slideslideslide

Várandós napló: Hétről-hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. A Dr. Rose Magánkórház alábbi összeállításában olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

A terhesség 1-4. hete

A terhesség első napjának az utolsó menstruáció első napját tartjuk, ekkor indul el a visszaszámlálás, mely nagyjából 40 hétig tart. Az utolsó havi vérzéstől számított 14. napon az érett petesejt kilökődik a petefészekből a petevezetékbe, ahol sor kerül a megtermékenyítésre, így a várandósság ideje valójában csak 38 hét. Egy új élet körülbelül 30-40 millió hímivarsejt versengésével veszi kezdetét. A petesejt megtermékenyítésért vívott harcból az esetek többségében csak egy hímivarsejt kerül ki győztesen (kivéve, ha iker terhességről van szó). A megtermékenyített pete ezek után tovább vándorol a méhűr felé, és 3-5 nap alatt éri el azt. A petesejt beágyazódása a megtermékenyítést követő 9-10. napon következik be, amikor Ön már a terhesség 4. hetében jár. A fogamzásnak ekkor még nincs érzékelhető jele. Már a megtermékenyülés pillanatában eldől, hogy kisfia vagy kislánya születik-e, amit az úgynevezett szex kromoszóma határoz meg. Megtermékenyüléskor a X kromoszómát hordozó petesejt egyesül egy hímivarsejttel. Amennyiben X kromoszómát hordozó hímivarsejttel egyesül a leendő gyermek szex kromoszómája XX lesz, azaz lány gyermeke születik, amennyiben Y típusú sejttel egyesül XY lesz a kromoszómapár, ebben az esetben fia születik majd.

 • Kismama
   

Amikor észreveszi magán a terhesség első jeleit, valószínűleg már 2-3 hete állapotos. Ennek oka, hogy a terhességgel együtt járó hormonváltozások, émelygés, hányinger, fejfájás a beágyazódás befejeződésének következményei, melynek ideje a 3. hétre tehető. Ezzel egy időben előfordulhat hasfájás, és néha cseppekben vérzés is jelentkezhet, de ez nem törvényszerű. A pecsételő vérzés oka az EPF (Early Pregnancy Factor - korai terhességi faktor) hormon termelődése, melyet a szervezet az immunrendszer elnyomására termel, így a test nem érzékeli betolakodónak az embriót. A megváltozott hormon szint miatt Ön érzékenyebb lesz a szagokra, ízekre és ingerlékenyebbnek érezheti magát.

 • Baba
   

A megtermékenyített petesejtet zigótának nevezzük. A zigóta a megtermékenyítés után 12-20 órával az anyaméhbe vezető úton osztódni kezd. Osztódása addig folytatódik, míg tömör, gombostűfej méretű gömbbé válik, ez a szedercsíra. A szedercsíra tovább osztódik, és mire eléri a méhet mintegy 64 sejtből áll, majd fokozatosan folyadékkal teli sejthalmazzá alakul, amit hólyagcsírának nevezünk. A hólyagcsíra felszíne egyrétegnyi nagyméretű, lapos sejtből áll. Később ebből alakul ki a méhlepény és az embrióburok egy része, a sejthalmaz belsejében található sejtcsomóból pedig kifejlődik az embrió. A méhlepény a méhfalhoz kapaszkodva biztosítja a tápanyagszerzést és az anyagcserét az embrió számára. Az embrióburok a hólyagcsíra falából alakul ki, a fal belső rétegéből pedig létrejön az amnionzsák, amely körülöleli az embriót. A benne lévő tiszta folyadékot nevezzük embrióvíznek. A harmadik hét végétől már az embrió is fejlődni kezd. Ez az embrionális időszak a legfontosabb a baba fejlődése szempontjából, mivel akkor alakulnak ki a szervei.

 • Életmód
   

A terhesség számos külső és belső változást okoz szervezetében, melyeknek elengedhetetlen következménye az életmódváltás. Kerülje az alkoholfogyasztást, a dohányzást, beleértve a passzív dohányzást is. Ügyeljen táplálkozására, hogy étrendje elegendő fehérjét, vitamint és nyomelemeket tartalmazzon. A várandósság egész ideje alatt fordítson még nagyobb figyelmet testi higiéniájára. A terhesség alatt épp úgy folytathatják párjával szexuális életüket, mint korábban, de számítson rá, hogy nemi vágya ingadozó lehet.

Terhesség az 5. hétben

Ha eddig nem jelentkeztek a várandósságra utaló jelek, valószínűleg ezen a héten szembesül vele először, hogy elmaradt a menstruációja. Annak ellenére, hogy Ön még nem érzi a változásokat, a testében mégis óriási átalakulási folyamat zajlik. Ezen a héten dobban meg először az embrió szíve, habár még egy hét szükséges ahhoz, hogy ezt az ultrahang is érzékelje.

 • Kismama
   

Az esetleges hányinger, émelygés, szédülés mellett a hormonváltozások miatt néhány kismama fejfájást is tapasztalhat. Erősödik az ízérzékelés, érzékenyebbé válik a szaglás. Esetleg undor léphet fel olyan ízek vagy szagok ellen, amelyeket előtte kellemesnek tartott.

 • Baba


Ettől a héttől kezdve elkezdenek kifejlődni az embrió belső szervei, testrészei, és a szíve a 20. nap körül pumpálni kezdi a vért. A embrióvíz termelődése is megindul a héten. Az embrió hossza ekkor körülbelül 2-3 mm. Jól elkülöníthetővé válik a fej, a gerinchúr és a farokvégződés.

 • Vizsgálatok
   

Ezen a héten terhessége már az otthon végezhető tesztekkel is kimutatható. Ezek a tesztek a HCG-t, a terhességi hormont mutatják ki a vizeletből. A HCG (humán chorio-gonadotropin) egy fehérjehormon, mely a sejtszövetek kialakulásáért, és a peteérésért felelős. Az otthon végezhető tesztek 97%-os biztonsággal jelzik a terhességet, ezért érdemes felkeresnie nőgyógyászát, aki ultrahang, esetleg vérvizsgálat segítségével megerősítheti a terhesség tényét. Az ultrahangos vizsgálaton már látszik egy gyűrűszerű hólyag, ami a 12. hétig biztosítja az embrió számára szükséges tápanyagot. Ezt szikhólyagnak nevezik. A 12. hét elteltével ez elsorvad és feladatát a méhlepény veszi át. Az ultrahang alapján megállapítható az is, hogy a beágyazódás rendben zajlott-e. Bizonyára Önben is felmerül a kérdés, mikorra várható gyermeke születése. Az időpont meghatározásakor az utolsó menstruáció első napjához kell hozzáadnia 280 napot, azaz 40 hetet.

 • Szakember/orvos tanácsa
   

Mellei érzékennyé, duzzadttá válhatnak, ami kényelmetlenné teheti az alvást. Ezen úgy tud segíteni, hogy éjszakára puha sportmelltartót visel.

 • Életmód

Amennyiben előfordul Önnél alvászavar, álmatlanság, érdemes beszereznie nyugtató-altató hatású teafüveket. Az illóolajokkal történő lábmasszázs is segíti, hogy kellemes legyen az éjszakai pihenése. Bába tanácsadásunkon hasznos tanácsokkal látjuk majd el, hogy milyen teakeverékeket és illó olajokat érdemes megvásárolnia. Étkezési szokásain próbáljon meg változtatni, fogyasszon magas rosttartalmú ételeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket – ezek az esetleges székrekedés ellen is hatásosak. Igyon sok folyadékot, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet, teát vagy gyümölcslevet. Testsúlyváltozásra ebben az időszakban még nem kell számítani, de azért figyeljen oda a kilókra, mert a gyakori nassolás súlygyarapodáshoz vezethet.
 

Terhesség a 6. hétben

A 6. hét újabb mérföldkő babájának fejlődésében. Ön ebből az esetleges rosszulléteket leszámítva továbbra sem érzékel túl sok mindent, ennek ellenére nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljen az egészségére, most már „kettőjük helyett” is.

 • Kismama


Előfordulhat, hogy erősödnek a rosszullétei, ingerlékenynek, fáradtnak érezheti magát. Vannak azonban olyan kismamák is, akiknél egyáltalán nem jelentkeznek ezek a tünetek. Ha Ön is a szerencsések közé tartozik, ne aggódjon attól, hogy elmaradnak ezek a terhességet kísérő jelek, várandósságával nincs semmilyen probléma. Az emlő mirigyállománya és a tejgyűjtő csatornák megduzzadnak, mellei feszessé és keménnyé válnak és méretük is nő. Előfordulhat, hogy a mellbimbók elszíneződnek, sötétebbek lesznek. Ettől ne ijedjen meg, ez is a hormonváltozások velejárója. A nemi szervek is megduzzadhatnak és az emelkedett hormonszint miatt azt tapasztalhatja, hogy gyakran kell pisilnie. A napi minimum két liter folyadékbevitel így különösen fontossá válik.

 • Baba


Ezen a héten az embrió összes főbb szerve kialakul, bár még fejletlen állapotban vannak. Megjelennek az alsó és felső végtagok, a tüdő, a hasnyálmirigy, és a gyomor kezdemények, kialakul a gége és a belsőfül. A hét végére az embrió eléri a 4-6 mm-t. A nyak és a fej a teljes testhossz felét teszi ki, míg az újszülöttnél már csak a testhossz negyedét. Az agy három elkülönülő funkciójú részre tagolódik: az előagy felelős a memóriáért és a racionális gondolkodásért, a középagy fordítja le a külvilágból érkező "üzeneteket", az ingereket a szervek és a végtagok számára, az utóagy pedig a légzést és az izommozgást szabályozza. A máj és a vesék gyorsan fejlődnek, és záródik az idegcső, mely összeköti az agyat a gerincaggyal. A hüvelyi ultrahang már kimutathatja az embriótörzset és a szív aktivitását, így a vizsgálat során Ön is hallhatja babája szívverését.

 • Vizsgálatok


Amennyiben még nem kereste fel nőgyógyászát, ennek most már mindenképpen eljött az ideje. A nőgyógyászati vizsgálat során hüvelyultrahang segítségével megállapítjuk a terhesség tényét. Az első alkalom kicsit hosszadalmas, de mindenképp szükség van az alapos és átfogó vizsgálatokra Ön és leendő babája egészségének érdekében.

 • Szakember/orvos tanácsa


A várandósság természetes állapot, fontos, hogy még az esetleges rosszullétek ellenére se tekintse magát betegnek, épp csak figyeljen jobban magára és teste jelzéseire. Drasztikus életmód változtatásra nincs szükség, eddig megszokott napi tevékenységeit nyugodtan folytathatja.

 • Életmód


A kismamák egyik fele farkaséhséggel, a másik gyakran jelentkező émelygéssel, hányingerrel küzd. Ha úgy érzi, hogy nincs az a mennyiség, amit ne tudna megenni, ügyeljen rá, hogy ellenálljon a csábításnak. Előfordulhat, hogy olyan ételt kíván meg, amit korábban egyáltalán nem kedvelt, kedvenc ételeire pedig rá sem tud nézni. Egy kis nassolás persze engedélyezett, de csak mértékkel. Ha emésztőrendszeri problémákat tapasztal, javasoljuk, hogy egyszerre csak kis mennyiségeket fogyasszon az ételekből.

Terhesség a 7. hétben

Ez a hét több szempontból is izgalmasabban telik, mint az előző. A várandósággal együtt járó testi - lelki változásokból már Ön is biztosan érzékel valamit. A legtöbb kismamában ekkor tudatosul igazán, hogy állapotos.

 • Kismama


A kevésbé szerencsés kismamák folyamatos hányással, émelygéssel küszködnek ezekben a napokban. A hormonváltozások pattanásokat is eredményezhetnek. Hirtelen hangulatváltozásokra is számíthat, kedélyállapota nagy hullámzásokat mutathat. Méhe jelenleg kislabda nagyságú és számítania kell a mellek további növekedésére is.

 • Baba


A végtaggyűrőkből kialakulnak a lábak, a karok, és már jól kivehető az öt ujj is. Megjelennek a szemek, a fülek, az orrnyílás, és ekkorra már a száját is tudja mozgatni. Az embrió elérheti a 7-9 mm-t. Bár a nemi szervei már jelen vannak, azok jellege még nem állapítható meg. Szívének már van bal- és jobb kamrája is, a légcsöve és a nyelőcsöve szeparálódott, mindkét veséje kialakulóban van. A hüvelyi ultrahang biztonsággal mutatja meg az embriótörzset és a szív aktivitását. A kicsi kis szíve már 140-150-et ver percenként. 

 • Vizsgálatok


Amennyiben nincsenek problémái, ezen a héten semmilyen vizsgálaton nem kell részt vennie.

