slideslideslide

Zsírszövetbank

  • Zsírszövet fagyasztva tárolása

A zsírszövet fagyasztva tárolásának a célja a zsírleszívást követően visszamaradó zsírszövetnek, illetve az abban lévő ős- és elődsejteknek a megőrzése későbbi orvosi felhasználás céljára. Köldökzsinór szövetben előforduló őssejtek gyűjtése és tárolása felnőtt korban már nem lehetséges. A csontvelőben pedig arányaiban jóval kevesebb őssejt található, mint a zsírszövetben. A csontvelőben az összes sejtnek csak mintegy 0,001-0,002%-a őssejt, a zsírszövetben ez az arány közel 1% (Puissant B, 2005; Fraser JK, 2006).

  • Tisztított zsírszövet

Ennek a tárolási formának az a nagy előnye, hogy az őssejtek abban a természetes szöveti környezetben maradnak, amely nagyfokú védelmet jelent a számukra, így a sejtek túlélése nagyon kedvező. Fontos, hogy a tárolt zsírszövet a felolvasztást követően akár közvetlenül is felhasználható a kívánt esztétikai célokra, így nincs szükség újabb zsírleszívás(ok)ra. Előnye továbbá, hogy később igény szerint bármikor kinyerhető belőle az ős- és elődsejteket tartalmazó SVF frakció, amely akár esztétikai célokra, akár a későbbiekben – amint a klinikai gyakorlat részévé válik – regeneratív célokra is felhasználható lehet.
Az általunk használt eljárás szerint a zsírszövetet egy teljesen zárt rendszerben megtisztítjuk, és a mosáshoz használt fiziológiás sóoldaton, valamint a mélyfagyasztás káros hatásait csökkentő ún. védőoldaton kívül a legújabb elvárásoknak megfelelően semmilyen szérumtartalmú anyagot nem adunk hozzá. A zsírszövet tárolása speciális fagyasztózsákokban -190 °C hőmérsékletű folyékony nitrogén gőzében történik.
 
  • Az SVF frakció

Egy másik lehetőség lehet az ős- és elődsejteket tartalmazó sejtfrakció (SVF) kinyerése és mélyfagyasztása. Ebben az esetben a kötőszövettől és zsírsejtektől megtisztított, ős- és progenitor sejtekben gazdag SVF sejtfrakció kerül tárolásra. A leszívott zsírszövet tisztítása és enzimatikus emésztése után kapott SVF frakció már nem tartalmaz érett adipocytákat, csak magvas sejteket (beleértve az ASC-ket) és vörösvértesteket. Utóbbiaktól egyszerű lízist követően megszabadulunk és a magvas sejteket -190 °C hőmérsékletű folyékony nitrogén gőzében mélyfagyasztva tároljuk. A sejtek életképessége és differenciálódási – számos sejttípus létrehozására való – képessége a sejtek felolvasztása után is megmarad, az eddigi tapasztalatok szerint akár évtizedekig is (Thirumala S, 2009).