slide slideslideslide

Blog az őssejtekről

Őssejtek világa” sorozatunk célja, hogy bemutassa a Humancell őssejtlaboratóriumában történő folyamatokat, könnyen érthetővé téve azokat mindenki számára.

  1. rész: Az őssejt

Az őssejtek különlegessége, hogy sejtosztódással képesek a szervezet speciális funkciót ellátó testi sejtjeivé alakulni, differenciálódni. A petesejtek megtermékenyítését követően, a zygóta osztódni kezd és a kialakuló embrió sejtjeiből bármilyen funkciót ellátó sejt létrejötte lehetséges. Később az embriófejlődés során ezek a sejtek ennek megfelelően specializálódnak, a szervezetünk idegsejtjei, izomsejtek, bőrsejtek, stb. alakulnak ki belőlük. A differenciált sejtek őssejt-képességüket elvesztik. A magzati fejlődés során viszont kis számban megmaradnak olyan nem-specializálódott, differenciálatlan sejtek, melyeket szöveti őssejteknek nevezünk. A születéskor a köldökzsinórból nyert vér is ilyen őssejteket tartalmaz.

 

  1. rész: Az embrionális őssejt

Az emlősök őssejtjei két fő típusra oszthatók: A blasztocisztákban (hólygcsíra állapotú embrió) az embrionális őssejtek, a felnőtt szervezet szöveteiben pedig a felnőtt, vagy más néven szöveti őssejtek találhatóak meg.

Az új élet fogantatásakor a megtermékenyített petesejt, a zigóta, valamint az ebből osztódó prae-embrió az összes szövet és szerv létrehozására képes, totipotens sejtekből áll.

Ötödik napra kialakul a blasztociszta, aminek embriócsomója pluripotens tulajdonságú, csökkent potenciával rendelkező őssejtekből áll, melyek nem képesek extraembrionális szövet létrehozására, de mindhárom csíralemez kialakítására és ivarsejtek képzésére is alkalmasak. Ezeket nevezzük embrionális-őssejteknek.

3. rész: A köldökzsinórvér és szövet

A magzat fejlődése során megmaradnak olyan sejtek, amelyek nem specializálódnak, ezeket szöveti őssejteknek nevezzük. Születéskor a köldökzsinórból nyert vér haematopoetikus-, a szövet mesenchymális őssejteket tartalmaz. Ezek az őssejtek kiválaszthatók és életképesen megőrizhetők, a későbbiekben pedig bármikor felhasználhatók különböző betegségek kezelése céljából azon tulajdonságuknak köszönhetően, hogy képesek különböző típusú szöveti sejtekké átalakulni, multipotensek. Alkalmasak a károsodott sejtek, szövetek és a jövőben szervek pótlására, regenerálására.

Akik minket választottak

slideMohamed AidaEurópa-bajnok tőrvívó
slideSándor Orsiműsorvezető
slideDr. Busznyák Csabaszülész- nőgyógyász szakorvos
slideDr. Kovács Róbertszülész-nőgyógyász
slideLéberné Veraszülészeti- nőgyógyászati asszisztens
slideHegyi-Benke Évavédőnő
slideDr. Stummer Jánosszülész-nőgyógyász
slideDr. Bokor Andrásszülész-nőgyógyász
slideKozák Danutatizenegyszeres világ-, ötszörös olimpiai bajnok kajakos
slideSzakál-Szűcs Miklósműsorvezető
slideDr. Vadász Péterszülész-nőgyógyász
slideEdvin Martonhegedűművész
slideDr. Kolos Jánosszülész-nőgyógyász
slideDr. Tömösvári Zoltánszülész-nőgyógyász
slideDr. Fábián Istvánszülész-nőgyógyász
slideDr. Tóth Zoltánszülész-nőgyógyász
slideDr. Kardos Gáborszülész-nőgyógyász