 • Szakember/orvos tanácsa


Érdemes már ezekben a napokban beszereznie kényelmes melltartókat, nadrágot. Ebben az időszakban a sportmelltartók viselése a legkényelmesebb. Nadrágot úgy válasszon, hogy ne nyomja el a hasát, semmiképp se szorítson. Ügyeljen testsúlyára, a hízás egyenlőre még nem indokolt.

 • Életmód


A bőrproblémák – zsírosodás, pattanások – miatt fordítson nagyobb figyelmet a bőrápolásra. Használjon illatanyag-mentes arclemosót és rendszeresen radírozza bőrét. Ha az émelygés ellen B6-vitamint szed, az szintén javíthat bőre állapotán. Amennyiben kozmetikushoz jár, említse meg, hogy állapotos, mert bizonyos kozmetikai szerek a terhesség ideje alatt nem ajánlottak.
 

Terhesség a 8. hétben

Mostanra már bizonyára túlesett az első nőgyógyászati vizsgálaton. Hasán még nem látszik, hogy várandós, de a terhességgel együtt járó egyéb változások talán már a környezete számára is árulkodóak lehetnek.

 • Kismama


Derék és mellbősége bizony megnőhet, de ez normálisnak tekinthető, szervezete elkezd felkészülni a megváltozott állapotra. A rosszullétek még jelentkezhetnek, de már nem kell sokat kibírnia, néhány hét és végleg búcsút mondhat a hányingernek, fejfájásnak és az egyéb kellemetlenségeknek.

 • Baba


Az embrió a hét végére eléri a 8-11 mm-t. Elkezdődnek a spontán mozgások, de ezekből Ön még semmit nem érzékel. Kisbabájának arca formálódni kezd, az arcnyúlványok egyesülése folytán. Kialakulnak a herék vagy a petefészkek. Ezen a héten jelentős fejlődésen mennek keresztül a csontok, ízületek. Megjelenik a könyök és beindul a csontosodás. A kicsi szíve már kamrákra és pitvarokra tagozódott, keringési rendszere teljes testében kialakult. Az ujjak egyre jobban kezdenek kifejlődni és a kicsi már ökölbe tudja szorítani a kezét, képes szopni az ujját. Agyának fejlődése egyre differenciáltabbá válik.

 • Vizsgálatok


Erre a hétre nem jutott sem előírt, sem javasolt vizsgálat, kivéve, ha a nőgyógyászati szűrővizsgálaton orvosa valamilyen panasz miatt ezt külön javasolta.

 • Szakember/orvos tanácsa


Figyeljen oda cukorfogyasztására, mert ez az egyik legfontosabb veszélyforrás táplálkozásában. A cukor kivonja szervezetéből a vitaminokat, ásványi anyagokat, de a túlzott édességfogyasztás minden szervére káros hatással van. A cukor a májban felhalmozódva kedvezőtlenül befolyásolja a vörösvérsejtek minőségét és a vérnyomást. Ha finomságra vágyik, fogyasszon gyümölcsöket, édesítőként pedig használjon egy kevés mézet.

 • Életmód


Bár a hasán még nem látszik, hogy terhes, azt tapasztalhatja, hogy meglévő ruhái szorítják. Hordjon kényelmes, laza darabokat. A regenerálódás most kiemelten fontos a szervezete számára, ezért próbáljon legalább napi 8 órát aludni, és ha szükségét érzi napközben is iktasson be rövid, 10 perces pihenőket. Terhességének első harmadában előfordulhat, hogy csökken a szexuális vágya. Ennek oka egyrészt hormonális, másfelől pedig lelki eredetű. A várandósság gondolatainak nagy részét leköti és még időbe telik feldolgoznia az élményt, hogy egy új élet növekszik pocakjában. Fontos, hogy párjával beszéljen érzéseiről, az Önben lezajló változásokról. Egy jó beszélgetés sokat segít nem csak Önnek, de környezetének is.
 

Terhesség a 9. hétben

A várandósság harmadik hónapjába lépett. Ebben a hónapban az embrió rohamosan fejlődik. Megjelennek a fülek is, kiformálódik az arc.

 • Kismama


Sajnos még mindig előfordulhat hányinger, fejfájás és egyre inkább jelentkezhetnek a fáradtság tünetei is. Néhány kismamánál orrdugulás és orrvérzés is jelentkezik, ezeket ne tekintse kórosnak.

 • Baba


Ezen a héten a kicsi már 13-17 mm hosszú és körülbelül 1 gramm súlyú. Az agy gyorsan fejlődik, ezért az embrió feje a többi testrészéhez képest látványosan nagyobb. Folytatódik a csontosodás is. Az ujjak és a könyök egyre látványosabb formát öltenek. Befejeződik a herék/petefészkek kialakulása. Babája érintésre megmozdul, illetve spontán mozgást is produkálhat.

 • Vizsgálatok


Vizsgálatra csak akkor van szüksége, ha van olyan betegsége, melynek tünetei a terhesség során felerősödtek vagy állandó kontrollt igényel.

 • Szakember/orvos tanácsa


Az orrvérzés és orrdugulás elkerülése érdekében használjon párásítót a lakásban.

 • Életmód


Ne erőltesse meg magát, kerülje a stresszes helyzeteket, mert ha Ön zaklatott vagy ideges, azt kisbabája is érzékeli. Főként az első harmadra jellemzőek az erőteljes hangulatváltozások. Az egyik percben szinte kiugrik a bőréből, a másikban hirtelen levertség lesz úrrá hangulatán. A testi változásokon túl sok minden kerül új megvilágításba. Mostantól nem csak Önmagáért tartozik felelősséggel, jobban ügyel az egészségére, felülvizsgálja korábbi életvitelét, elképzeli milyen Édesanya lesz. Ezek csodálatos dolgok, de elsőre azért ijesztőek is lehetnek, adjon időt magának, hogy ráhangolódjon az anyaságra. A másállapot találó elnevezés erre az időszakra, ami nem kizárólag a testi változásokra utal, hanem sokkal inkább arra a felfokozott érzékenységre, amellyel lelkileg is felkészül az anya szerepre.
 

Terhesség a 10. hétben

Már a várandósság negyedénél tart. Lassan tapasztalhatja, hogy megindulnak a külső testi változások is. A várandósság egy-két kellemetlensége után most a pozitívumokat is élvezheti. Bőre kisimul, arca ragyog, valósággal megfiatalodik.

 • Kismama


A hasa már észrevehetően gömbölyödni kezd. A derékbősége is tovább növekszik. Fogínye érzékennyé válhat, és könnyen begyulladhat. Az émelygés, szédülés még pár hétig jelentkezhet, de már tényleg nem kell sokáig ezzel küzdenie. A HCG hormon szintje a 12. hétig növekszik folyamatosan a szervezetében, azután majd stagnálni kezd. Szíve, tüdeje, veséje erőteljesebben dolgozik.

 • Baba


A kicsi átlagos mérete 27-35 mm, a súlya kb. 4 gramm. A szemhéjak elkezdenek összenőni és a 25-27 hétig úgy is maradnak. A külső nemi jegyek egyre jellegzetesebbé válnak. Legnagyobb történés ezen a héten a farok eltűnése. A külső fül és a felsőajak teljesen kifejlődik. Már a lábain is elkülönülnek az ujjak. A kicsi szíve már szinte teljesen kifejlődött és több belső szerve is működik már. Az állkapocscsontban mind a 20 tejfogkezdemény felismerhető. A baba már bőrén keresztül érzékeli az Őt körülvevő magzatvizet. A köldökzsinórban két verőér és egy visszér fut, ezen keresztül kapja a kicsi a fontos tápanyagokat.

 • Vizsgálatok


Orvosi vizsgálatra továbbra sem kell időt szakítania.

 • Szakember/orvos tanácsa


A mellek már a várandósság kezdetétől megduzzadnak, feszülnek és a terhesség végére akár két-három mérettel is megnőhetnek. A növekedés hatására később striák, azaz terhességi csíkok jelenhetnek meg a bőrén, a mell és a has területén, ezért már most javasolt krémekkel, olajokkal masszírozni ezeket a részeket.

 • Életmód


Vitatott kérdés, dolgozzon-e a kismama a várandósság ideje alatt, és ha igen, hány hetes koráig. Azt gondoljuk, hogy erre nem lehet egyértelműen válaszolni. Vannak, akik az első pár hónapban szinte észre sem veszik, hogy állapotosak, míg mások terhességük legnehezebb időszakát élik meg. A lényeg, hogy ne tekintse magát betegnek, a terhesség természetes, csodálatos időszak egy nő életében. Apró változtatásokra szükség lehet, de ne adja fel egyik napról a másikra korábbi életritmusát.
 

Terhesség a 11. hétben

Ebben az időszakban már csekély súlynövekedés tapasztalható, de azoknál a kismamáknál, akiknek az elmúlt hetek gyakori émelygéssel, rosszulléttel teltek, fogyás is előfordulhat.

 • Kismama


Az első trimeszterben gyakran előfordul, hogy alacsony a kismama vérnyomása, így könnyen megszédülhet. Kerülje a forró fürdőt, inkább zuhanyozzon.

 • Baba


A kicsi fejének mérete a fele az egész testének, de a növekedés során ez az arány később még természetesen változik. Súlya 7 gramm körül van, szíve pedig 160-at ver percenként. A szemében kezd kialakulni az írisz, és a körmök is megjelennek a kezein. A baba minden szerve kialakult már. Ujjlenyomata is van, az ujjbegyeken felismerhetőkké válnak az egyedi vonalak.

 • Vizsgálatok


Következő héten kerül sor az ultrahangos nyaki redő vizsgálatra, így érdemes előre beterveznie ennek időpontját.

 • Szakember/orvos tanácsa


A harmadik hónap a csontrendszer kifejlődésének időszaka. A csontszövet kialakulásához nagy mennyiségű kalciumra van szükség, amit a magzat szervezete az anya által bevitt táplálékból von el. Amennyiben Ön a táplálékkal nem visz be elegendő kalciumot, akkor a szervezetéből fogja elvonni azt a magzat, ennek elsődleges jele a fogak hirtelen romlása lesz. Ezt megelőzendő fogyasszon kalciumban gazdag ételeket, vagy kalcium tartalmú készítményeket. A B-, C- és D-vitamin bevitel is nagyban hozzájárul a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez. Keresse fel fogorvosát, és ha vannak lyukas fogai azokat feltétlen tömesse be.

 • Életmód


Semmiképp ne kövesse, a „kettő helyett kell enni” elvet. Figyeljen oda táplálkozására és a bevitt kalória mennyiségére, mert ebben az időszakban könnyen gyarapodásnak indulhat a súlya. Egyen minél több gyümölcsöt és zöldséget. Csökkentse vagy teljesen hagyja el a koffeinfogyasztást, bár napi 1 csésze kávé még nem árthat a magzatnak. Minden nap iktasson be egy kis mozgást, legyen az lendületes séta vagy kismamajóga.
 

Terhesség a 12. hétben

Ettől a héttől kezdve, már „hivatalosan” is kismamának számít. A legkritikusabb szakaszon túl van, közérzete is határozottan javulni fog. A vetélés veszélye folyamatosan csökken. Ha eddig nem tette, most már barátainak, ismerőseinek is elújságolhatja, hogy kisbabát vár.

 • Kismama


Végre elérkezett a várva várt időszak! A hányinger és a fáradtság jelei csökkenőben vannak. Hasa tovább növekszik, méhe már a szeméremcsont felső határáig terjed és a következő hetekben rohamosan növekszik. Súlygyarapodás mostanra már minden kismamánál jelentkezik.

 • Baba


Ettől a héttől kezdve az embriót már magzatnak hívjuk. A pici körülbelül 14 grammos és 8-9 cm hosszú. Képes grimaszokat vágni, szájával csücsörit, fintorog, sőt még a homlokát is tudja ráncolni. Már vannak reflexei és emésztéskor mozgolódik. A hasnyálmirigy elkezdi termelni az inzulint, és a hangszálak is kialakulnak. Az agy most már az esetleges fájdalomra is reagál. A baba néha már kortyol a magzatvízből, amely naponta cserélődik.

