slide slideslideslideslide

COVID-19 TÁJÉKOZTATÓ

A Humancell Szövet és Sejtbank valamint a Szakrendelő a veszélyhelyzet adta lehetőségekhez igazodó megváltozott munkarendben nyújt továbbra is ellátást. A megváltozott munkarend, a bevezetett infekciókontroll, a járványhelyzetben foganatosított biztonsági intézkedések pácienseink és dolgozónik védelmét szolgálják, követik a hatóságok járványügyi utasításait és figyelembe veszik a szakmai protokollok előírásait. Kérjük Önöket, hogy bejelentkezés, folytatásra váró kivizsgálás, vagy kezelés ügyében keressék kollégáinkat központi telefonszámunkon!

SZAKRENDELŐ

Egészségügyi intézményünk a járóbeteg szakellátás keretében az andrológia, nőgyógyászat, – különösen a férfi és női meddőség kivizsgálása és kezelése területén, – valamint a nőgyógyászati ultrahang diagnosztika, továbbá a csecsemő- és gyermekgyógyászat, valamint a pszichológia területén nyújt szolgáltatásokat. Pácienseinknek helyben tudjuk biztosítani a nemzőképességi, szakorvosi és ultrahang vizsgálatokat, illetve a laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges szakszerű mintavételt és mintatovábbítást.

NŐI ÉS FÉRFI MEDDŐSÉG KIVIZSGÁLÁSA ÉS KEZELÉSE

Ahhoz, hogy gyermek foganhasson, egy egészséges, érett petesejtnek és hímivarsejtnek kell megfelelő körülmények között találkoznia. Azok a párok, akik egy éven át rendszeres nemi élet ellenére is sikertelenül próbálkoznak gyermek nemzéssel, hivatalosan meddőnek vagy csökkent termékenységűnek számítanak. Az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a reproduktív korú lakosságban a meddő párok száma egyre nő. Az okok többek között a káros környezeti hatásokban és az egyre idősebb korban történő gyermekvállalásban keresendőek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon mintegy 150 ezer meddő pár él. Ez az arány nagyjából megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 10-15 százalékra becsült előfordulási gyakoriságának. A meddő párok esetén 40 százalékban a nők, 40 százalékban pedig a férfiak terméketlenek, és 20 százalékban a meddőség oka ismeretlen marad, vagy épp mindkét félnél gond van a termékenységgel, illetve nemzőképességgel.

A nőknél legtöbb esetben a petefészek elégtelen működése áll a meddőség hátterében. Következménye, hogy a megtermékenyült petesejt nem tud megtapadni a fejletlen méhnyálkahártyában. A probléma jól kezelhető, melynek következtében az ilyen párok több mint 98 százaléka a kezelés nyomán 3-4 hónapon belül gyermekáldás elé néz. A meddő párok harmadánál, az összes pár 5 százalékánál tehát az ilyen meddőség gyógyszeres kezeléssel jól orvosolható.

A meddő férfiaknál általában a sperma minősége, a spermiumok száma és életképessége nem megfelelő. A férfiak spermaképe a világ minden táján az elmúlt 100 évben folyamatosan romló tendenciát mutat. Egyre kevesebb a férfiak spermája, és a meglévő mennyiségben is egyre kevesebb az életképes egyed. Biztató azonban, hogy egyre több férfi kér orvosi segítséget. Szerencsére az elmúlt 25-30 évben már akkorát fejlődött az orvostudomány, hogy szinte alig van olyan eset, amikor a férfi meddősége miatt nem lehet saját gyermeke egy párnak.

A párok 20-25 százaléka vár gyermekáldásra hosszú évekig, esetleg teljesen hiábavalóan, annak ellenére, hogy ma már mind női, mind a férfi meddőség sok esetben kezelhető lenne. Végül a meddő párok 60 százalékánál kezeléssel, vagy ritkán anélkül is megfogan a hőn áhított gyermek. Azonban a meddőség jóval nagyobb arányban, több esetben is kezelhető lenne, ha a párok időben fordulnának orvoshoz.