát is érinthetik. A fagyasztva tárolt köldökzsinórvér őssejtek szükség esetén azonnal rendelkezésre állnak. Így a transzplantációig nem kell egy hosszantartó donorkeresési folyamatot végig várni, ezzel rontva esetleg a beteg gyógyulási esélyeit. Megfelelő immunológiai egyezés esetén a köldökzsinórvér őssejtek a gyermek rokonának (például testvérének) kezelésére is alkalmasak lehetnek. A köldökzsinórvér őssejtbankokat ezért is szokták a külföldi szakirodalomban családi bankoknak is nevezni.  A köldökzsinórvér őssejtek megőrzése révén kiküszöbölhető, hogy a lehetséges donorként szereplő egészséges családtagot megterhelő beavatkozásnak tegyék ki.

A köldökzsinór eredetű őssejtek

A kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy a köldökzsinórból nyerhető mesenchymalis őssejtek potenciálisan alkalmazhatóak számos betegség gyógyítására. Bizonyított, hogy a mesenchymalis őssejtek fontos szerepet játszanak a különböző immunsejtek életben tartásában, a vér alakos elemeinek mennyiségi szabályozásában. A mesenchymalis őssejtek képesek a haemopoetikus őssejtek támogatására, amely kiemelt fontosságú funkció az őssejt transzplantációk során. Különösen fontos, hogy úgynevezett immunszupresszív tulajdonsággal is bírnak, így szervtranszplantációknál, graft versus host disease (GVHD) kezelésében, gyulladások csökkentésében sikeresen alkalmazhatóak.
A kutatók fontos szerepet tulajdonítanak a mesenchymalis őssejtek májregenerációs képességének. A mesenchymalis őssejtek elősegítik az inzulintermelő sejtek regenerációját, képesek inzulintermelő sejtekké differenciálódni, ezáltal ígéretes terápiás lehetőséget jelentenek az I. típusú diabetes gyógyítására. A legújabb klinikai eredmények a légzőrendszert érintő betegségek és a sérülések mesenchymalis őssejtekkel történt sikeres gyógyításáról szólnak. Alkalmasak bőr és epithelsejtek létrehozására így súlyos égési sérülések vagy az urogenitális traktus bizonyos mértékű gyógyítására is. A szív és érrendszeri betegségek gyógyítására is sikeresen alkalmaztak mesenchymalis őssejteket, hiszen ezekből a sejtekből erek és szívizom is létrehozható, amelyek kiemelt jelentőséggel bírnak például szívinfarktus kezelésében. Idegrendszeri betegségek gyógyítására is kiválóak lehetnek a köldökzsinór eredetű őssejtek, több kutatócsoport is sikeresen alkalmazott Wharton kocsonya eredetű mesenchymalis őssejteket klinikai tesztekben neurológia betegségek (gerincsérülés, Parkinson kór) gyógyítására.
Napjainkban intenzív kutatás folyik a mesenchymalis őssejtek tulajdonságainak még pontosabb megismerésére, biztonságos felhasználásukra és olyan új terápiás eljárások kifejlesztésére, amelyek számos már létező kezelés hatékonyságát növelik, illetve olyan betegségeknél is reményt jelenthetnek, amelyek gyógyítására eddig nem volt lehetőség.

Akik minket választottak

slideDr. Kolos Jánosszülész-nőgyógyász
slideHegyi-Benke Évavédőnő
slideEdvin Martonhegedűművész
slideSándor Orsiműsorvezető
slideDr. Busznyák Csabaszülész- nőgyógyász szakorvos
slideDr. Kovács Róbertszülész-nőgyógyász
slideDr. Tömösvári Zoltánszülész-nőgyógyász
slideDr. Fábián Istvánszülész-nőgyógyász
slideDr. Stummer Jánosszülész-nőgyógyász
slideDr. Kardos Gáborszülész-nőgyógyász
slideLéberné Veraszülészeti- nőgyógyászati asszisztens
slideKozák Danutatizenegyszeres világ-, ötszörös olimpiai bajnok kajakos
slideMohamed AidaEurópa-bajnok tőrvívó
slideSzakál-Szűcs Miklósműsorvezető
slideDr. Tóth Zoltánszülész-nőgyógyász
slideDr. Vadász Péterszülész-nőgyógyász
slideDr. Bokor Andrásszülész-nőgyógyász