 • Vizsgálatok


A 12. héten újabb vizsgálatokra van szükség. Az ultrahangvizsgálat segítségével alkalma nyílik meglesni növekvő babáját, már jól látszódik minden testrésze. Most kerül sor a nyakiredő szűrésre, és a kombinált tesztre, előbbi ultrahangvizsgálattal, utóbbi vérvizsgálattal történik. Ultrahanggal az ülőmagasság alapján meghatározzuk a pontos terhességi kort, majd megmérjük a tarkóredőt és vizsgáljuk az orrcsont jelenlétét. A Down-kór olyan rendellenesség, melyet a 21-es kromoszóma többlete okoz. Kettő helyett három 21-es kromoszóma van a sejtekben. Mivel ez a rendellenesség nem öröklött, a magzat családi előzmény nélkül is hordozhatja a kromoszómahibát. A kombináltteszt során a 13-as és 18-as triszómai kockázatbecslésére is lehetőség van. A 13-as triszómia, a Patau-kór, a 18-as az Edwars-kór előfordulásának becslését jelenti. Mind a kettő kromoszóma rendellenesség. Amennyiben a teszt negatív eredményt hoz, 16. héten kell elvégezni az AFP vizsgálatot, illetve 18-20 hetesen a genetikai ultrahang-vizsgálatot. A vizsgálatot követően nőgyógyásza védőnőhöz irányítja, akitől megkapja a Kismama könyvet. Ezt mindig tartsa magánál, hogy ha bármilyen váratlan esemény történne Önnél nyomon követhető legyen, hogy állapotos.

 • Szakember/orvos tanácsa


A Down-kór rizikója az anyai életkor előrehaladtával növekszik. A kombinált szűrés elvégzésével megbecsülhető a betegség kialakulásának lehetősége, így csökkenthető annak esélye, hogy down-kórral született gyermeket hozzon világra. 35 éves kor felett javasolt genetikai tanácsadáson részt venni, hogy minimalizálja a kockázati tényezőket.

 • Életmód


A hormonok hatására észreveheti, hogy a haja dúsabb, a bőre feszesebb, ragyogóbb lesz. A megfelelő bőrápolásra különösen oda kell figyelnie, mert a várandósság alatt a bőr szárazabb, érzékenyebb. A terhességi csíkok megelőzésére, a bőr rugalmasságának megőrzésére fontos a rendszeres hidratálás a szokásos vagy speciálisan várandósoknak kifejlesztett testápolási termékekkel, de az egyszerű gyógyszertári kakaóvaj is kiválóan megfelel a célnak.
 

Terhesség a 13. hétben

Vége az első trimeszternek! Várandóssága legszebb hetei várnak Önre! A második trimeszterben megszűnnek a korábbi rosszullétek, energikusnak és kiegyensúlyozottnak érzi magát. Környezete számára is egyre nyilvánvalóbbá válik várandóssága, így számíthat rá, hogy párja, a családtagok, barátok is szeretnének bekapcsolódni a babavárás csodás időszakába. Élvezze ki a várandósság minden örömét!

 • Kismama


A hasa tovább növekszik, de ez még nem zavaró a mozgás szempontjából. Tapasztalhatja, hogy pocakja közepén megjelenik egy csík. Ezt hívják linea nigra-nak. A szülés után általában elmúlik. Ha Önnek világos a bőre lehet, hogy nem is fog látszódni.

 • Baba


A kicsi körülbelül 10 centi és 30 gramm súlyú. Innentől kezdve, már nem csak az ülő magasságot mérjük. A terhesgondozás során kapott leleteken a következő rövidítésekkel találkozhat, melyek a baba különböző méreteire utalnak: BPD (a két falcsont közötti fejátmérő), HC (fejkörfogat), AC (haskörfogat), FC (combcsont hossza). Ezen a héten kinő a magzat szemöldöke, már egy kevéske haj is van vagy lehet a fején. Többféle reflexmozgása tapasztalható már a térdek és csuklók behajlításával, a végtagok mozgatásával. Már teljesen felismerhetőek a külső nemi szervek és a méhlepény kialakulása is befejeződik. Kifejlődnek a fogak csírái, s a csontszövet kialakulásával láthatóvá válnak a bordák.

 • Vizsgálatok


Ezen a héten nincs javasolt vizsgálat, de ha mostanra tervezte be az ultrahangvizsgálatot és babája is megfelelően helyezkedik, akkor megállapítható a kicsi neme.

 • Szakember/orvos tanácsa


Használja ki, hogy hasa mérete még nem akadályozza semmilyen mozgásban! Szíve fokozott terhelésnek van kitéve, így 20%-kal gyorsabban ver, hogy a szükséges vérmennyiséget keringetni tudja. Keringésjavító és légző-gyakorlatok, kismama jóga vagy torna segít a szülésre való felkészülésben és a közérzetére is pozitív hatással lesz.

 • Életmód


Azoknak a kismamáknak is megnő az étvágya, akik eddig az állandó rosszullétek miatt csak keveset tudtak enni. Nem kettő helyett, hanem kettőért eszik, ezért a korábbiakhoz képest az étel mennyiségén nem kell változtatnia, a minőségre, a magasabb fehérje és kalciumtartalomra azonban érdemes jobban odafigyelnie. Pótoljon sok vitamint, fogyasszon sok nyers zöldséget és gyümölcsöt. Ha valamit nagyon megkíván, az valószínűleg hiányzik az étrendjéből és a szervezete úgy érzékeli, hogy szüksége lehet rá. Túlzásokba azért ne essen! Érdemes kikérnie szakember véleményét, aki összeállíthat a várandósság idejére egy speciális étrendet, mely figyelembe veszi Ön és babája szükségleteit. A terhes dietetika célja, hogy minden fontos tápanyagot biztosítson a szervezete számára anélkül, hogy felesleges kalóriákat vinne be. A várandósság alatt felszedett kilókat le is kell majd dolgozni, ezért nem mindegy, hogy 5-6 vagy 10-12 kg–ot, esetleg még többet hízik a terhesség végéig. A vérkép eredményei alapján lehet, hogy vas, folsav, esetleg magnézium kiegészítését ajánlja az orvosa. Ezek egy részét próbálja zöldségből, gyümölcsökből fedezni.
 

Terhesség a 14. hétben

A második trimesztert úgy is szokták emlegetni, mint a várandósság nászútját. Az émelygést mintha elfújták volna, a szervezet megtette a magáét, hogy a baba létfontosságú szervei működőképessé váljanak, így Ön most kifejezetten megkönnyebbültnek, energikusnak, és általában szexuálisan is aktívnak érezheti magát. Egyszerűen ragyog!

 • Kismama


Kedélyállapotát továbbra is a felszabadultság, az anyasággal kapcsolatos pozitív érzelmek előretörése jellemzi. Méhe már jól tapintható. A hormontermelés feladatán túl a méhlepény egy összekötő funkciót is betölt Ön és magzata között. A köldökzsinóron keresztül biztosítja a magzat oxigén- és tápanyag ellátását, valamint a salakanyagcserét, emellett kiszűri a terhességet veszélyeztető káros anyagokat is.

 • Baba


A fejlődés igazán felgyorsul. Babája rohamos tempóban növekszik. A középfül csontjai is fejlődésnek indulnak, így magzata nemsokára hallani fogja az őt körülvevő emberek hangjait. Az eddig távol ülő szemek közelednek egymáshoz, a kicsi arca folyamatosan formálódik. Megjelennek a bélbolyhok is, amik a belek perisztaltikus mozgását segítik elő, s a vese is képes már kiválasztani a magzatvízből nyert folyadékot. A magzatvíz 3 óránként teljesen lecserélődik.

 • Vizsgálatok


A héten nem kell semmilyen vizsgálaton részt vennie. Szabadidejében kezdje el tervezgetni a babaszobát vagy szerezze be az első babaholmikat.

 • Szakember/orvos tanácsa


A terhesség időszaka alatt elképzelhető, hogy bizonyos vitaminkészítményeket kell majd fogyasztania, de adódhat olyan eset is, amikor gyógyszert kéne bevennie. Fontos, hogy erről mindig egyeztessen nőgyógyászával, illetve minden esetben, amikor szükséges gyógyszerbevitel, jelezze a szakorvosnak, hogy várandós!

 • Életmód


Jelentős változásokra a héten nem kell számítania, egyszerűen csak élvezze, hogy várandós. Amennyiben terhessége nyári időszakra esik érdemes odafigyelnie a megfelelő napvédelemre. A megváltozott hormonháztartás miatt bőre a napfényre is érzékenyebben reagál. Az arra hajlamosaknál májfoltok is megjelenhetnek, amit megfelelő fényvédelemmel megelőzhet, vagy csökkentheti az elszíneződés erősségét. Napsütötte időszakokban (akár télen is) használjon fényvédő arckrémet, illetve napvédő tejet. Mértékkel napozhat is, azonban érdemes a korábban használtál erősebb fényvédőfaktorú naptejet használnia. A mellét és hasát lehetőleg ne napoztassa, mivel a várandósság alatt az megnyúlik, elvékonyodik, és ha esetleg már csíkok is megjelentek rajta, a nap hatására nehezen eltüntethető barnulási csíkok keletkezhetnek.
 

Terhesség a 15. hétben

Ha eddig nem tette, ezen a héten menjen el vásárolni. Korábbi ruhái már nehezen jönnek fel és kényelmetlenné válhattak. Egy jó kis bevásárló körúttal a testmozgást is kipipálhatja.

 • Kismama


A hormonoknak köszönhetően elképzelhető, hogy hirtelen jött hőhullámokat tapasztal, verejtékezik, vérnyomása megnő. A szülést követően panaszai elmúlnak majd és visszaáll a normális egyensúly. A kicsi mozgolódásának érzékelésére még pár hetet várnia kell, legyen türelemmel. Azok az anyukák, akik korábban már szültek, könnyebben megkülönböztetik babájuk mozgását a bélmozgásoktól, mint az első babás kismamák, ezért ők hamarabb érzik majd a rugdalódzást.

 • Baba


A baba már körülbelül 14 cm hosszú és 100 grammot nyom. Egyre több arckifejezésre képes. Erre a hétre megkeményednek a hallócsontok, a magzat hallja az anyja bélmozgásait, szívverését, de a külvilág hangjait még kevéssé érzékeli. A haj és a szempillák növekszenek. A csontokban egyre több mész rakódik le, de még átlátszóak a bordák. Az ízlelőbimbók is működnek már, a kicsi érzi az ízeit annak az ételnek, amit Ön elfogyaszt. A magzatkorban tapasztalt ízek a baba memóriájában elraktározódnak, később ételválasztásait nagyban befolyásolják.

 • Vizsgálatok


Javasolt vizsgálatok ezen a héten sem lesznek. Általános havi vizsgálatra sor kerülhet, ez attól függ, hogyan egyeztek meg orvosával. A vizsgálat vérnyomás- és testsúlymérésből és vizeletvizsgálatból áll.

 • Szakember/orvos tanácsa


Mivel magzata hallja már a hangokat, gyakran hallgasson zenét és beszéljen hozzá. Már ilyenkor el lehet kezdeni kialakítani a szülő-gyermek viszonyt. A zenék, hangok, melyeket ilyenkor hall, később majd nyugtatólag hatnak rá.

 • Életmód


Gyermeke csontozatának, fogainak megfelelő fejlődése érdekében figyeljen arra, hogy elegendő kalciumot vigyen be a szervezetébe. A gyermekkori fogképződés alapja a mostani magzati fogkezdeményekből növekszik majd ki. Amennyiben eddig nem kezdett el mozogni, itt az idő, hogy ezen változtasson!
 

Terhesség a 16. hétben

A hétköznapok továbbra is energikusak. Várandóssága örömmel tölti el, szinte szárnyal a boldogságtól, nem számolja a napokat, élvezi, hogy állapotos.

 • Kismama


Teste a korábbinál jóval több vért keringet, ettől arcbőre sokkal üdébbnek látszik, miközben a hormonok miatt kicsit olajosabb csillogású is. Így alakul ki az a ragyogás, amely a második trimeszterben lévő kismamákra olyan jellemző. Mind gyakrabban érzékelheti a kicsi mozgását a pocakjában kellemes, csiklandós érzés formájában.

 • Baba


A baba már 16 centi és 130-140 gramm. Az ultrahang felvételen talán már látható is, ahogyan a szopóreflex hatására a szájába veszi az ujját. Eljött az ideje annak, hogy az orvos jó találati eredménnyel megállapítsa a nemét. Zárt szemhéjai mögött már megkezdődtek a szemmozgások, melyek később majd elvezetnek a pislogáshoz. Körmei nagymértékben növekednek, selymes pihe borítja bőrét, és mozgása koordinált.

 • Vizsgálatok


A 16-17. héten kerül sor az AFP-vizsgálatra, melynek során megmérjük az anyai vérben található alfa fetoprotein mennyiségét. Az alfa fetoprotein a magzat májában termelődő fehérjeanyag, mely bejutva a magzatvízbe és a placentán keresztül az anya vérébe kerül. Az eltérő AFP szint nyitott, azaz bőrrel nem fedett testrészeket, velőcsőzáródási-, hasfali rendellenességet, ikerterhességet jelezhet. Az AFP szűrés kóros eredménye esetén további vizsgálatok elvégzése szükséges (például második AFP szűrés, magzati ultrahang). Ekkor kerül sor a Hepatitis B-vírus szűrésére is.

