slide slideslideslideslide

A meddőség kivizsgálása és kezelése

Meddőségi kivizsgálást egy év próbálkozás után, 35 év felett 6 hónap próbálkozás után, 40 év felett első gyermek vállalásának szándéka esetén javaslunk. Miután a meddőség nem csak a nőt vagy a férfit érinti hanem a párokat, ezért a kivizsgálás során mindkét partnert vizsgálni kell.
 
 • Meddőség kivizsgálásának lépései
 
 • Konzultáció és anamnézis felvétel
 • Fizikális és nőgyógyászati vizsgálat
 • Hormon vizsgálatok
 • Méhüregi és petevezető átjárhatósági vizsgálat
 • Férfi partner kivizsgálása
 
 • A meddőség kezelésének általános lehetőségei
   
A megfelelő kivizsgálás után az eredmény függvényében arra törekszünk, hogy a pár számára eredményre vezető és testreszabott terápiát alkalmazzunk. In vivo és in vitro lehetőségek jönnek szóba. Az in vivo kezelések a terhesség létrejöttét segítik, de a megtermékenyülés és a korai embriófejlődés a petevezetőben következik be.  Intézetünkben jelenleg csak az előbbi módszer érhető el. Az in vitro eljárás a testen kívüli, mesterséges megtermékenyítést (lombik technika) jelenti.

In vivo lehetőségek

Amennyiben a kivizsgálás eredménye nem mutatott ki kóros eltérést és a méhüreg alkalmas az embrió befogadására, a terhesség kihordására, átjárható a petevezeték, petesejt termelődik, vagy gyógyszeres úton elő lehet idézni peteérést, ebben az esetben a beteg életkorát és a körülményeket figyelembe véve a következő lehetőségeink vannak a természetes fogantatásra:
 
 • Életmód változások (tanácsadás)
   
Életmódunk az egész életünkre kihat! Nincs ez másként a fogantatással sem. Számos tényező befolyásolja a sikeres terhességet akkor is ha egészségesek vagyunk. Életkor, betegségek, mozgás, táplálkozás mind kihat a fogantatásra. A tanácsadás során olyan személyre szabott segítséget nyújtunk, ami támogatja a sikeres teherbeesést.
 
 • Gyógyszeres kezelés (ovuláció indukció)
 
Ebben az esetben tablettával vagy injekcióval segítjük elő a peteérést és a tüszőrepedést. A kezelés során ultrahanggal nyomon követjük a pete érését (ciklus monitorizálás), így legoptimálisabb időpontot tudjuk megadni a spontán együttlétre.
 
 • Inszemináció

Inszeminációs kezelést végezhetünk spontán ciklusban és gyógyszeresen stimulált ciklusban is.

Inszemináció

A petesejt érését és a tüszőrepedést gyógyszeres terápiával segítjük elő, miközben ultrahanggal folyamatosan követjük a változást. Ovulációkor a preparált, jó mozgású és életképességű spermiumokat közvetlenül juttatjuk a méhüregbe, a petesejt közelébe. Ezáltal kikerüljük a hüvely savanyú vegyhatását és a méhnyakváladék gátló hatását,  amelyek akadályozhatják a spermium mozgását
 
 • Mikor ajánlott az inszemináció

 

 • Ismeretlen eredetű meddőség
 • Női eredetű meddőség: méhnyak eredetű, peteérés zavar
 • Férfi eredetű meddőség: csökkent spermiumszám, csökkent jó minőségű spermium, magömlési zavarok, merevedési zavarok, anatómiai ok (hypospadiasis)
 • Pszichés okok
 • Immunológiai okok
 • Kombinált okok esetén

 

 • Az inszemináció feltételei

 

 • Elvégzett meddőségi kivizsgálás
 • Bizonyítottan átjárható petevezeték
 • Megfelelő spermalelet
 • Bizonyított tüszőérés (spontán ciklusban, vagy indukciós kezeléssel)
 
A párnak házastársnak kell lennie, vagy élettársi kapcsolat esetén erről közjegyző előtt kell nyilatkozniuk, továbbá érvényes beleegyező nyilatkozattal is rendelkezniük kell. Amennyiben egyedülállóként szeretne valaki terhességet vállalni, úgy elegendő az érvényes beleegyező nyilatkozat megléte.
 
 • Az inszemináció menete
 
A kezelés ambulanter történik. A hozott, vagy leadott spermát előkészítjük (gradiens centrifugálás, sűrítés, mosás, felúsztatás, ellenőrzés) és egy vékony, speciális katéterbe szívjuk fel. Ezután a vizsgálóágyra fekve feltárjuk a méhszájat és a méhnyakon keresztül felvezetett katéteren át jutatjuk a spermát a méhüregbe. Ezután 15-20 percig kissé megdöntött állapotban fekve kell maradni. A kezelés napján és az azt követő 2-3 napban érdemes házaséletet is élni, hogy a spontán teherbeeséssel fokozzuk a fogamzás lehetőségét. 14 nap elteltével végzett terhességi teszt jelzi a kezelés sikerességét. Amennyiben otthon bármilyen panasz vagy probléma lép fel, annak megoldásában segítséget nyújtunk.