 • Szakember/orvos tanácsa


A javasolt vizsgálatokon túl ezen a héten érdemes átfogó kivizsgálást végeztetnie, melynek során belgyógyászati, szemészeti vizsgálatokra is sor kerül. A szemvizsgálat különösen fontos a szemüveget vagy kontaktlencsét viselő kismamák esetében. Amennyiben van valamilyen krónikus betegsége vagy a családban ilyen korábban előfordult, azt jelezze orvosának.

 • Életmód


A táplálkozás még inkább előtérbe kerül. Javasoljuk, hogy vegyen részt terhességi dietetika és életmód tanácsadáson, hogy szakember személyre szabott étrendet állíthasson össze az Ön számára. Lábaira egyre nagyobb teher nehezedik, gondosan válasszon cipőt! Lapos sarkú, kényelmes lábbelit hordjon.
 

Terhesség a 17. hétben

A kívánósság időszaka ez. Ha azonban nem akar rövid időn belül felszedni 2-3 kg-ot, tanulja meg helyesen értelmezni a helyzetet. Szervezete üzen, hogy mire lenne szüksége. A szervezet azonban sosem üzenné azt: kérek egy tábla csokit, ha Ön édesség után vágyakozik, próbálja a cukrot gyümölcsökkel pótolni.

 • Kismama


A megnövekedett vérmennyiség miatt testében a kiválasztási folyamatok felgyorsulnak. Ennek következtében erőteljesebb izzadás, orrdugulás vagy intenzívebb hüvelyfolyás jelentkezhet, amik a szülés után nyomtalanul megszűnnek majd. Megjelenhetnek a striák, azaz a terhességi csíkok. Ezek a kötőszövetek meggyengülése és a hirtelen bekövetkező testsúlyváltozás miatt alakulnak ki.

 • Baba


Eddig viszonylag gyorsan növekedett a magzat, most kicsit lassabbra veszi a tempót. Hossza nagyjából 18 centi, a súlya 150-160 gramm körüli, így a magzat nagyjából akkora, mint maga a méhlepény. A pici zsírtartalékot kezd felhalmozni a bőre alatt. Ez segíti majd őt testhőmérsékletének megőrzésében a születés után. A köldökzsinór meghosszabbodik és némileg elvékonyodik, alkalmazkodva a növekvő baba igényeihez.

 • Vizsgálatok


Ezen a héten nem kell javasolt vizsgálaton részt vennie, de figyelje teste jelzéseit, és ha bármilyen rendellenességet tapasztal, keresse föl orvosát! Jobb elővigyázatosnak lennie.

 • Szakember/orvos tanácsa


Amennyiben Önnél is jelentkezik az orrdugulás, használjon tengeri sós orrcseppet. A hüvelyi folyás pedig intim higiéniával és gyakori fehérneműváltással tehető elviselhetőbbé.

 • Életmód


Szinte minden kismama tart a striák kialakulásától. A védekezés legjobb eszköze a megelőzés. Az áldott állapota kezdetétől folyamatosan krémeznie, masszíroznia kell a kritikus részeket. Így a bőr felkészül a tágulásra és elkerülhető, de legalábbis csökkenthető a striák kialakulása. Használjon búzacsíra olajat, Aloe Vera gélt vagy más mesterséges hatóanyagoktól mentes krémeket, olajokat.
 

Terhesség a 18. hétben

Babája már sokat mozgolódik, fészkelődik pocakjában. Nehéz leírni vagy bármihez hasonlítani ezt az érzést. Van, aki bugyborékolásként azonosítja, mások kaparó érzésről számolnak be. Ahogy egyre gyakoribbá válnak ezek a mozgások, úgy nyugszik meg Ön is, hiszen napról-napra megbizonyosodhat róla, hogy kisbabája jól érzi magát.

 • Kismama


Az izomgörcsök elkerülése érdekében fontos, hogy elegendő magnéziumot vigyen be szervezetébe. Jó közérzetének köszönhetően valószínűleg visszatér szexuális vágya. A terhesség alatti együttlét semmilyen rossz vagy káros hatással nincs a picire. Előfordulhat, hogy még sincs kedve a szexhez, ebben az esetben mindenképp beszéljen erről partnerével, hogy ő is tudja, min megy keresztül és ne merüljön fel benne, hogy az iránta való vonzalma csökkent.

 • Baba


Tovább növekszik, már több mint 20 centi és majdnem 200 gramm. A csontosodás folytatódik és a belső szervek újabb változásokon mennek át. A vesék, az emésztőrendszer, a máj tovább fejlődik. A belekben megjelenik az első széklet, a magzatszurok. A tüdőben elkezdenek kialakulni a tüdőhólyagok. A kicsi bőre vöröses árnyalatú és még mindig apró pihék (Lanugo) borítják. Ez a születésig megmarad, sőt még a születés után is látható lesz a baba arcán, fülén.

 • Vizsgálatok


Vizsgálatra csak jövő héten kell mennie, akkor kerül sor az ultrahangos genetikai kontrollra.

 • Szakember/orvos tanácsa


Itt az ideje, hogy megtanulja a medencefenék izmainak ellazítását, elernyesztését. Ez a későbbiekben megkönnyítheti a szülést, illetve már a szülés előtt is hasznára válik. Az első lépés, hogy megérezze a gátizmokat, tudja azokat összehúzni és elengedni. Mindezt intimtorna segítségével sajátíthatja el. Fontos, hogy képzett szakembertől tanulja meg a gyakorlatokat, mert a rosszul végzet intimtorna több kárt okozhat, mintha semmit sem tett volna intim izmainak erősítése érdekében. A torna segítségével tónusosabbá teheti a gát izmait, ami később segít, hogy gátvédelemmel szülhessen, a szülést követően pedig hüvelyfala gyorsabban visszanyerheti rugalmasságát, feszességét, elkerülhetőek lesznek a szülést követő vizelet visszatartási problémák.

 • Életmód


Ahogy nő a pocakja, az alvás egyre problémásabbá válik, főleg ha korábban csak hason aludt. Egy új testhelyzet megszokása okozhat kellemetlenségeket, de mindenképp szükséges váltani, később ugyanis már egyáltalán nem tud majd hason feküdni. A háton fekvés sem ajánlott, mert ilyenkor a méh teljes súlya a belekre és a gerincre nehezedik. A legkényelmesebb testhelyzet, ha oldalt fekszik, és lábait párhuzamosan egymásra helyezi. Ha két combja közé tesz egy párnát, még kényelmesebb lesz a testhelyzet. Ez a póz elősegíti a méh optimális vérellátását és javítja a veseműködést, amitől hatékonyabban ürülnek ki szervezetéből a salakanyagok, így lába, bokája kevésbé lesz ödémás, dagadt. A nyugodtabb pihenés érdekében közvetlenül lefekvés előtt mindig menjen WC-re.
 

Terhesség a 19. hétben

Már lassan a várandósság félidejénél tart. Elkezdhet gondolkodni a kicsi nevén, fiú és lány nevekkel egyaránt készüljön, bármit is mutatott az ultrahang!

 • Kismama


Nincs két egyforma terhesség, ezért ha Ön csak ritkán érzi a pici mozgolódását, akkor sincs oka aggódni. Ilyenkor a baba a nap legnagyobb részét még alvással tölti. Próbáljon meg sokat mozogni, hogy elkerülje a lábak zsibbadását, visszerek kialakulását és a hátfájást.

 • Baba


Ez a növekedés hete. A magzat körülbelül 220 grammra gyarapodik. Testén úgynevezett magzatmáz kezd kialakulni, mely védi a pici bőrét. Fején megjelenik az átmeneti haj, ami a szülést követő második héten akár ki is hullhat, átadva helyét a valódi hajnak. A kislányok petefészkében petesejt kezdemények képződnek, a méh is teljes egészében kifejlődik. Kialakulnak az állandó fogcsírák a tejfogcsírák mögött.

 • Vizsgálatok


Ismét sor kerül a már jól megszokott vizsgálatokra. A vizeletvizsgálaton, vérnyomás- és a testsúlymérésen túl ezen a héten esedékes a második genetikai ultrahangvizsgálat is. Hasi ultrahang segítségével ez alkalommal ellenőrizzük a magzat belső szerveinek fejlődését, valamint vizsgáljuk a koponya és az agy szerkezetét, a gerinc és a csigolyák épségét, a szív üregeinek megfelelő működését, a hasfal zártságát, a rekeszizom és végtagok állapotát, a méhlepény tapadási helyét és a magzatvíz mennyiségét.

 • Szakember/orvos tanácsa


Sok kismamában felmerül a kérdés, kell-e valamilyen vitamin készítményt szednie. Javasoljuk, hogy elsődlegesen a bevitt tápanyaggal próbálja biztosítani szervezete ásványi anyag és vitaminszükségletét. A kiegészítés elsősorban azok esetében fontos, akik allergiásak bizonyos létfontosságú élelmiszerekre, diétát folytatnak, vagy ez már a sokadik terhességük. A legfontosabb vitaminok az A, B, C, D, E, K vitamin, ezeken kívül figyeljen a megfelelő folsav, vas és kalcium bevitelre.

 • Életmód


A felfokozott érzelmi állapot az álmaiban is megmutatkozhat. Orvosi tanulmányok nem erősítik meg a megemelkedett hormonszint és az érzelmileg erős töltetű, aktív álmok közötti kapcsolatot, de több szakértő és pszichológus szerint létezik ilyen összefüggés. A várandósság alatt az ösztrogén és a progeszteron szint megemelkedik, ami az érzelmekre és ezeken keresztül az álmokra is hatással van. A hormonok mellett az agytevékenység is befolyásolja az álmokat. A terhesség kezdeti időszakában sok kismama aggódik, egészséges lesz-e a magzat, ami jelentősen befolyásolja az agyműködést és a gondolatokat. Ha vissza tud emlékezni álmaira, figyelje meg, milyen érzelmeket váltanak ki Önből. Amennyiben pozitív érzéseket kapcsol ezekhez az álmokhoz nincs semmi gond. Ha szomorúnak, feszültnek érzi magát álmai felidézésekor, mindenképp változtatásra van szükség. Próbálja azonosítani az álmaiban átélt szituációkat a tényleges érzelmeivel, beszéljen párjával, barátaival erről. Ha több hét után is rémálmok gyötrik érdemes pszichológushoz fordulnia, aki segít feldolgozni a másállapottal járó érzelmi, lelki megpróbáltatásokat.
 

Terhesség a 20. hétben

Gratulálunk félúton tart! Pocakja mérete egyelőre, még semmiben sem akadályozza, a rosszullétek megszűntek és még az alvás is viszonylag problémamentes. Használja ki ezt az időszakot, ha nyaralni szeretne, mert a szülés után lehet, hogy jó darabig nem tud majd igazán vakációzni.

 • Kismama


A méh rohamosan növekszik, fölfelé a tüdőt, kifelé pedig a hasat nyomja. Egyes kismamák számára a légzés nehézkessé válhat a belső szervek tüdőre gyakorolt nyomása miatt. Ez csak akkor szűnik meg, ha később a méh leszáll a medencébe. Ez 4-6 héttel a szülés előtt következik be először szülőknél, többgyermekes kismamáknál már a vajúdás kezdetét jelenti. A köldöke elkezdhet kidudorodni, ami a szülésig így is marad.

 • Baba


A magzat körülbelül 280 gramm, hossza eléri a 25 centit. Már Ön is érzékeli, mikor alszik a kicsi, és mikor van ébren. Utóbbi esetben sokkal többet mozog, ficánkol. Már hallja és figyeli a hangokat, és erősebb zajoktól megijedhet. Ultrahangfelvételeken látszik, hogy egy hangosabb külső inger hatására a kicsi befogja a fülét, olykor még ugrik is egyet. Mozgásai már mások számára is érzékelhetőek, ha az Ön hasára teszik kezüket.

 • Vizsgálatok


Amennyiben a múlt héten elvégeztette a javasolt vizsgálatokat, most nem kell orvoshoz mennie.

 • Szakember/orvos tanácsa


Terhesség alatt a hüvelygomba kialakulásának esélye fokozottabb, ennek megelőzésére használjon levendula vagy teacserje olajat fürdővízbe csepegtetve. Arra ügyeljen, hogy a víz ne legyen forró.

 • Életmód


Ameddig biztonságban érzi magát a vezetőülésben, addig semmi akadálya sincsen, hogy vezessen. Azonban nagyon fontos, hogy megfelelőképpen használja a biztonsági övet. Az alsó öv a pocak alatt haladjon, kapható kifejezetten e célra kialakított övterelő. A felső övpánt esetén lényeges, hogy az öv magassága megfelelően legyen beállítva, mivel azt a vállak fölött indítva a két mell között kell elvezetni. Az így megkötött biztonsági öv megvédi a mamát és a babát is baleset esetén. Sose mulassza el bekötni magát!
 

Terhesség a 21. hétben

Kislány vagy kisfiú? Ez mostanra már biztosan megállapítható, kérdés csak az, szeretné-e előre tudni a gyermeke nemét. A hasformája alapján történő jóslatokban ne nagyon higgyen!

 • Kismama


Ezekben a napokban sok kismamát aggaszt, hogy a mérleg egyre többet mutat. A következő 10 hétben éri majd el a terhesség alatti súlygyarapodás mintegy felét. Továbbra is kerülje a cukros ételeket, italokat, és az olyan könnyedebb mozgások ajánlottak, mint a kocogás, az úszás, illetve, ha eddig még nem kezdte volna el a kismamajógát, itt az ideje, hogy kipróbálja. A kismamajóga és a kismamatorna a súlygyarapodás csökkentése mellett légző és nyújtógyakorlatokkal segíti a szülésre való felkészülést. A túlzott mértékű hízás azért is kerülendő, mert lábfájást, visszértágulatokat vagy hátfájást okozhat

 • Baba


A magzat korábbi nagy ütemű növekedése tovább lassul, de azért a szervek fejlődése folyamatos. Még vékonyka a bőre alatt szaporodó zsírréteg, ahogyan maga a bőr is, átlátszó rózsaszínű az áttűnő vérerek miatt. A baba ezen a héten körülbelül 370 grammot nyom, és a következő hetekben egyre inkább hízni és erősödni fog. Folyamatosan úszkál, ficánkol a magzatvízben. A második trimeszter vége felé végül egy fix pozícióban, többnyire fejjel lefelé állapodik meg. Vannak azonban olyan babák is, akik csak a harmadik trimeszter vége felé fordulnak lefelé, a kicsik 3-4%-a pedig farfekvéses marad. A magzatvíz új funkciója, hogy a pici már képes a benyelt kortyokból cukrot felvenni és feldolgozni, azonban még szinte teljes mértékben a méhlepény táplálja. A csontvelő fokozatosan kezdi átvenni a sejttermelődésért felelős szerepet a magzati májtól és léptől. Megindul a fehérjevérsejtek termelése, amelyek fontos szerepet játszanak a betegségek és fertőzések leküzdésében.

 • Vizsgálatok


Jövő héten kerül sor a szokásos terhesgondozási konzultációra, ahol meghallgathatja babája szívhangját is. Ha vannak kérdései, nyugodtan írja össze azokat, hogy a jövő heti találkozóig ne felejtsen el egyet sem

 • Szakember/orvos tanácsa


Ha vizesedik a lába, igyon sok folyadékot és minél többször polcolja fel lábait, így tehermentesítheti az érfalakat és megelőzheti a visszerek kialakulását.

 • Életmód


A várandósság alatt adódhatnak kellemetlenségek, melyekről úgy érezheti, hogy megkeserítik az életét, ezek azonban csak szervezetének a terhességre és a szülésre való felkészülését jelzik. Nincs ez másként a hátfájással sem. A várandósság alatt a medence egyébként merev ízületei ellazulnak, hogy szüléskor a magzat könnyebben tudjon világra jönni. Ez a jelenség, valamint a has mérete megváltoztatják testének korábbi statikai helyzetét. A legtöbb kismama ezt úgy próbálja kompenzálni, hogy vállát hátra húzza és nyakát kicsit előre szegi. Ez a helytelen testtartás a gerinc nagy ívű meghajlásához vezet, a hátizmok folyamatosan feszülnek, ami erőteljes fájdalmat okozhat. A legjobb megoldás itt is a megelőzés, ami a has és hátizmok megerősítését jelenti. Amennyiben eddig ezt elmulasztotta kezdjen el kismamatornára járni. Törekedjen arra, hogy medencéjét ne tolja előre, a gerince alsó szakasza ne legyen homorú. Figyeljen oda súlyára, mert minél többet hízik, annál nagyobb terhelést kap gerince és az izomzata. Ez most nem a tűsarkú cipők időszaka, kényelmes cipőket válasszon. A hátizmok ellazítására és egy kis feltöltődésre a kismama masszázst ajánljuk.
 

Terhesség a 22. hétben

Tovább gömbölyödik pocakja, az anyaság kibontakozásának legszebb, örömteli hetei állnak Ön előtt. A baba mozgásainak érzékelésével nyomon követheti, hogy a kicsi mikor alszik, mikor van ébren, érzi, ha rúgkapál vagy épp a köldökzsinórral babrál.

 • Kismama


A második trimeszterben a libidó általában megnő. A vérbőség és gyors kiválasztás miatt a hüvely és a klitorisz érzékenyebbé válik, így a szexuális élet még több örömmel járhat. Nem kell attól félnie, hogy az együttlét árthat a babának, hiszen a kicsit védi az őt körülvevő embrióvízzel teli burok. Amennyiben kezelőorvosa valamilyen okból kifolyólag konkrétan nem tiltja, a terhesség alatti szexuális élet egészséges és engedélyezett. Ezekben a hetekben tapasztalhatja, hogy a melleiből kis mennyiségű folyadék szivárog, ez lehet előtej vagy a mellkörüli csomócskák által termelt folyadék. Melleinek keménysége csökken és a feszülés is enyhülhet.

 • Baba


A kicsi 420 grammos és 27-28 cm. A magzat érzékszervei folyamatosan fejlődnek, egyre inkább érzékeli a tapintást és a hangokat. A lány babáknál kialakul a méh, a petefészek és a hüvely, a fiúknál pedig leszállnak a herék a hasüregből a herezacskó felé. A magzat kialakította saját alvási-ébrenléti rendszerét, ami nem feltétlen áll összhangban az Ön igényeivel, így elképzelhető, hogy amikor Ön aludna, kicsinye élénken ficánkol a pocakjában.

 • Vizsgálatok


A heti terhesgondozás alkalmával a szokásos vizsgálatokra számíthat. Doppler készülékkel megint meghallgathatja az Ön számára legkedvesebb hangot, gyermeke szívverését.

 • Szakember/orvos tanácsa


A mellei még folyamatosan növésben vannak, ezért ajánlatos egyszerre csak 1-2 terheseknek készített melltartót vennie. Használjon hidratáló krémeket, hogy növelje a bőre rugalmasságát, így csökkentheti a terhességi csíkok kialakulásának kockázatát.

 • Életmód


Kezdjen el tájékozódni a szülésfelkészítő tanfolyamokkal kapcsolatban. Lehetőség szerint abba az intézménybe járjon felkészítésre, ahol szülni is fog. A választáskor fontos szempont, hogy a felkészítést azok a szakemberek tartsák, akik a szülés pillanatába is Ön mellett lesznek. A tanfolyam mindenképp tartalmazzon bábatanácsadást, csecsemős nővérrel történő konzultációt, és rendszeres kismamatornát. Amennyiben párja időbeosztása engedi, együtt vegyenek részt a foglalkozásokon, hogy neki is lehetősége legyen még jobban bekapcsolódni a folyamatba, felkészülni a kisbaba születésére.
 

Terhesség a 23. hétben

Mozgalmas heteket élhet most át, hiszen a pocakjában növekvő apróság egyre többet mozgolódik, rugdos, forgolódik. Már az édesapa is érzékelheti ezeket a mozgásokat, sőt ha a fülét a megfelelő pontra helyezi, és teljes csönd veszi körül, még a kicsi szívverését is hallhatja.

 • Kismama


Ettől a héttől kezdve már érzékelheti méhe összehúzódásait. Ezek leginkább a menstruációs görcsökhöz hasonlítanak. A méh simaizomzata akkor is végez ciklikus összehúzódásokat és elernyedéseket, amikor Ön nem állapotos, de ez a terhesség alatt a magzat növekedésével egyre erősödik és így érezhetővé válik. Mindez annak következménye, hogy méhe felkészül a szülésre megfelelő keringést biztosítva a vérerekben. Stresszes helyzet vagy egy fárasztó nap, szexuális együttlét gyakrabban váltja ki ezeket a fájásokat. Ha a fájások erősödnek vagy gyakran jelentkeznek, keresse fel nőgyógyászát.

 • Baba


A baba már fél kilós, és körülbelül 29 centi. A testarányai olyanok, mint egy újszülötté, de még sokkal vékonyabb, hiszen a bőr alatti zsír mennyisége nagyon csekély, emiatt bőre is ráncos. Körmei teljesen kifejlődtek.

 • Vizsgálatok


Amennyiben az előző héten minden rendben volt a terhesgondozás során, most nem kell semmilyen vizsgálatra mennie.

 • Szakember/orvos tanácsa


Figyeljen oda a magnéziumpótlásra! A szükséges magnézium bevitel elősegíti a méh ellazulását, így csökkenthetőek az összehúzódással járó fájdalmak. Elképzelhető, hogy néha kimerültnek érzi magát, nem jut elegendő oxigén a vérébe. Ezen vas pótlásával tud javítani. A rendszeres vérvételek alkalmával kérdezze meg orvosát, milyen vitamin vagy ásványi anyag pótlást ajánl az Ön számára.

 • Életmód


A baba növekedésével együtt nő a hasizom és a medenceizmok terhelése. A gátizmokat folyamatosan nyújtja a magzat súlya, ezért viszonylag gyakran alakul ki a terhesség ideje alatt aranyér, illetve vizelet visszatartási nehézségek is előfordulhatnak. A gátizom torna segít a szülésre való felkészülésben és azt követő regenerációban. A gát és medencefenék izmai három rétegben zárják a medence kimenetet, alátámasztva a húgyhólyagot, a méhet és a végbelet. Ezeknek az izmoknak az erősítésével csökkentheti az aranyér kialakulását és a szülést követő vizelet visszatartási problémákat. Fontos tudnia, hogy az intim torna csak problémamentes terhesség esetén alkalmazható, ezért mielőtt elkezdené a gyakorlatokat, kérje ki orvosa véleményét.
 

Terhesség a 24. hétben

Igazi vízválasztó ez a hét, amit a kicsi szakorvosi elnevezése is mutat. A magzat helyett ettől a héttől kezdve az infans elnevezést használják, ami olyan gyermeket jelent, aki még nem tud beszélni. A kicsi elérte az életképes állapotot, de ha most megszületne, speciális ellátást igényelne és inkubátorba kellene helyezni. 

 • Kismama


A méh felső része túlnő a köldök magasságán, a hasüregben egyre nagyobb helyet foglal el, és kiszorítja a belső szerveket eredeti pozíciójukból. Orvosi vizsgálatok alkalmával már jól kitapintható. A hormonális változások miatt a gyomor felső része ernyedtebbé válik, kevésbé zár, így a gyomorsav visszajuthat a nyelőcsőbe és gyomorégést okozhat. Fontos, hogy ha esetleg megindulna a szülés, felismerje a koraszülés jeleit. Ha óránként több mint ötször tapasztal összehúzódást vagy görcsöket, gyakran érez deréktáji fájdalmat, vagy erős nyomást a kismedencében, esetleg élénkpiros hüvelyi vérzést tapasztal, vízszerű, tiszta folyadék ürülését észleli a hüvelyből, mindenképp forduljon kezelőorvosához! Az erős vagy folyamatos gyomorfájdalom, sűrű hányás, az arc és a kezek duzzadása is figyelmeztetőek lehetnek, ezért ha bármelyiket észleli, jelezze orvosának.

 • Baba


A baba súlya körülbelül 600 gramm, és közel 30 cm hosszú. A kicsi eljutott a fejlődésnek abba a fázisába, amikor már életképes lenne az anyaméhen kívül is. Ennek oka, hogy ezen a héten kezd a surfactant, magyarul szörfaktásan fejlődni. A gázcsere a tüdő léghólyagocskáin keresztül történik, melyek buborékhoz hasonló képződményt alkotnak, s a szörfaktás akadályozza meg, hogy azok összetapadjanak légzés közben. A baba bőre alatt továbbra is halmozza a zsírt, mely a hőtárolást szolgálja. Az egyensúly érzékszervei a félkörös ívjáratok, teljesen kifejlődtek. A kicsi már képes érzékelni, hogy fejjel lefelé vagy fölfelé helyezkedik el a méhben. A fehérvérsejtek termelődése is megkezdődik, melyek a betegségek elleni küzdelemben játszanak fontos szerepet.

 • Vizsgálatok


A 24-25. héten kerül sor a cukorterheléses vizsgálatra. Ennek célja, hogy kiszűrjék a terhességi cukorbetegséget. A terhességi cukorbetegség a baba megszületésével általában megszűnik, ám a terhességet követő 6-8 évben megnő azoknál a nőknél a cukorbetegségre való hajlam, akiknél megállapították a terhességi diabéteszt

 • Szakember/orvos tanácsa


Előfordulhat hirtelen szemromlás, nehezebben viselheti a kontaktlencsét, rosszabbul láthat, aminek a hormonális változások lehetnek okozói. Ha tapasztal ilyen tüneteket és eddig még nem járt szemvizsgálaton a várandósság alatt, keressen fel szemész szakorvost.