Terhességi ultrahang vizsgálatok

A szülészeti-nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok segítségével betekintést nyerhetünk a gyermek születés előtti életébe. Az ultrahang elterjedéséhez az orvostudomány minden ágában, így a szülészet és nőgyógyászat területén is a technikai fejlődés mellett az a tény is hozzájárult, hogy az orvosi célra használatos ultrahang az ionizáló sugárzás hiánya és alacsony energiája következtében mind a magzatra, mind az anyára, mind a vizsgálóra teljesen veszélytelen.
Napjainkban a real-time ultrahangtechnika terjedt el, melynek lényege a felhasználó számára, hogy az egymást követő képek a képernyőn mozgó képsorrá állnak össze. Tehát a légzőmozgás, a szív és az erek pulzálása, a magzatmozgások funkcionálisan ábrázolódnak, nincs időeltolódás a történés és a megfigyelés között. A képek plasztikusak, jól élvezhetők és értékelhetők.
A terhesgondozás ideje alatt végzett ultrahang vizsgálatok elsődleges célja a magzati rendellenességek minél pontosabb kiszűrése. Az esetek többségében a vizsgálatok 2 és a 3 dimenziós technikával történnek. A 4 dimenziós vizsgálatok nem helyettesítik vagy pótolják a 2 és a 3 dimenziós vizsgálatokat. A 4 dimenziós vizsgálatoknak a magzati mozgások vagy a mozgó szervek vizsgálatánál van jelentősége, például szívfejlődési rendellenességek vagy végtagfejlődési rendellenességek kiszűrésében. 
A vizsgálatot minden esetben felkészült és gyakorlott szakember végzi. A vizsgálatokról leletet adunk ki. A felismert esetleges rendellenességekről pácienseinket tájékoztatjuk, valamint a további szükséges ellátás érdekében a terápiás javaslatokat megtesszük. Pácienseinknek a terhességi ultrahang vizsgálatok mellett egyúttal lehetőségük van intézményünkben arra, hogy a terhesgondozás során előírt vagy a Down-szindróma szűréséhez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat (vérvétel, vizeletvizsgálat) is  elvégeztessék.
 
 • Nulladik koraterhességi ultrahang  vizsgálat
 
10-14 napos vérzés kimaradást követően (pozitív terhességi teszt birtokában) javasolt elvégezni. A koraterhességi ultrahang vizsgálat célja a terhesség fennállásának, méhen belüli vagy kívüli voltának a tisztázása, az esetleges koraterhességi, illetve kismedencei patológiás állapotok kimutatása, a terhességi kor meghatározása. A vizsgálat 20-30 percet vesz igénybe.
 
 • Első terhességi ultrahang  vizsgálat

A terhesség 12-13. hétében javasolt elvégezni. A vizsgálat célja a fejlődési, illetve kromoszóma rendellenességekre utaló gyanújelek felismerése, a terhességi kor meghatározása. Ebben az időszakban már jól láthatók a végtagok, megfigyelhető az élénk magzatmozgás, meghatározható a pontos terhességi kor. Az ultrahang vizsgálatot javasolt biokémiai vizsgálattal kiegészíteni és a Down-szindróma szűrést elvégezni. A vizsgálat 20-60 percet vesz igénybe.
 
 • Második terhességi ultrahang  vizsgálat

A terhesség 18-19. hétében javasolt elvégezni. A vizsgálat célja a fejlődési, illetve kromoszóma rendellenességekre utaló gyanújeleknek a felismerése, a magzati anatómia vizsgálata, a magzatvíz mennyiségének ellenőrzése, a lepény elhelyezkedésének vizsgálata. A vizsgálat 20-30 percet vesz igénybe.
Harmadik terhességi ultrahang  vizsgálat
A terhesség 28-32. hétében javasolt elvégezni. A vizsgálat célja a növekedési ütem vizsgálata, a magzat elhelyezkedésének, magzatvíz  mennyiségének ellenőrzése, a lepény helyzetének, érettségének vizsgálata és áramlási vizsgálatok elvégzése. A vizsgálat 20-30 percet vesz igénybe.
 
 • Negyedik terhességi ultrahang  vizsgálat

A terhesség 36-38. hétében javasolt elvégezni.  A terminus körül végzett vizsgálat célja a magzat fekvésének, a növekedési ütemének, a magzatvíz mennyiségének, a lepény érettségének vizsgálata, a szülési rizikócsoport kiszűrése a szülésvezetés megtervezése céljából. A vizsgálat 20-30 percet vesz igénybe.