 • Életmód


Kicsit lassítson! A következő hetekben energiái fogyatkozhatnak és fáradtabbnak érezheti magát. Vegyen vissza a munkából és pihenjen sokat. Ha egyelőre ilyen jeleket nem tapasztal, akkor is figyeljen oda és ne hajtsa túl magát.
 

Terhesség a 25. hétben

A kicsi nagyon aktív ezekben a napokban, bámulatos tornamutatványokat végez pocakjában, de néha neki is pihenésre van szüksége, ezért egy egész nap is eltelhet, anélkül, hogy mocorogna. Ne aggódjon, ez még nem jelent semmilyen problémát. Simogassa a hasát, énekeljen gyermekének, beszéljen hozzá, higgye el, ezt mindketten nagyon fogják élvezni. 

 • Kismama


Az Ön súlya is tovább gyarapodik, ami nem csak megnövekedett étvágyának köszönhető. A hízásért felelős a szervezet magzatvédő viselkedése is, mivel a kicsi táplálásának biztosítása érdekében a bevitt táplálék tovább marad a gyomorban, hogy több tápanyag szívódhasson fel, s ennek kellemetlen következménye, hogy több zsír is rakódik le. Az egészséges súlygyarapodás a 30. hétig kb. 7-8 kg. Ha odafigyel arra, mit eszik, és folyamatosan mozog, nem okoz majd gondot, hogy a szülés után újra formába hozza magát.

 • Baba


A baba körülbelül 710 gramm, csontjai folyamatosan keményednek, erősödnek. A gerinc szerkezete és a csontozat egyre erősebb lesz, s javul a kézügyessége is, teljesen ökölbe tudja már szorítani kezeit. A bőre kevésbé átlátszó, de még mindig gyűrött. Az orrlyukak kinyílásával és a tüdőben kifejlődött erekkel a pici légző mozgásai rendszeresednek. Ízlelőbimbói kifejlődtek, sőt több ízlelőbimbója van, mint a születéskor.

 • Vizsgálatok


Ha a 24. héten nem végeztette el, most esedékes a vércukor terheléses vizsgálat, mely során éhgyomorra vért veszünk Öntől, majd cukros oldat fogyasztását követően ezt megismételjük. Az első vérvétel 5,8 mmol/l, illetve a második 7,8 mmol/l feletti cukorszintje számít kóros értéknek. A terhességi cukorbetegség a várandósság után általában megszűnik. Figyeljen oda, hogy ne egyen fűszeres ételeket, mert azt nem szereti babája és ilyenkor a magzatvízből is kevesebbet iszik, hiszen ezen keresztül érzékeli az ízeket.

 • Szakember/orvos tanácsa


Gyakori panasz a várandósság alatt a székrekedés. Ennek elkerülése vagy megszüntetése érdekében egyen sok rost tartalmú ételt, görögdinnyét, babot, mazsolát, barna rizst, korpát, kiwit, szőlőt.

 • Életmód


A legtöbb kismama időzavarba kerül. Nagyon gyorsan telnek majd a hetek és úgy érezheti, rengeteg dolgot kell még elintéznie, hogy minden elkészüljön az elképzelései szerint, mire megérkezik az apróság. Általában a babaszoba berendezése a legnagyobb probléma forrás. Kezdjék el megtervezni, mit hova szeretnének elhelyezni, és lassan a beszerzések ideje is elérkezik.
 

Terhesség a 26. hétben

Izgalmas napok előtt áll. A baba mozin megnézheti, hogyan tudja babája ökölbe szorítani a kezét, vagy az ujját szopni, de az is lehet, hogy egy ásítás közben lesheti meg.

 • Kismama


Tapasztalhatja, hogy hasa néha erőteljesen viszket, amit a bőr feszülése okoz. Ennek enyhítésére használjon kakaóvajat, olíva- vagy búzacsíra olajat. Kerülje az illatosított és mesterséges anyagokat tartalmazó krémeket, mert azok árthatnak a babának. Ha a viszketés tartósan fennáll, jelezze ezt kezelőorvosának. Amennyiben csalánkiütésre emlékeztető kitüremkedéseket észlel, az a máj rossz működésére utalhat, ebben az esetben mindenképpen kivizsgálásra van szükség.

 • Baba


A kicsi mostanra 32 centi, és 800 gramm. Az ultrahang felvételen megfigyelhető az úgynevezett magzati póz: a csöppség kezeit a mellkasára hajtja, ujjait ökölbe szorítja, térdeit pedig felhúzza. Sokat alszik, akár napi 16-20 órát is. Egyre többet iszik a magzatvízből és a súlya is tovább gyarapszik. Néha érezheti, hogy csuklik, ebben nincs semmi rendellenes. Ezen a héten kinyitja szemeit, sőt az erős fényre is reagál. Kialakul a szeme színe, amely minden kisbabánál kék-kékesszürke, de ez a születés követő hat hónapban megváltozhat. Az agy fejlődésének köszönhetően a fájdalmat már ugyanúgy érzékeli, mint majd a világrajövetele után.

 • Vizsgálatok


Ezen a héten ismét terhesgondozási vizsgálatokon kell részt vennie. Mostanra már elég nagy a baba, látványos tornamutatványokra képes, ezért érdemes egy 4 dimenziós baba mozit is beiktatni. Erre mindenképp a leendő apukával együtt menjenek el, mindkettőjük számára felejthetetlen élmény lesz.

 • Szakember/orvos tanácsa


Sok kismama panaszkodik ez időtájt éjszakai lábgörcsökre. Az alvás ekkora már amúgy sem könnyű, hát még akkor, ha arra ébred, hogy lába begörcsöl. A görcsök szerencsére enyhíthetők, sőt teljesen meg is lehet ezeket szüntetni. Általában kalcium hiány miatt alakulnak ki, ezért ennek pótlásával csökkenthető előfordulásuk. Amennyiben ismét jelentkezik a görcs feszítse vissza lábfejét a sípcsontja irányába, ez segít az izmok ellazításában és a fájdalom is hamar megszűnik.

 • Életmód


Az idő rohan, ha utazni szeretne, nem halogathatja tovább, mivel vannak olyan külföldi országok, ahova a 28. hetes terheseket már nem engedik be, nehogy ott szülessen meg a baba. (Ez ugyanis az állampolgárság kiadása miatt problémás lehet.) Egy kis pihenés nagyon jót tenne Önnek, és az apukának is. Ha van lehetősége nyaralásra, használja ki, később úgy sem lesz túl sok ideje a pihenésre.
 

Terhesség a 27. hétben

Hihetetlennek tűnik, de mindjárt belép a hetedik hónapba. Lassanként kiismeri az Önben növekvő apróság szokásait. Tudja mikor alszik, milyen hangokat, zenéket kedvel, mi az, ami megijeszti. Még nem találkoztak, de már nagyon jól ismeri. Ez a semmihez sem hasonlítható érzés az anyává válás csodálatos útja.

 • Kismama


Valószínű, hogy az utolsó három hónapban fog a legtöbbet hízni. A nagy súlygyarapodás miatt sokkal fáradékonyabbnak érezheti magát. A szervezet a lerakódott zsírt a szoptatás időszakára raktározza el. Mostanra rendszeressé válhatnak az apró, szinte fájdalmatlan méhösszehúzódások, melyeket úgy érzékel, hogy megkeményedik a hasa. A mellei is tovább nőnek, a terhesség végére eredeti méretük háromszorosát is elérhetik. Elképzelhető, hogy előtej szivárog a melleiből, de ez normális jelenség.

 • Baba


A kicsi már nagyjából elérte az 1 kilós súlyt és 40 centi körüli a hossza. Mája, tüdeje és immunrendszere működőképes. Külseje egyre inkább hasonlít az újszülöttéhez, ám bőre még mindig nagyon ráncos a magzatvíztől és a zsírszövetek hiányától. Egyre többet iszik a magzatvízből, ami gyorsan ki is ürül szervezetéből. Naponta fél liter vizelet kerül a magzatvízbe, ami kétóránként cserélődik.

 • Szakember/orvos tanácsa


Továbbra is figyeljen oda, hogy elegendő vitamint vigyen be a szervezetébe! Az ásványi anyagokat a szervezet nem képes előállítani, ezért ezeket táplálkozás útján kell biztosítania. A legfontosabb ásványi anyagok a kálium, a nátrium, a réz, a foszfor és a kén. A nyomelemekre, mint a króm, a vas, a fluor, a jód, a mangán, a szelén és a cink csak kisebb mennyiségben van szüksége szervezetének. Ezek közül a vas, a magnézium kiemelt fontosságú. A vas nélkülözhetetlen a szövetek, sejtek és az izmok oxigén ellátása szempontjából, elengedhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez. A vastartalmú élelmiszerek fogyasztása különösen fontos a terhesség alatt, mivel ilyenkor gyakran jelentkezhet vérszegénység a terhesség alatt, illetve a szülést követően. Vasat tartalmaznak a hüvelyesek, a rozs, a cékla, a máj, tengeri ételek, az aszalt szilva vagy a sárgabarack. A vas hasznosulását kedvezőtlenül befolyásolja a kávé, a tea és a kalcium tartalmú ételek fogyasztása. A magnézium szintén nagyon fontos a várandósság ideje alatt, mivel feszültség oldó hatása van, kedvezően hat a szívműködésre, segíti a kalcium beépülését. A magnézium hiány leggyakoribb jelei az idegesség, fáradékonyság, alacsony vérnyomás. A borsó, a szója, a dió, a banán és egyes ásványvizek magas magnézium tartalommal rendelkeznek. Étrendje összeállításakor kérjen segítséget dietetikustól, aki speciális terhes diétát állíthat össze az Ön számára

 • Életmód


Ha még dolgozik, próbálja fokozatosan csökkenteni a munkaórák számát. A babához minden információ eljut, nem csak a kellemes hangok, a simogatás, hanem az erős zajok, a veszekedések, és a negatív érzések egyaránt. Ha Ön fáradt, ingerlékeny, stresszes azt a pici is megérzi, amit jelez is Önnek apró mozgásokon keresztül. Az első babát váró anyukák tele vannak aggodalommal és kérdésekkel, ami teljesen érthető. Amikor Ön rosszul érzi magát, azon aggódik, vajon a pocakjában lévő apróság is rosszul van-e. A terhesség elején azon szorong, hogy átvészelje a kritikus időszakot, utána azon, mikor érkezik az apróság, majd a szülőszobán aggódva számolja a kicsi ujjait. Higgye el ezzel minden kismama így van és pár hónappal később már mosolyogva gondol vissza ezekre a napokra.
 

Terhesség a 28. hétben

Belépett az utolsó harmadba. Az előző hetekhez képest egy kicsit nehezebb időszak áll Ön előtt, de semmi ok az aggodalomra, ezt is ugyan olyan jól végigcsinálja majd, mint az előző heteket.

 • Kismama


Az utolsó harmadban ismét kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, úgy mint, emésztési panaszok, kisebb görcsök, fáradékonyság, hátfájás. Mostanra már jókora súlyt kell cipelnie, édes teher, de a szervezetét az eddigieknél jobban igénybe veszi. Több pihenésre van szüksége! Légzése nehezebbé válhat, és néha úgy érezheti, mintha szét akarnák feszíteni a bordáit. A kismamatorna segíthet a tünetek enyhítésében és a közérzete is sokkal jobb lesz.

 • Baba


Ettől a héttől kezdve már életképesnek tartják a magzatot. Ha most megszületne, már képes lenne az önálló életre. Innentől beszélhetünk koraszülésről, egészen a 38. hétig. Már vizsgálható, hogy a pici far- vagy fejfekvéses, de ez még változhat. A baba tovább növekedik mind hosszban, mind súlyban. Szempillái is elérték fejlett állapotukat, s a fiúk heréi teljesen leszálltak. Az ultrahangon látszanak a kicsi arcvonásai. A helyhiány miatt kevesebbet mozog, de a rúgások, forgolódások erősebbek, már a hasán is látható, ha rúg egyet gyermeke.

 • Vizsgálatok


Érdemes megterveznie a szülést. A heti bábatanácsadás alkalmával segítünk dönteni, milyen módozatot válasszon, és részletesen átbeszéljük, amit a szülésről tudnia kell, hogy mire elérkezik a nagy pillanat magabiztos és felkészült legyen.

 • Szakember/orvos tanácsa


Érdemes minden információt begyűjtenie és orvosával, bábájával együtt mérlegelni azokat. Amit célszerű már most eldöntenie: hol szeretne szülni, franciaágyon, kádban, szülőágyon? Nagy kérdés, hogy az apuka bent legyen-e a szülőszobán? Ezeket a bábatanácsadás alkalmával biztosan át tudják majd beszélni.

 • Életmód


Fogja kézen a leendő apukát és irány a bevásárlás. Rengeteg holmit kell még beszerezni a baba érkezése előtt. Ne vegyen meg mindent, amit kínálnak, mert akkor végeláthatatlan vásárlás veszi kezdetét. Ami feltétlenül szükséges: babakocsi, babahordozó (célszerű olyat választania, amit az autóba is rögzíteni lehet), baba kád, csecsemőmérleg, pelenkázó, kenguru, gyerekágy, babariasztó. Összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, ami segítségére lehet a vásárláskor. Érdemes körbe kérdezni az ismerőseit, biztos van olyan eszköz, amit kölcsön tudnak adni, így kevesebbet kell költeni olyan dolgokra, amikre csak rövid ideig lesz szükségük. Babaruhákból ne vegyen túl sokat, mert a pici gyorsan nő az első hónapokban. Inkább kevesebb, de jó minőségű ruhácskát vásároljon. Elég 4-5 rugdalózó és 10 body, 2-3 sapka, 4-5 pár zokni és 2-3 pár harisnya. Fontos, hogy a zoknik gumija ne szorítsa a pici lábát, de ne is csússzon le róla. 2 hálózsáknál többre nem lesz szükség.
 

Terhesség a 29. hétben

Elkezdődött a harmadik trimeszter. Egyre növekvő hasa néha már útban lehet, de helyes testtartással, tornával, pihenéssel és megfelelő táplálkozással az esetleges panaszok minimalizálhatóak.

 • Kismama


Hasán jól látható, amikor a pici mozgolódik. Meg tudja különböztetni, a popsiját a könyökétől, a lábrúgásokat a kéz boxolásaitól. Ilyenkor beszéljen babájához, simogassa hasát, hogy megnyugodjon. A kicsi lábai erősebbek, így ezek a rúgások jóval nagyobbak, mint a finom kézmozdulatok.

 • Baba


A kicsi szabad mozgása a helyhiány miatt egyre inkább csökken, lelassul. Többet alszik, mint amennyit ébren van, a mozgások is inkább csak helyezkedések, de erőteljesebbek, ami néha kellemetlen lehet. Mostanra már eléri a 1,2 kg-ot. Elkezdi szabályozni a testhőmérsékletét, a csontvelő vörös vértesteket termel. A baba napi fél litert pisil.

 • Vizsgálatok


Erre a hétre nem esnek kötelező vizsgálatok. Jöjjön el hozzánk egy kényeztető kismama masszázsra. A baba növekedésével változik az Ön testének statikai állapota is, így leginkább a felső-háti szakaszra és a derékra összpontosul a terhelés, amit minden bizonnyal már Ön is tapasztalt. A speciálisan kismamáknak kialakított masszázs ezért főként ezekre a területekre koncentrál, illetve kiegészül a nyak, a váll és a végtagok masszírozásával is.

 • Szakember/orvos tanácsa


Beszéljen sokat születendő gyermekéhez. A picik különösen szeretik az apuka mély hangját, ami megnyugtatja őket. Kedves leendő Apuka! Próbáljon egyre több terhet levenni a kismama válláról, és ha teheti, kényeztesse esténként egy talpmasszázzsal. Kezdjen el lélekben Ön is felkészülni a baba érkezésére. Próbálja átszervezni a mindennapjait, hogy a szülést követő hetekben minél több időt tudjon otthon tölteni. Egész biztos szükség lesz az Ön jelenlétére is!

 • Életmód


Már sokszor hangsúlyoztuk a mozgás fontosságát. Most az úszást szeretnénk figyelmébe ajánlani. Pocakja már meglehetősen nagy terhet jelent háta, és lábai számára. A vízben ezzel szemben könnyűnek érezheti magát, mintha levennék Önről azokat a plusz kilókat.
 

Terhesség a 30. hétben

A hátralévő 10 hét alatt a baba hetente 200 grammal gyarapszik, amit saját testsúlyváltozásán is tapasztalni fog. A plusz kilók miatt kicsit lelassulhat, fáradékonyabb lehet.

 • Kismama


A növekvő méh egyre jobban nyomja a húgyhólyagot, ezért gyakrabban kell WC-re járnia. Előfordulhat, hogy vizelet visszatartási gondok jelentkeznek köhögéskor, nevetéskor, vagy ha nagyobb erőt fejt ki.

 • Baba


Már 1400 grammos, és körülbelül 37 centis a pici. Érzékszervei tovább fejlődnek. Összegömbölyödve felhúzott, keresztbe tett lábakkal és kezekkel helyezkedik el pocakjában. Már fejjel lefelé fordult, de az is elképzelhető, hogy csak egy vagy két hét múlva teszi ezt meg. A legtöbb baba fejfekvéses és így is jön a világra. Az újszülöttek 4-5 %- a azonban farfekvéses, őket az utolsó hetekben az orvos még megpróbálja befordítani.

 • Vizsgálatok


Biztosan várja már, hogy újra láthassa gyermekét. Ezen a héten végre megnézheti, mekkorát nőtt, hogy helyezkedik el, mennyit változtak arcvonásai. A baba moziról készült felvételt dvd-n haza is viheti, így a család és a barátok is láthatják az apróságot.

 • Életmód


Az utolsó harmad nem könnyű, leginkább a felszedett kilók nehezítik mindennapjait, de azért ne hagyja el magát! Továbbra sem beteg, csak állapotos, gondoljon nagymamáinkra, akik végig dolgozták a terhesség teljes időszakát. Természetes, hogy kicsit több pihenésre van szüksége, de a mozgást ne hanyagolja el, mert szervezetének és a picinek is szüksége van a fizikai aktivitásra.
 

Terhesség a 31. hétben

Mostanra talán már kicsit türelmetlen, ami érthető. Ez idő tájt a legtöbb kismama már nagyon szeretne találkozni gyermekével, szeretné a karjába venni, ahelyett, hogy egyre nehezebb súlyként cipeli. Hiába nyugtatja a környezete, hogy addig élvezze a pihenés perceit, míg be nem indul az „éjszakai műszak”, már nagyon kíváncsi rá, milyen is lesz az új, közös életük.

 • Kismama


Előfordulhat, hogy néha légszomja van, nehezebben veszi a levegőt. Légző gyakorlatokkal fokozhatja szervezete oxigén ellátottságát és sokkal energikusabbnak is érzi majd magát.

 • Baba


A baba bőrszíne kezd rózsaszínűre váltani, fejkörfogata lassan eléri a születési méretet, test és fej aránya is megegyezik már egy újszülöttével. Egyre több magzatvizet nyel, ami a vesék, a belek és a gyomor megfelelő működése miatt lényeges. A baba tüdejének léghólyagjai a születésig folyadékkal teltek. A magzatvíz ízén keresztül a pici érzi, hogy Ön mit fogyaszt, ezért a fűszeres, csípős ételeket mindenképp kerülje.

 • Vizsgálatok


A héten javasolt vizsgálatra nem kerül sor, de a kismama masszázsról ne feledkezzen meg!

 • Szakember/orvos tanácsa


Az utolsó hónapokban különösen vigyázzon egészségére, mert a különböző fertőzéses megbetegedések, vírusok veszélyesek lehetnek a magzatra. Ne menjen olyan társaságba, ahol ilyen jellegű veszélynek van kitéve.

 • Életmód


Figyeljen oda a helyes testtartásra! A hátfájások egyre gyakoribbá válnak, különösen akkor, ha a hát és a hasizmai gyengék és a feljött plusz kilók leginkább a gerincét terhelik. Álláskor ügyeljen arra, hogy ne dőljön hátra, vállait ne húzza fel és fejtetővel mindig nyújtózkodjon felfelé. Ülés közben a derekát mindig támassza meg, ha kell, rakjon a háta mögé párnát. Alvásnál csak az oldalára feküdjön, támassza meg magát párnákkal. Fölkeléskor ne használja hasizmát, oldalra fordulva, keze segítségével nyomja fel magát. Naponta egyszer-kétszer végezzen „macska gyakorlatot.” Álljon négykézláb és púposítsa a hátát, majd a keresztcsonttól indítva csigolyáról csigolyára haladva homorítsa a gerincét. Ezt alkalmanként 10-15-ször ismételje meg.
 

Terhesség a 32. hétben

Biztos sokszor elképzelte már, milyen lesz a szülés, mennyire lesz fájdalmas, hogy fogja átélni. Tudatosítsa magában, hogy élete talán legcsodálatosabb élménye előtt áll, egy új életet hoz majd világra. Ne félelemmel gondoljon a szülésre!

 • Kismama


Azok a nők, akik a várandósság alatt tudatosan készítették fel szervezetüket a szülésre sokkal könnyebben viselik a fájdalmat is, sokkal pozitívabban élik meg a folyamatot. A pici mocorgása mostanra néha már kifejezetten kellemetlen érzést okozhat Önnek, hiszen egyre nagyobb erőkifejtésre képes, és egyre kevésbé fér el a méhben.

 • Baba


A tüdeje teljesen kifejlődött, már csak híznia kell, mivel a bőr alatt lévő zsírréteg még nem elegendő, hogy a megfelelő hőszigetelést biztosítsa. Immunrendszere a következő hetekben még erősödik. A nap nagy részét átalussza és egyes kutatások szerint ekkor már álmodik is.

 • Vizsgálatok


Javasolt vizsgálat ezen a héten sem lesz. A testi-lelki felkészülés részeként ezen a héten is érdemes kismamajógán részt vennie.

 • Szakember/orvos tanácsa


Ezen a héten érdemes elkezdeni a babakelengye összeállítást, hogy ne maradjon ki semmi fontos.

 • Életmód


Bár még jó pár hét hátra van, nem árt összeszedni azokat a dokumentumokat, melyekre szüksége lesz. Ha bármi hiányzik, próbálja meg minél hamarabb beszerezni. A következő papírokat mindenképp vigye majd magával a szülésre: terhesgondozási kiskönyv, személyi igazolvány, TB kártya, három hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat, ha nem házasok, apasági nyilatkozat.
 

Terhesség a 33. hétben

Gondolatai nagy része a pocakjában növekvő baba köré csoportosulnak. Beszéljen hozzá, simogassa, meséljen neki!

 • Kismama


Tapasztalhatja, hogy babája reagál az ismerős, sokat hallott hangokra, érintésekre. Az étkezések előtt is aktívabb, érzi amikor Ön éhes. A derékfájás és a nehézlégzés erősödhet, de ezek a panaszok enyhülnek majd, amikor leereszkedik a méhe.

 • Baba


A pici már teljesen készen áll a születésre, csak némi plusz súlyt kell magára szednie. Súlya lassan eléri a 2 kilót, hossza pedig a 40 centit. Jelenleg 37 fokos vízben lubickol – ez legalább 15 fokkal több, mint a kinti környezet. A bőre alatt gyarapodó zsírréteg funkciója lesz majd áthidalni ezt a különbséget.

 • Szakember/orvos tanácsa


Tapasztalhatja, hogy bizonyos időközönként begörcsöl lába, vádlija. Ez ellen magnézium és kalcium szedésével védekezhet. Tabletta vagy pezsgőtabletta formájában könnyen juthat kalciumhoz, de a zöld levelű zöldségfélék, a búzacsíra, a szója, a szilva, a mazsola, a narancs és a tejtermékek is gazdagok kalciumban. Konzultáljon orvosával, milyen készítmény szedését javasolja!

 • Életmód


A szükséges dokumentumok begyűjtése után kezdje el összeállítani kórházi csomagját. A szoptatás miatt gyakori a tejcsorgás, ezért otthonra javasolt melltartóbetétet beszereznie. Kényelmes, lehetőleg elöl gombolós pizsamát vagy hálóinget hozzon magával.
 

Terhesség a 34. hétben

Készen áll már a gyerekszoba? Kiságy, babakocsi, mózeskosár? Már csak hetek kérdése és itt az apróság, aki mindezt birtokba veszi. Ha valami még hiányzik, ne várjon tovább a vásárlással.

 • Kismama


Egyre gyakrabban érezheti, hogy hasa megkeményedik, ez a méhösszehúzódások következménye. Tévesen jósló fájásnak is szokták nevezni, valójában mindennek nincs köze az idő előtt meginduló, szülést megelőző fájásokhoz. Ezek az összehúzódások a terhesség utolsó heteiben figyelhetőek meg. Fájdalommal nem járnak inkább csak kellemetlenek.

 • Baba


Csontjai erősödéséhez kiemelten sok kalciumra van szüksége. Körmei teljesen kinőttek, sőt születésekor már kifejezetten hosszúak is lesznek.

 • Vizsgálatok


Javasolt vizsgálatra nem kell jönnie. Ezen a héten szülésfelkészítő programunk keretében csecsemős nővérünkkel találkozhat, akitől megtudhatja, hogy kell majd fürdetni, tisztába rakni gyermekét. Ez a találkozó párja számára is hasznos lehet, hiszen nyilván ő is szeretné majd kivenni a részét a pici körüli teendőkből.

 • Szakember/orvos tanácsa


Mielőtt elkezdené a csecsemőápoláshoz, fürdetéshez használatos termékek, eszközök beszerzését, egyeztessen csecsemős nővérünkkel! Ne vegyen felesleges, vagy rossz minőségű termékeket!

 • Életmód


Az előző hetekhez képest nem kell semmilyen nagy változtatást végrehajtani a mindennapi teendőiben. Továbbra is figyelje teste jelzéseit, ha fáradt pihenjen, de ha energikusnak érzi magát, mindent csináljon úgy, mint máskor.
 

Terhesség a 35. hétben

Mostanra már babája számára is kezd egyre kényelmetlenebbé válni a méh biztonságos közege, az ő szervezete is felkészült az önálló életre. Türelem, már csak alig több mint egy hónap van hátra, és egymásra mosolyoghatnak.

 • Kismama


Teste még mindig állandó változásban van, ami leginkább terebélyesedést jelent. Sok kismama éli át a „bálna” effektust. Ezt a súlygyarapodás mellett a nehézzé vált mozgás, a lábak vizesedése okozza. Ha eddig odafigyelt a táplálkozásra és nem feledkezett meg a szükséges testmozgásról nincs oka az aggodalomra. A felszedett kilóktól hamar megszabadul majd.

 • Baba


Babája készülődik a szülésre. Gyakorolja eddig megszerzett képességeit, rúgkapál. Naponta három liter magzatvizet iszik. A bőre alá lerakódott zsírréteg segíti, hogy képes legyen kiegyenlíteni a szülés utáni hőmérsékletváltozást.

 • Vizsgálatok


Ha nincs semmilyen panasza, ezen a héten nem kell vizsgálatokon részt vennie.

 • Szakember/orvos tanácsa


Az optimális testsúlygyarapodás a várandósság teljes ideje alatt 7-9 kiló, ezért az utolsó hetekben is figyeljen oda testsúlyára. Hallgasson orvosára és ne lépje át az általa megengedett súlygyarapodást!

 • Életmód


A mozgás továbbra is megengedett, sőt ajánlott. Kivétel persze, ha valami miatt orvosa nem engedélyezi. Olyan mozgásformát válasszon, mely nem jár nagy oxigén felhasználással. Sétáljon nagyokat, járjon tornára, jógára és amikor csak teheti végezzen légzőgyakorlatokat.
 

Terhesség a 36. hétben

Az utolsó heteket kicsit nehezebbnek érezheti és talán az is megfordul a fejében, hogy már szívesen túl lenne az egészen. Ettől ne érezze kellemetlenül magát, más kismamák is ugyan így gondolják…

 • Kismama


Légzési nehézségeit az okozhatja, hogy a méhboltozat most épp a szegycsont alatt van, ami bordatáji szúró fájdalommal járhat. Jó hír, hogy a következő hetekben bármikor bekövetkezhet a méh leszállása, ami azt jelenti, hogy a baba feje lesüllyed és rögzül a medencében, ennek köszönhetően az ön légzése és emésztése is könnyebbé válik majd. A méhösszehúzódások egyre gyakrabban jelentkezhetnek, de ezek nem rendszeresek, mint a szülés előtti fájások.

 • Baba


A kilencedik hónap végére a kicsi hossza eléri a 40-45 cm-t és súlya meghaladja a 2000 grammot. Haja már fél centi hosszú.

 • Vizsgálatok


Ismét egy sor vizsgálaton vesz részt. A CTG szűrés jelentősége igen nagy a terhesség utolsó heteiben, amikor a magzati szívműködés CTG- görbéjének jellegzetességeiből következtetni lehet a méhlepény működésének, vagy a köldökzsinór vérkeringésének esetleges zavarára. A CTG mellett újabb vérvételre és nőgyógyászati vizsgálatra is sor kerül majd.

 • Szakember/orvos tanácsa


A szülő-légzés rendszeres gyakorlásával sokat tehet a sikeres felkészülésért. A nagy pillanatra már berögződik ez a légvételi technika, ami sokat segíthet abban, hogy figyelmét ne az esetleges fájdalom kösse le.

 • Életmód


Pihenjen, sétáljon, nézzen olyan filmeket, melyek jó kedvre derítik, találkozzon a barátaival, csupa olyan dologgal töltse a napjait, amik pihentetik, kikapcsolják, és érzelmileg feltöltik.
 

Terhesség a 37. hétben

Ettől a héttől kezdve gyermeke bármikor megszülethet. Az ikerterhességek átlagos időtartama 37 hét, és a gyakorlat azt mutatja, hogy azok a kismamák, akik már szültek gyakran szintén a kiírt időpont előtt hozzák világra gyermeküket. Csak a nők 4%-a szül pontosan a kiírás dátumakor.

 • Kismama


Itt az idő megterveznie, ki viszi majd be a kórházba, ha megindul a szülés. Valaki mindig álljon készenlétben, akit hívhat, ha szükség van rá. A kórházi csomag összekészítésével se várjon tovább.

 • Baba


Már a kicsi is készülődik, próbál lélegezni, így sok magzatvizet nyel, és egyre többet csuklik.

 • Vizsgálatok


Ezen a héten ismét megnézheti babáját, most esedékes a 4. szűrő ultrahang.

 • Szakember/orvos tanácsa


Ezek azok a hetek, amikor a kismama egyik nap úgy kel fel, hogy most azonnal szülni szeretne, más napokon viszont legszívesebben elhalasztaná az egészet. Lehetőleg kerülje el mások „élménybeszámolóit”, ne hagyja, hogy riogassák.

 • Életmód


Párjával rendszeresen végigsimogathatják a pocakját, beszéljenek a babához. A meleg vizes fürdő is kiválóan alkalmas a kapcsolat felvételre, hiszen ilyenkor Ön is ugyanolyan közegben lazulhat el, mint a kicsi.
 

Terhesség a 38. hétben

Ott legyen-e az apuka a szülőszobában? Ez a kérdés biztosan felmerült már Önöknél is. Az apa jelenléte nagyon sokat segíthet, de nem árt tisztázni előtte egy-két dolgot. Mindenki másként éli meg a vajúdás alatti fájdalmakat, van akinél simán megy minden, míg más kiabál, megfogadja, hogy többé nem szül gyereket és a férjét is elátkozza. Kedves leendő apuka! Ezeket nem kell komolyan vennie, kedvese nem Önre haragszik. Egy megváltozott tudati állapotba vannak ilyenkor a nők, ami néha dührohamhoz hasonló kitörésekkel is járhat. Próbáljon türelmes és megértő lenni, szerencsére a szülés sem tart örökké.

 • Kismama


Bizonyára nagyon izgatott, ami teljesen érthető. Visszafelé számolja a napokat, tele van kérdésekkel, elképzeli, hogy milyen lesz a szülés, mennyire fog fájni, vajon milyen a pofija babájának, rendben lesz-e minden, és még sorolhatnánk azt a sok-sok kavargó gondolatot, amik szinte teljesen kitöltik napjait. Próbáljon lazítani, menjen el moziba vagy sétáljon egyet, találkozzon barátnőjével, csináljon olyasmit, amivel egy kicsit eltereli figyelmét saját magáról.

 • Baba


A baba belei tele vannak magzat szurokkal, ami az emésztőszervek által kiválasztott zöldes – fekete anyag. Ez a szülést követő egy-két napon belül, de néha a szülés pillanatában távozik, első székletként.

 • Szakember/orvos tanácsa


Ha néha éles, áramütésszerű fájdalmat érez a medencéje környékén, annak oka, hogy a baba mozgás közben megnyomott egy ideget. Nem kell rosszra gondolnia.

 • Életmód


Nem lehet csodálkozni, ha az utóbbi hónapok hatására most már rettentően fáradékonynak érzi magát. Most lehetőleg minden pillanatot pihenéssel töltsön, ha nem is fekvéssel, de relaxálással.
 

Terhesség a 39. hétben

Most biztos nem hiszi el, de fel fogja ismerni, ha megindul a szülés. Próbáljon éjszaka aludni és ne azon járjon az agya, mi van, ha épp most jött el az idő. Higgye el, tudni fogja, ha indulnia kell!

 • Kismama


A súlygyarapodás megállt, esetleg némi fogyást is tapasztalhat. Ha mégis többet mutat a mérleg, az valószínűleg csak a vízvisszatartás következménye.

 • Baba


A kicsi most 48-50 centis, a súlya elérte a 3 kilót. Egyre gyakrabban fordul a fény felé, kezeivel próbál fogni.

 • Szakember/orvos tanácsa


Sok kismamánál ezen a héten távozik a nyákdugó. Ez a barnás váladékszerű anyag, a méhszájat zárja el a külvilágtól, védve a babát a fertőzésektől. A nyákdugó távozása nem feltétlenül jelenti a szülés beindulását, de jelzi a méhszáj tágulásának kezdetét. Ezek után már inkább csak a zuhanyzást javasoljuk a fürdés helyett.

 • Életmód


Ellenőrizze még egyszer, mindent beszereztek-e, amire a következő hetekben szükségük lehet. Mossa ki a kisruhákat, vasalja át azokat, engedjen fészekrakó ösztönének.
 

Terhesség a 40. hétben

A szülésről nagyon nehéz általánosságban beszélni, mert minden nő másként éli meg. A lényeg, hogy ne izguljon, nincs forgatókönyv rá, hogyan kell jól szülni. Bízzon az ösztöneiben, figyelje teste és babája jelzéseit és próbálja követni bábája és orvosa tanácsait.

 • Kismama


A szülést három szakaszra bontják, ezek a vajúdás, a kitolási szak és a placenta megszületése. Első szülő nőknél a vajúdás hosszú lehet, akár 12-18 órás is. Ennek a szakasznak a végén a gyermek feje befordul a méhcsatornába, de akár még egy órába is beletelhet, mire a csatorna annyira kitágul, hogy a kicsi valóban elindulhat benne előrefelé. A kitolási szak lehet félórás, de akár 2 órán át is tarthat. A placenta megszületése már gyorsan megy, és csak kis kellemetlenséggel jár, ám erre a legtöbb anya már nem figyel, hisz csak a kicsire koncentrálnak, akit végre magukhoz ölelhetnek.

 • Baba


A babát a magzatmáz védi a magzatvíz szövetpuhító hatásától. A testét borító piheszőrzet, többnyire már eltűnt, a súlya eléri a 3400 grammot, a testhossza 50 -56 cm. Teljesen életképes, készen áll a születésre.

 • Szakember/orvos tanácsa


Ha a has megkeményedése rendszeres időközönként, egyre sűrűbben és egyre erősebb fájdalommal jelentkezik, biztos lehet, hogy a baba úgy döntött, itt az ideje kibújnia az eddig biztonságot nyújtó anyaméhből. Többször szült nőknél gyakorta előfordul, hogy a kezdeti, enyhe fájások hirtelen váltanak erősebbre, így nekik hamarabb javasolt kórházba indulni. Első szülő nőknél azonban még az esetek nagy többségében hosszú órák választják el a vajúdó anyát az erőteljesebb fájásoktól, így ha nem tapasztal semmilyen aggasztó kísérő tünetet, érdemes megvárnia a 10 perces, rendszeres, erős fájásokat.

Akik minket választottak

slideEdvin Martonhegedűművész
slideDr. Busznyák Csabaszülész- nőgyógyász szakorvos
slideDr. Tóth Zoltánszülész-nőgyógyász
slideDr. Bokor Andrásszülész-nőgyógyász
slideKozák Danutatizenegyszeres világ-, ötszörös olimpiai bajnok kajakos
slideDr. Stummer Jánosszülész-nőgyógyász
slideDr. Fábián Istvánszülész-nőgyógyász
slideSzakál-Szűcs Miklósműsorvezető
slideHegyi-Benke Évavédőnő
slideDr. Kovács Róbertszülész-nőgyógyász
slideLéberné Veraszülészeti- nőgyógyászati asszisztens
slideDr. Vadász Péterszülész-nőgyógyász
slideDr. Tömösvári Zoltánszülész-nőgyógyász
slideSándor Orsiműsorvezető
slideDr. Kolos Jánosszülész-nőgyógyász
slideDr. Kardos Gáborszülész-nőgyógyász
slideMohamed AidaEurópa-bajnok tőrvívó